Slægtens historier i ord og billeder Alle rettigheder forbeholdes


MAREN JENSEN SERUP OG HANS ANDERSENS VERDEN

Stacks Image 23314

De blev gift i Særslev kirke på Fyn den 28. november 1860. De fik i alt 13 børn der alle blev voksne.

Maren Jensen Serup blev født i Særslev, Jens Andersen i Harndrup, og de levede sammen i Guldbjerg, Kolshave Mark i mere end 50 år.

PETER KROMANS FARFARS FARS FORLÆDRE, MAREN JENSEN SERUP OG HANS ANDERSEN
Stacks Image 23362
Maren Jensen Serup blev født i Særslev, den 31 oktober 1837.

Hun var datter af Væver Jens Eliassen og Maren Knudsdatter i Særslev.

Maren var den yngste i en børneflok på i alt 5.

Navnet Serup stammer fra Marens forældre der boede i Serup. Hendes fars søster Anne Cathrine Eliasdatter stod som fadder ved Marens dåb opført som "Kone Anne Cathrine Eliasdatter fra Serup".

Serup er en lille landsby ved Søndersø tæt på Dallund sø.
Stacks Image 23365
Serup er nævnt første gang 1495 i formen Seirop. Forleddet er sæ, som betyder sø. Efterleddet er ’-torp’, der betyder udflytterbebyggelse.

Serup er udflyttet fra adelbyen Søndersø. Serup havde i 1682 alm. trevangsbrug. Byen blokudskiftedes i 1801, og siden er 3 gårde udflyttet/nedlagt.

Endnu i 1844 lå byen samlet under Dallund, men i 1903 var overgangen til selveje afsluttet.

Overgangen til selveje ledsagedes af en betydelig vækst i husmandssteder i det 19. århundredes anden halvdel fulgt op af en tilsvarende befolkningsvækst.

Man kunne forestille sig at alle Jens Eliassen og Maren Knudsdatters 5 børn således fik navnet Serup, men deres første barn, datteren Johanne Marie, fik ikke navnet Serup - årsag uvis.

Jens og Marens børn:
Johanne Marie Jensdatter født 1824
Anne Margrethe Jensdatter Serup født 1830
Knud Jensen Serup født 1832
Hans Jensen Serup født 1835
Maren Jensdatter Serup født 1837

Alle fem børn blev gift og fik børn. Den ældste, Johanne Marie fik 4 børn, men døde tidligt i en alder af bare 45 år, da hendes yngste barn var bare 9 år.

Maren Jensdatters nærmeste bror, Hans Jensen Serup, er det lidt interessant at kigge nærmere på.

Hans blev født 13 marts 1835 i Særslev.
Den 17 december 1864 giftede han sig med sin hjertes udkårne, Maren Rasmusdatter født 25 august 1840 i Nørre Næraa.

Hans og Maren fik i alt 3 børn, hvoraf de to ikke overlevede barndommen.
Stacks Image 23371
I 1880 boede Hans Jensen og Maren Rasmussen med deres eneste søn, Rasmus Jensen, i Hjallelse by Dalum i Odense. Hans Jensen var smed, og sønnen Rasmus var smedelærling.
Stacks Image 23374
Men Hans og Maren havde helt andre planer. De ville til Amerika og prøve lykken der.

Den 12 april 1882 drog de afsted til Wisconsin, hvor de slog sig ned i Racine der er en by beliggende på kanten af Lake Michigan.

Hans og Marens søn. Rasmus, som var med på turen, var 17 år på dette tidspunkt.

For Rasmus blev denne tur en altafgørende begivenhed.

Rasmus mødte nemlig i 1896 en skøn ung skrædderinde fra Bred, Vissenbjerg, som var emigreret til Wisconsin i april måned det samme år.

De blev hovedkulds meget forelskede i hinanden - så forelskede at der skulle ske noget. Hurtigt.
Stacks Image 23377
Den 20 november 1896 blev Rasmus Jensen og Marie Hansine Rasmussen viet i den Evangelisk Lutherske kirke i USA i Racine, Wisconsin.

Så det gik hurtigt. De havde kendt hinanden i kun ca ½ år, og de var i et fremmed land begge to, så forelskelsen havde helt sikkert været stormende og voldsom.

Et yderliger vidnesbyrd om dette var, at de i 1897 og 1899 blev forældre til henholdvis en datter, Agnes Elvira, og en søn, George William, mens de boede i Racine Wisconsin sammen med Rasmus' forældre.

Af en ikke kendt årsag valgte hele familien i 1899 at flytte tilbage til Danmark og bosætte sig i Bred i Vissenbjerg hvor Rasmus åbnede et cykelværksted således som det fremngr af folketællingen fra 1901 herunder.
My Image
De fandt sig tilsyneladende godt tilrette i Vissenbjerg, hvor Marie Hansine jo stammede fra, og her fik Rasmus og Marie Hansine yderligere 3 børn, Ester Elisabeth i 1901, Florence Helena i 1903, og Lilly Irene i 1906. Den måde Rasmus og Marie Hansine valgte at navngive deres børn født i Vissenbjerg på, kunne godt give en anelse om, at de måske tænkte på at vende tilbage til Amerika på et tidspunkt.

I februar 1906 beskrev Rasmus sig selv som Cykelfabrikant i folketællingen. Hele familien boede stadig i Bred, Vissenbjerg.

Den 31, august 1907, døde Hans Jensen Serup, Rasmus Jensens fader.

Jens' dødsfald satte tilsynelandende ekstra meget gang i udrejselængslen igen.
Stacks Image 23386

Den 20 marts 1908 går Rasmus Jensen med hele sin familie, inklusive hans moder Maren, om bord på det gode skib S.S. United States i København med kurs mod USA, og med bestemmelsessted Racine, Wisconsin hvor de også boede da de blev gift og fik deres første to børn.

Så familien Jensen længtes åbenbart så meget tilbage til Racine, at de valgte at rejse igen, og at de efterfølgende valgte at slå sig permanent ned i USA.
Tilbage til Maren Jensen Serup og Hans Andersen.

Maren blev konfirmeret i 1852 i Særslev kirke, og den 28 november 1860 blev hun, i Særslev Kirke, viet til sit hjertes udkårne, den 30 årige ungkarl Hans Andersen fra Harndrup.

De blev dog ikke i Særslev. Den 3 juni 1861 blev en vigtig dag i Maren Jensen Serup og Hans Andersens liv.
Stacks Image 23393
Det var den dag de flyttede til Guldbjerg, Kolshave hvor de boede resten af deres liv.

De boede i Kolshave sammen i mere end 50 år, og samtlige deres 13 børn blev født her.

Maren og Hans fik, som nævnt, 13 børn:

  • Maren Katrine født 1860
  • Anders født 1862
  • Rasmine født 1864
  • Jensine født 1865
  • Ane Kirstine født i 1867
  • Jens født i 1868 (forfatterens oldefader)
  • Søren Jørgen født i 1870
  • Karen Marie født i 1872
  • Johanne Marie Kirstine født i 1874
  • Anna Boline født i 1875
  • Jørgine Mettekatrine født i 1878
  • Hans Peder født i 1880
  • Gerda Marie Margrethe født i 1882


Der er, ud over historien om forfaterens oldeforældre Jens Andersen og Anne Marie Jensen, yderligere et par historier om nogle af disse 13 børn, som det er værd at fortælle her.

De mange søskende var ret gode til at hjælpe, og tage sig af, hinanden, hvilket bl.a. viser sig i forbindelse med Anna Boline.

Den 9. februar 1898 fik Anna Boline sit første barn, døbt Addy Marie Hansine Thorsen. Født uden for ægteskab, og med udlagt barnefader tjenestekarl i Kosterslev Peder Thorsen. Det var jo lidt problematisk for Anna Boline, så hun fik en aftale i stand med sine forældre Maren Jensen Serup og Hans Andersen, om at de tog sig af Addy, og Addy boede hos bedsteforældrene i det meste af sin barndom. Hun var således bosiddende hos bedsteforældrene i 1901 og 1906, og ved sin konfirmation i 1912 tjente hun hos Gaardejer Hans Jensen i Nordskov, Guldbjerg.

I 1901 var Anna Boline barnepige hos Gaardejer Johan Peter Hertel Kornerup i Nørre Sandager. Anna Boline kunne tilsyneladende godt lide børn. Åbenbart så godt at hun selv blev med barn igen, for hun havde truffet tjenestekarl Rasmus Karl Larsen fra Særslev, og den 12 december 1904 fødte Anna Boline sin anden datter, Johanne Marie Larsen, med Rasmus Karl Larsen som udlagt barnefader. Anna Boline var stadig ugift, men denne gang overlod hun ikke sin datter til pasning hos andre, men tog hende med sig på sin vej.
I 1096 boede Anna Boline og Johanne Marie hos Anna Bolines ældre søster Ane Kirstine og hendes familie i Sct. Jørgens forstad i Odense.

Men Anna Boline skule jo også tjene til livets ophold for sig selv og sin datter, så i februar 1911 var hun tjenestepige hos Landmand Jens Christian Jensen i Ubberud. Der er to interessante betragtninger at gøre i den forbindelse - 1 hun har stadig sin datter Johanne Marie hos sig, og - 2 på en matrikel lige ved siden af hvor hun tjente, boede Enkemanden Hans Andersen med sin datter fra første ægteskab Agnes.
Stacks Image 23396
Så tæt lå de to matrikler på hinanden, og det var tæt nok til at der opstod sød musik mellem Anna Boline i matr. 7 og Hans Andersen i mat6. 16a.

Dette til trods for at der var en alderforskel på de to på 19 år, og til trods for at Anna Boline allerede havde to børn uden for ægteskab, og Hans havde et barn fra første ægteskab.

I løbet af 1911, fra februar til december, så Hans Andersen og Anna Boline helt sikkert meget til hinanden.

Den 10 december 1911 blev de to viet i Ansgar kirke i Odense, og de flyttede sammen i matr. 16a, hvor de efterfølgende fik to børn sammen, Erna Sørine i 1912 og Mary Hansine i 1914.

I 1916 boede familien i matr. 16a, med alle børnene ekskl. Addy Marie Hansine der tjente hos Gaardmand Klaus Andersen i Reveldrup, Guldbjerg på dette tidspunkt.

Ganske godt klaret af Anna Boline, efter at have fået to børn uden for ægteskab, alligevel at blive gift og komme i sikker familiemæssig havn på den måde.
Stacks Image 23399
En anden af de mange søskende, Jørgine Mettekatrine, Anna Bolines nærmeste lillesøster, er det også værd at berette lidt om.

I 1901 var Jørgine Mettekatrine stadig ugift, og hun tjente som malkepige hos Gårdejer Mads Andersen Buse i Skovby.

Måske havde hun her truffet en frisk tjenestekarl som hun har haft det godt sammen med.

Noget var der under alle omstændigheder sket, for den 6 november 1904 fødte hun en søn, Hans Marius Andersen, uden udlagt barnefader.

Igen ser vi at familien stod sammen, for det var Far Hans Andersen, Mor Maren Jensen Serup, og Lillebror Søren Jørgen Andersen der var faddere ved Hans Marius dåb.

I 1906 bor Jørgine Mettekatrine hos forældrene Hans Andersen og Maren Jensen Serup, sammen med sin søn, og sammen med Anna Bolines første datter Addy Maria Hansine Thorsen.

Jørgine Mettekatrine har helt sikkert hjulpet både sin søster og sine forældre med at passe begge børnene.

Der var et rigtigt godt sammenhold i familien.

Men Jørgine Mettekatrine havde ikke opgivet håbet om at blive gift, og hun forfulgte sit håb.
Stacks Image 23402
Den 22 Maj 1909 blev Jørgine Mettekatrine viet, i Guldbjerg Kirke, til Ungkarl Karl Jensen Eiby. Forlovere var både hendes og hans fædre. Så familien var stadigvæk helt med.

Og familien skulle blive tættere endnu, for Hans Andersen beslutter sig for den 15 Juni 1909, efter at have beboet matrikel 8b af Kolshave siden 1861, at sælge og skøde ejendommen til sin nye svigersøn Karl Jensen Eiby.
Stacks Image 23405
Sammen med skødet er også bestemmelse om aftægt til Hans Andersen og Maren Jensen Serup, således at de blev boende på den ejendom de havde beboet i 48 år i resten af deres liv, og at Karl og Jørgine skulle varetage deres forsørgelse så længe de levede.

I 1911 og i 1916 boede de alle sammen på matriklen.

Maren jensen Serup døde her den 5. marts 1912, 74 år gammel.

Hans Andersen døde samme sted den 28 marts 1920, 90 år gammel.

Hans og Maren havde virkelig skabt en god familie der var i stand til at være der for hinanden i nødsituationer, og hjælpe hinanden på alle måder.

Heldigvis fik begge to lov til at leve længe, og til at opleve resultaterne af deres familiemæssige bedrifter fuldt ud.


Peter Kroman ©