Edvina Fransiska og Scharles Emanuel Oswald bliver viet i Luther Kirke på Østerbro i København den 29. juni 1919, efter der har været lyst over dem 4 gange i løbet af Juni måned. De bor, på dette tidspunkt, begge i København - Edvina i Nordre Frihavnsgade og Scharles på Æblevej på Bellahøj.
Min farmor og farfar, som dette drejer sig om, har jeg ikke ret mange personlige erindringer om. Jeg har være med på familiebesøg hos dem meget få gange i starten og midten af 1960‘erne. På dette tidspunkt var de flyttet til Nykøbing Sjælland, hvor de boede i et stort hvidt hus. Jeg var selv en lille dreng på det tidspunkt, og jeg husker min farfar som en mørklødet gammel mand med meget buskede sorte øjenbryn og helt mørke øjne, der var meget syg og hele tiden fortalte vrøvlede historier om sygeplejerskerne på sygehuset, som mændene (min far og hans brødre) grinede højlydt og længe over. Så vidt jeg ved, vidste ingen om disse historier var fri fantasi der bare kom ud, eller om der var noget i dem - men de var ihvertfald morsomme for mændene (så kan man jo selv gætte sig til hvad det var for en type historier han fortalte ..)
Min farmor derimod, var en lille fin, altid travl, og meget myndig dame. En ting der kendetegnede hende var, at alle altid omtalte hende i tredie person. Ingen sagde “du” eller “De” til hende - det var Fru Andersen, Mor eller Farmor der blev brugt - og kun det. Jeg husker, at jeg selv kom galt afsted med dette ved et af disse familiebesøg. Det var i køkkenet hvor min farmor var ved at lave et eller andet til bordet, og jeg har sikkert spurgt om noget i retning af: “... hvad laver du”. Hertil svarede min farmor venligt, men meget bestemt: “Her dutter vi ikke”.
Derudover har jeg mødt min farmor nogle gange i Faaborg, hvor hun boede hos min far og hans samleverske Alice, i sin alderdom. Hun døde i Faaborg i 1984/1985 i en alder af omkring 90 år.
Disse er de personlige erindringer som jeg kan bidrage med vedr. mine farforældre.
Min farmor fødes på Den Kongelige Fødselsstiftelse den 26. oktober 1893. Hendes mor, Olga Hansine Larsen, er bare 20 år og ugift, så der er stor sandsynlighed for at barnet var ikke just var et planlagt barn.
Lidt om Den Kongelige Fødselsstiftelse.
I 1750 blev Fødselsstiftelsen oprettet, og her kunne kvinder føde anonymt og få gratis lægehjælp. Formålet var at undgå drab på nyfødte, og moderen blev lovet anonymitet til "evig tid". Denne regel blev først ændret i 2007.
Her står at Edvina er født Jensen, og at Faderen er Postbud Niels Olsen, der er blevet gift med moderen Olga Hansine den 30. maj 1898 i Skt. Stefans kirke. Det fremgår også klart, at der oprindeligt er skrevet med en blå pen i bogen, og at de efterfølgende indførelser er skrevet med en sort pen.
Lad os se lidt nærmere på hvorfor jeg tror, at tilføjelserne først er gjort i 1900.
Der er nemlig dette spændende lille notat midt i bogen, hvor der står: “Begge aflagt Ed om at være Forældre 18/6 1900”. Og det er jo vældigt interessant, at dette først bliver skrevet til i kirkebogen næsten 7 år efter Edvina Fransiska er født.
Jeg har et bud på nogle forklaringer til hvorfor det forholder sig sådan.
Edvina Fransiska bliver født af en 20 årig ung ugift mor. Moderen, Olga Hansine, ved godt hvem faderen er, men kan på dette tidspunkt ikke bruge sin konkrete viden vedrørende dette til så meget. Olga Hansine er imidlertid fast besluttet på, at hun vil tage sig af barnet, og at faderen skal komme til at gøre det samme.
Af Fødselsstiftelsens hovedprotokol fremgår det, at barnet er udleveret til moderen med understøttelse fra stiftelsen den 3. november 1893, og at understøttelsen ophørte den 27. oktober 1894.
Det fremgår også af protokollen at faderen er Postbud Niels Olsen og at de er blevet gift i St. Stefanskirken i 1898, men det er jo af indlysende årsager skrevet til på et senere tidspunkt.
Så Olga Hansine har fået gaflen i Oversøminøren på en måneds tid i foråret 1894. Hun bliver, som nævnt, senere gift med ham (1898), de er gift i mange år, og de får også flere børn. Så Niels Olsen tager helt bestemt også sin del af ansvaret.
Man kan således sige, at Edvina Fransiska fik en lidt voldsom start i livet. Men en stærk og beslutsom moder sørgede for at alt blev som det skulle, og at Edvina fik de bedst mulige opvækst betingelser.
Min farfar, Scharles Emanuel Oswald, blev født den 10. april 1894 i Thorsgade 75 i Odense. I 1900 var faderen blevet værkfører hos Thrige, og familien rykkede ind I huset i Thorsgade 45 her på billedet. I 1901 boede der i huset 2 familier med i alt 9 personer, heraf 4 voksne, 4 børn og en aftægtskone på fattigforsørgelse.
I stuen boede min farfars familie med faderen Jens Andersen (ca. 31år) , moderen Ane Marie Jensen (ca. 34 år), med 4 børn i alderen fra 2 - 8 år, nemlig Hans Ejnar Arnold (ca. 8 år), Scharles Emanuel Oswald (ca. 7 år), Edvin Marinus Ellemann (ca. 4 år), og Carlo Ewald Herluf (ca. 2 år). Derudover boede Ane Maries mor, Ane Katrine Jensen, der i 1901 var ca. 74 år gammel og på fattighjælp sammen med familien i stuen i Thorsgade 45.
Peter Kroman ©