Billedet viser Valborg og Georg formentligt til deres sølvbryllup.De blev viet i Odden kirke som har dannet rammen om mange dåbshandlinger, konfirmationer, bryllupper og begravelser blandt anerne på min mors side.
Anna Valborg blev døbt og konfirmeret her, og Anna Valborgs mor både døbt, konfirmeret og begravet herfra.
Som jeg har oplevet det, levede de af gården og det udkomme der kunne være at at dyrke de jordlodder der hørte til matriklen, hvilket bestemt ikke var overvældende. Derudover havde de lidt dyr på gården. Høns, nogle få køer og grise, samt en gul Nordbaggehest der hed Tulle, som jeg har redet på - det var stort.
Alle disse ting (dog ikke Pouls alderdom og død) har jeg oplevet, når vi på mine sommerferier hos min mormor og morfar, af og til var på besøg hos Poul og min oldemor på Odden.
Jeg har faktisk tilbragt mangen en sommerferie hos Valborg og Georg i Glostrup, Egebjerg, og som jeg husker min mormor, var hun det jeg vil kalde en rigtig Mormor. Hun var rigtig god til at lave mad, og det foregik i starten på et gammelt brændekomfur med jernringe, hvor hun med en jernkrog og en spand med brændeknuder var lidt af en ekvilibrist med komfurringe, gryder, pander, og brænde. Det duftede herligt! Her tilberedte hun det mest velsmagende mad man kan forestille sig. Jeg husker specielt hendes stikkelsbærsuppe - ja, det lyder måske ikke særligt spændende, men jeg kan love for at det smagte, så man bare var nødt til at guffe i sig indtil fysikken sagde naturligt stop. Hun var aldrig fedtet med at dele ud af sin mad. Og så brugte hun sine evner i køkkenet til at skabe dialog - vi snakkede altid mens hun lavede maden, og mens vi spiste den. Det var trygt, og det var dejligt - og hun fik sikkert en masse informationer om familien som hun havde behov for at få.
Men jeg var også med til det praktiske arbejde på gården. Jeg var f. eks. med til at fodre dyrene. Der var en stor silo i den ene ende af grisestalden. Siloen ses forrest i billedet her, der er fra 2010. Stalden (den oprindelige) ligger lige bagved siloen. Staldbygningen til venstre for siloen erindrer jeg ikke, så den er måske af nyere dato. Laden er ikke synlig på billedet, men den ligger vinkelret på den nyere bygning, og overfor den oprindelige staldbygning. Længere tilbage ligger stuehuset der heller ikke er synligt på dette billede. Gården var oprindeligt en trelænget gård, med stuehus, stald og lade. Siloen var der hvor Gunner opbevarede ensilage, hvilket er sådan en grødet, gæret masse af roetoppe, andet grønt, og græs som blev brugt til foder til både køer og grise.
Georg Hansen, min morfar, er i den grad en personlighed der har sat sig spor sig på sin egn, både i sin samtid og efterfølgende. Der er f. eks oprettet et helt afsnit om ham og hans liv på Andelsmuseet Nyvang i Holbæk.
Georg er født den 17. juni 1904 i huset her på Glostrupvej 33 Egebjerg, som han boede i hele livet. Huset er bygget af Georgs far Hans Hansen, i 1895 hvor Hans’ og og hans hustru Cæcilie flytter fra Hølkerup, hvor Hans var insidder hos Gårdmand Lars Peter Larsen, til Glostrup, og hvor deres sociale status skifter fra at være Insidderfolk til at være Husfolk.
Skomageriet var altså ikke Georgs eneste job. Som nævnt var Georgs far postbud, og dette fag efterfulgte Georg ham i, og det blev hans hovedindtægtskilde gennem det meste af hans liv. Samtidigt var dette job, det ene af tre jobs, der i den grad var medvirkende til at Georg havde en fysik man ellers skal lede længe efter. Grunden er jo, at posten på landet blev bragt ud på cykel, og da der jo kunne være temmelig langt mellem huse og gårde derude, så blev det til ret mange kilometre hver eneste dag. Samtidigt er området Egebjerg, Glostrup, Bråde, Vig temmelig bakket, så det var altså ikke kilometrene alene der gav Georg denne fantastiske fysik.
Her er en række gode fortællinger om Georg og hans musikalske verden og færden gennem tiderne.
Og det er bestemt ikke uspændende læsning.
Peter Kroman ©