Slægtens historier i ord og billeder Alle rettigheder forbeholdes


ANE MARGRETHE FREDERIKSDATTERS OG HANS LARSENS VERDEN

Stacks Image 12866

Ane Margrethe Frederiksdatter blev født i Høve i Odsherred, hvor hendes far Frederik Hansen var møllersvend på Høve Mølle da hun blev født.

Ane Margrethe levede det meste af sit live i Højby (billedet), og fik et barn uden for ægteskab, Hans Hansen, som blev min oldefar.

PETER KROMANS MORFARS FARS FORÆLDRE, HANS LARSEN (UDLAGT BARNEFADER), OG ANE MARGRETHE FREDERIKSDATTER

Stacks Image 12879
Ane Margrethe Frederiksdatter blev født 9 oktober 1833 i Høve, en lille by i Asnæs sogn.

Forældrene var Frederik Hansen og Karen Madsdatter som blev viet den 21 juni 1833 i Asnæs Kirke. Frederik var møllersvend på Høve Mølle hos hans fars hustrus bror Møller Jens Pedersen, og Karen og Frederik skulle i gang med at skabe dem selv et godt liv og en god familie.

Der skete desværre det sørgelige at Ane Margrethe døde bare 9 dage gammel, den 18 oktober 1833. Så man kan sige at de ikke fik en særlig heldig start. Det tog dog ikke modet fra dem.
For allerede i november 1833 gik de i gang med at prøve igen på at skabe en god familie, og resultatet kom 30 august 1834.

Barnet blev døbt den 7 september i Asnæs kirke, og navngivet Ane Margrethe Frederiksdatter.
Stacks Image 12882

Man kan med stor rimelighed sige at dette var Margrethe den 2.

Senere fik Frederik Hansen og Karen Madsdatter 7 børn mere der alle overlevede og blev voksne, så på trods af en uheldig start fik de alligevel skabt en god familie.

Stacks Image 88847
I 1840 var Ane Margrethe blevet 6 år gammel. Familien var flyttet til et husmandssted i Gudmindrup (nogle gange benævnt Gudmandrup), Højby hvor Ane Margrethe nu boede sammen med sine forældre, og de to mindre søskende, Marie og Jens Peder, der var kommet til.
Hos dem boede også Karen Madsdatters fader Mads Hansen.
Stacks Image 88841
Det er en tanke værd, at Frederik Hansens morbror, Jens Pedersen, Møller på Høve Mølle, som Frederik havde et tæt forhold til, og som døde som bare 41 årig i 1836, måske har været med til give navn til Ane Margrethes lillebror Jens Peder som blev født 27 august 1838. Ikke mindst når man betænker at Jens Peder var Frederiks første barn efter Møller Jens Pedersens død, og at Frederik valgte at være forlover ved Møllerens enke, Karen Nielsdatters, vielse med hendes anden mand, husmand Niels Jensen, den 2. februar 1838 i Asnæs kirke.
Stacks Image 88844
I 1845 boede familien stadig i Højby, og der var kommet en lillebror, Hans, til i mellemtiden. Hans var måske opkaldt efter Frederiks fader Hans Peter Linaa. Frederik levede af sin jordlod, hvilket jo indikerer at en husmandsjordlod i Odsherred ikke var så ringe endda. Jorden i Odsherred var en meget fin kvalitet og har givet gode udbytter. I dette tilfælde sikkert nok til at kunne brødføde, og understøtte Frederik Hansens familie.
Stacks Image 88850
Den 15. april 1849 blev Ane Margrethe Frederiksdatter konfirmeret i Højby Kirke.
Konfirmationsalder betød også, at nu var man klar til at komme ud og tjene. Og det kom Ane Margrethe.
I 1850 var hun således tjenstegørende hos godsejer Propreitarian Cand: Juriis, Jacob Holm og hans hustru Emma Hendrine Dorthea Trock samt deres to børn, på Ellingegaard.

Lidt historie om Ellingegård
Billedet viser Ellingegård ca. år 1910.
I middelalderen var Ellingegård den største gård i landsbyen Ellinge. Frem til Reformationen var gården ejet af Roskilde bisp, der sad tungt på godserne i Odsherred. Efter reformationen i 1536 overgik gården til Kronen, hvor den blev udlagt til forskellige lensmænd. Fra 1567 var Ellingegård lagt under kongens mægtige borg i Odsherred, Dragsholm.

Stacks Image 91388

Fra 1694 var gården lagt sammen med den nærliggende Anneberggård, hvorved gården atter opnåede hovedgårdsrettigheder. De to gårde forblev sammenlagte gennem 1700-tallet, men havde mange skiftende ejere. I 1776 overgik gårdene atter til Kronen, men blev fra 1790 forvaltet af Frederik Wilhelm Trojel, der gennemførte landboreformerne på de to gårde. Udskiftningen af landsbyfællesskabet gennemførtes, så den enkelte bondes jord blev samlet, og hans gård flyttet fra landsbyen og ud til den nye jord. Samtidigt fjernedes hoveriforpligtelsen, og på hovedgårdene opførtes nye bygninger. I 1804 var udskiftningerne gennemført og Trojel købte selv Anneberggaard, mens Ellingegaard blev overtaget af den hidtidige forpagter H.J. Egtved.

Herefter havde gården skiftende ejere. Gården blev kraftigt udstykket fra 1915-1922, hvorefter gårdens tilliggende af de følgende ejere atter er forøget.

Stacks Image 88853
Ane Margrethe var 16 år, og var abslout nederst i rangordenen på herregården, hvor der, ud over familien Holm, boede og arbejdede 26 personer, heraf langt de fleste som tjenestetyende.
Ellingegård var en del af Det Kgl. Odsherredske Gods, og har igennem tiden været tilknyttet både Anneberggaard og Dragsholm Slot.
Gården har altid være drevet som en selvstændig herregård, uanset aktuelt tilhørsforhold.
Stacks Image 91377
Det vides ikke med sikkerhed hvor længe Ane Margrethe blev på Ellingegård, men vi ved at hun på et tidspunkt imellem 1850 og 1853, rejste til gårdejer Niels Jensen i Stenstrup, og vi ved at hun den 2. november 1853 rejste fra Niels Jensen til Peder Larsen i Yderby.
Stacks Image 91394
Hun blev dog ikke så længe hos Peder Larsen, for den 1. februar 1855 var hun i tjeneste hos arvefæster Hans Larsen og hans hustru Anne Marie Madsen i Overby. Vi ved at Ane Margrethe var hos Hans Larsen i 1½ år, og at hun rejser fra Overby og Peder Larsen den 1. maj 1855. Så med lidt hovedregning kan vi beregne, at må hun være rejst fra Peder Larsen i Yderby, til Hans Larsen i Overby ca. 1. december 1853.
Stacks Image 91400
Som nævnt rejste Ane Margrethe fra Yderby den 1. maj 1855, hvilket fremgår af billedet af afgangslisten her ovenover. Her fremgår det også, at hun har opholdt sig i sognet i 1½ år, og at hun har et fået et godt vidnesbyrd. Så Ane Margrethe havde gjort det godt, og havde fået et godt skudsmål, hvilket var afgørende vigtigt for tjenestefolk, hvis de ikke skulle ende på fattiggården.
Men der fremgår een vigtig ting mere af denne afgangsliste, som vi kigger på her. Der fremgår nemlig at Ane Margrethe skulle til en ny plads hos skoleholder Hansen i Sonnerup. Sonnerup ligger i Højby sogn, så Ane Margrethe var så at sige på vej hjem igen.

Ane Margrethe var en ung, og ganske sikkert også smuk, ugift kvinde på 21 år i da hun ankom til Skoleholder Jens Hansens husholdning i 1855. På skolen i Sonnerup har der nok ikke været det store udvalg af friske ungersvende som Ane Margrethe kunne træde dansen, og more sig sammen med, så Ane har med stor glæde deltaget i de festligheder der har været mulighed for at deltage i derude på landet i Højby sogn i det nordvestlige Sjælland hvor hun befandt sig. I efteråret 1856 var hun således næsten selvskrevet til at deltage i egnens høstfester som ofte blev afholdt på gårde i lader og på gårdspladser i oktober måned efter afslutningen af en god høst.

Jeg er sikker på, at det er ved sådan en lejlighed Ane Margrethe, og tjenestekarl Hans Larsen har fået sig en svingom eller to, som så, i det friske nyhøstede hø og halm, har udviklet sig til lidt mere end det. Resultatet, Hans Hansen - min oldefar og den direkte årsag til at jeg kan sidde og skrive denne historie - kom i juli måned 1857. Læs mere om Hans Hansen her.

Hans Hansens far var af moderen udlagt til være Hans Larsen, og det må vi tage til troende dels fordi de to ikke blev gift, og dels fordi der ikke kan findes en bidrags- eller alimenationtionssag imellem dem. Den sag er sikkert blevet “ordnet i mindelighed” mellem Frederik Hansen og Hans Larsen.
Stacks Image 91397
Under alle omstændigheder var Ane Margrethe, sammen med sønnen Hans, tilbage hos forældrene Frederik Hansen og Karen Madsdatter i februar 1860.
Her havde Hans også rigtigt fine vilkår fordi Frederik og Karens mindste barn, Boline, blot var 2 år ældre end Hans. Derudover var yderligere 3 af Frederik og Karens børn, i alderen fra 8 til 14 år, hjemmeboende på dette tidspunkt. Så der har været masser af gode kræfter til at passe på lille Hans, og til at tage sig af ham. Det ser ud til, at dette arrangement heldigvis fungerede rigtigt godt. Hans Hansen blev i hvert fald boende hos sin Morfar og Mormor lige indtil konfirmationsalderen.
Stacks Image 91403
Men Ane Margrethe skulle også finde lykken.
Den 19. maj 1865 blev hun viet til sin hjertes udkårne, ungkarlen Lars Nielsen som var tjenende på Ellingegård, og som i øvrigt var 8 år yngre end Ane Margrethe. De to skulle komme til at skabe en lille god og solid familie sammen.
Ane Margrethe var 4 måneder gravid med deres første barn, da de blev gift, og jeg er sikker på at at hun ikke ville opleve at føde et “uægte” barn en gang til, så nu skulle det være.
Stacks Image 91406
Ane Margrethe og Lars grundlagde som nævnt deres familie med det samme. Den 22. oktober 1865 blev deres første barn, en søn, født og blev døbt Laurits Peter Nielsen. Der var ingen tvivl om at Lars og Ane Margrethe ville hinanden, for allerede den 23. november 1867 blev deres næste barn, endnu en søn, født og blev døbt Niels Christian Nielsen.
Så de to havde hurtigt god gang i at skabe en god, og stabil familie sammen.
Der var dog det med Hans, som jo boede og trivedes hos sin morfar og mormor, Frederik Hansen og Karen Madsdatter, i Højby. Men det problem blev løst ved at Ane Margtrethe og Lars flyttede ind som indsiddere hos Lars’ forældre, Niels Larsen og Ane Larsdatter, som boede i Ellingehuse, blot 4 km væk fra hvor Hans boede. På den måde kunne Lars og Ane Margrethe opretholde, og bevare, et fint og fungerende fælleskab i familien.
I 1870 boede Ane Margrethe således som insidder hos Niels Larsen og Ane Larsdatter sammen med sine to drenge. Lars er ikke med her, han tjener på Ellingegård, og er talt med i folketællingen der.
Stacks Image 91409
I 1880 var Ane Margrethes og Lars’ næste, og sidste, barn kommet til.
Anna Caroline Marie Christine blev født den 21. juli 1874. På dette tidspunkt havde Ane Margrethe og Lars fået deres egen bolig. Det var en lejerbolig, og Lars er angivet til at være arbejdsmand.
Det har helt sikkert været hårdt for dem her i slutningen af 1800 årene, hvor industrisamfundet så småt var ved at tage over. Ane Margrethe var rundet af en møllerssvend der senere blev husmand, og Lars var rundet af en husmand. Begge har tjent gennem deres ungdom, og Lars gennem hele livet, indenfor landbruget. Det har været svært at håndens arbejde i landbruget, i stor udstrækning, blev afløst af maskiners arbejde, og at en tjenestekarl blev til en arbejdsmand.
Så oven i at kårene har været små, har Ane Margrethe og Lars også haft en belastning i forhold til de skiftende tider. Sådan var forholdende de levede under, og opdrog deres børn under. Samtidigt var der hele tiden et “uægte barn” spøgelse i baggrunden som har kunnet påvirke omgivelsernes opfattelse af denne lille familie. Det har ikke været det bare fornøjelse. Men jeg er sikker på at familien har stået sammen, herunder også Frederik Hansen og Karen Madsdatter, og sammen har de klaret de udfordringer der har været undervejs.
Stacks Image 91412
I 1890 boede familien stadig i lejet hus. Deres yngste barn, Anna Caroline Marie Christine, boede stadig hjemme, og det virker som om der var mere hold på tingene på dette tidspunkt. Familien havde klaret sig igennem nogle meget hårde tider og udfordringer, og det kan ikke andet end beundres.
Stacks Image 91415
Ane Margrethe Frederiksdatter døde den 23. august 1898, bare 7 dage før sin 59 års fødselsdag. Hun havde haft et begivenhedsrigt, et hårdt, et sødt, og et rigt liv. Ikke alle tingene på samme tid, men alle tingene inkluderet i hendes liv.

Jeg er stolt over at have en ane som Ane Margrethe.

Hans Larsen blev født den 2. januar 1835 i Eskildstrup, Vig Sogn. Hans Larsens forældre var husmand Lars Mortensen, og hustru Maren Eriksdatter. Hans var nummer 4 i rækken af børn, men noget gik galt under fødslen. Allerede den 9. januar 1835 døde moderen, Maren Eriksdatter, kun 37 år gammel. Faderen, Lars Mortensen, fandt sammen med den 7 år ældre Marie Jensdatter, som i 1840 står opført som husholderske. De blev tilsyneladende aldrig gift, men det var utvivlsomt Marie Jensdatter der tog sig af børnenes opdragelse.

Hans Larsens fødsel

Stacks Image 93940

Lars Mortensens familie i 1840

Stacks Image 93942
Stacks Image 96460
Hans Larsen var en ung og stærk mand, der gerne rejste rundt i herredet efter arbejde.
I 1850 var Hans Larsen således i tjeneste hos gårdejer Niels Pedersen, i Egebjerg.


I perioden herefter, fra 1853 til 1857, kan vi følge Hans Larsen således:
Stacks Image 96463
Hans var, som allerede nævnt, en ung mand, der rejste rundt og tog arbejde på gårdene i Odsherred, hvor der var arbejde at få.
Interessant er det, at I 1856 kan vi finde ham i Højby, hvor også Ane Margrethe som nævnt befandt sig på dette tidspunkt. Hans Larsen, som vi følger her, er den eneste Hans Larsen i området der har den rette alder og er på det rette sted på det rette tidspunkt, så herudfra antager vi, at vi her har den korrekte fader til Hans Hansen.


Men Hans Larsen kom, på trods at turen i høet med Ane Margrethe og det efterfølgende resultat, også videre i sit liv.
Den 3 december 1858 blev han gift med Ane Kirstine Nielsdatter, der var datter af husmand Niels Jensen fra Hølkerup, og hans hustru Bodil Nielsdatter.
Hans Larsen og Ane Kirstine Nielsdatter fik sammen 4 børn.
- Hans Laurits født i 1859
- Maren Cecilie født i 1862
- Niels Peter født i 1865
- Niels Sivert født i 1874 (moderen Ane Kirstine var 44 år da Niels Sivert blev født)

Stacks Image 96468
I 1880 var Hans Larsen blevet husejer. Han var nu skovarbejder, og Maren Cecilie og Niels Sivert var stadig hjemmeboende.Tilsyneladende en velfungerende familie, som havde klaret skærerne, og havde fået tingene til at fungere.

I februar 1901 boede Hans Larsen og Ane Kristine stadig i huset i Eskildstrup, dog var de begge på alderdomsunderstøttelse på dette tidspunkt.

Hans Larsen døde den 5 marts 1901 i Vig, og Ane Kristine døde den 8 januar 1926 i Vig.


Peter Kroman ©