My Image

Ærø, dag 3, 09.09.2020


Dagens vandring,

Jeg burde nok kalde det ”tre dages vandring”, for dette handler om den meget dejlige tur vi netop har haft til Ærø i tre dage. Jeg valgt at lave en historie for hver af de tre dage – det tror jeg giver det bedste overblik.

Onsdag den 09.09.2020.

Turen i dag startede på Søfartsmuseet i Marstal. Her fik vi guidet rundvisning på museet. Vi hørte om galeaser, skonnerter, 3 mastere, 4 mastere og om forskellige typer af sejl og skibsskrog. F. eks hørte vi om tværsejl, som er en række af tværgående sejle der hejses i masten, og som giver skibet en god fart, men som kræver meget mandskab, fordi folkene skal op i masterne for at hejse eller stryge sejlene. I modsætning til almindelige vertikale sejl, som kan håndteres af et relativt lille mandskab, men som giver skibet en væsentlig ringere hastighed.

Vi hørte om at Marstal har været en af de største havne for træskibe i Danmark. I 1890 var der ca. 350 sejlskibe hjemmehørende i Marstal. I 1911 var Marstals andel af den samlede danske sejlskibsflåde (målt i antallet af skibe) 23,92%.

Vi hørte om skibsredder H. C. Christensen der havde 5 sønner, hvoraf de tre døde, og den fjerde ikke var velegnet til at føre værftet videre. Det blev derfor sønnen Jørgen, der sammen med svogrene Nils J. Olsen og H. H. Petersen der overtog og videreførte rederi og skibsbyggervirksomvirksomhed.

VI hørte også om hvordan man efterhånden gik over til at bygge skibe i stål i stedet for i træ, og skibe med motor i stedet for med sejl. En sjov historie er, at man faktisk byggede dieseldrevne stålcoastere med en mast. Det virker ikke logisk, men forklaringen er, at når den havde en mast, så blev den betragtet som et sejlskib, og skulle ikke betale de afgifter som et motorskib skulle. Det har altid været sparsommelige i Marstal – man siger at der aldrig er måger efter et Marstal skib, fordi de aldrig smider noget ud


En meget spændende ting på Søfartsmusset er en udstilling af Claus Rasmussens malerier. Claus Rasmussen var en kunstner fra Ærø som var utroligt dygtig til at skildre maritime motiver og motiver fra Grønland. Hans malerier har fantastiske lysvirkninger, og de er helt bestemt et nærmere studie værd.

Et besøg på Søfartsmusset i Marstal er utroligt spændende, men det kan anbefales at afsætte god tid (flere dage) til det. Der er så mange interessante emner og informationer at samle op her, at det kræver lidt fordybelse, og det skal man have god tid til


Fra Søfartsmusset fik vi vandrestøvlerne på, at satte kursen mod Ærø Hale (eller Eriks Hale som den også kaldes).

Ærø Hale, er en landtange sydøst for Marstal på Ærø, der består af en flere kilometer lang sandtange med lave klitter, der mod nord breder sig ud med et system af strandsøer, strandvolde og krumodder. Ærø Hale vokser til stadighed ved tilførsel af materiale fra klinterne ved Vejsnæs Nakke langs sydkysten af Ærø.

Ærø Hale er med til at give læ til Marstal havn, fordi den danner et naturligt værn mod Østersøen.

En af de karakteristiske ting man finder på Ærø Hale er strandhusene, som er små badehuse opført på tangen. En anden karakteristisk ting er bryllupsfotografering, som man ofte laver her i dette smukke, og til tider lidt barske, landskab.

Der er meget stor forskel på udtrykket når man kigger ud til Østersøsiden, og når man kigger ind til havnesiden. På den ene side raser elementerne med fuld kraft, og på den anden side kan man knapt ane en bølge


Når man går ud ad Ærø Hale kan man se skibe der forlader eller ankommer til Marstal havn. Vi så en tre-mastet skonnert der stævnede ud af havnen.

Ude på spidsen af Ærø Hale ligger Frederiksholmen, hvor der stadig står en gammel kalkovn som var i drift til kalkbrænding indtil 1924.

På vejen helt ud til Frederiksholmen ser man store bevoksninger strandkarse og strandmalurt. Markante planter på strandene er strandarve , kruset skræppe, marehalm, hjælme, strandmælde og Strandfladbælg.

Vel ude ved kalkovnen var det igen blevet frokosttid. Og igen var Aksel klar med en bjæsk – denne gang måske endnu mere tiltrængt på grund af det lidt hårde vejr undervejs herud.

Herefter tilbage sammen vej til Marstal, og en vandring på egen hånd i Marstals gader. Marstal har ikke helt den samme charme som Ærøskøbing, men den har helt bestemt sine særpræg.

En sjov ting er, at coasteren SAMKA ligger i Marstal havn, og det er den coaster der ses som en lille blå prik på billedet fra Søfartsmusset af Marstal Mærsk.

Turen rundt i Marstal gik forbi ”velhaver-kvarteret” hvor vi bl.a. så H. H. Petersens villa, og mange andre flotte villaer. Herefter en tur forbi Marstal Kirke, hvor altertavlen er malet af Claus Rasmussen, og hvor der er ophængt syv skibe i loftet, for at symbolisere tilhørsforholdet til søen og søfarten.

Så tilbage til bilen, og ned til færgehavnen i Marstal og retur til Rudkøbing.

Endnu en skøn dag, med mange meget spændende oplevelser, og i alt godt 11 km i støvlerne.

Tre fantastiske dage, med utroligt mange skønne oplevelser, og i det bedst tænkelige selskab.

Ærø kan anbefales, og vandreture i godt selskab kan varmt anbefales



Klik på billedet for at se flere billeder