Slægtens historier i ord og billeder Alle rettigheder forbeholdes


CAROLINE AMALIE OG NIELS’ VERDEN

Stacks Image 19331

De blev gift i Trinitatis kirken i København den 14. februar 1865. De får sammen 5 børn, som alle tilsyneladende kommer godt i vej, men familien skal stå grueligt meget igennem inden de når så langt. Dette er historien om er ægteskab der tilsyneladende ikke ville dø ...

PETER KROMANS FARMORS MORS FORÆLDRE, CAROLINE AMALIE KAUFMANN OG NIELS OLSEN

Caroline Amalie Kaufmann kommer fra en ikke velhavende bogbinder familie i Nykøbing Falster. Hendes fader var bogbinder Herman Isac Kaufmann og hendes moder var Antonette Wilhelmine Munthe. Caroline Amalie var den næstyngste ud af en søskendeflok på i alt 8 søskende.
Der kan læses mere om Kaufmann slægten her.

Niels Olsen kommer fra en fattig familie i Thorslunde, hvor begge hans forældre var tyende igennem hele hans barndom, og allerede som 2 årig var han i pleje hos mormoderen, Kirsten Jensdatter, der var husmandsenke i Greve. Faderen var Ole Nielsen der var tjenestekarl, og moderen Ane Christophersdatter var tjenestepige.

Så baggrunden for de to har været barsk, men de har haft et fantastisk liv sammen - omend deres ægteskab blev alt for kort fordi Caroline Amalie døde i en ung alder. Der er tydelige tegn på at Niels Olsen var mere end almindeligt forelsket i Caroline Amalie igennem hele sit liv.

Niels Olsen fik i alt 8 børn med tre forskellige kvinder. Niels Olsens liv kan der læses meget mere om på denne side.
Niels Olsens børn kan der læses mere om her.


Stacks Image 19343
Caroline Amalie var datter af bogbinder Herman Isac Kaufmann, der var søn af en bogbinderfamilie i byen, og Antonette Wilhelmine Munthe der var datter af en murer fra Hildesheim i Tyskland. Caroline Amalie var det syvende barn ud af 8 i ægteskabet Antonette Wilhelmine Munthe og Herman Isac. Ud af de 8 var der to der døde i en tidlig alder. Den ene døde som 8 årig den 25. juni 1842, og den anden som 2 1/2 årig den 23. juni 1842.

Det har været en tragedie for familien der er svær at forestille sig, at have to børn der dør med to dages mellemrum.

Søskendeflokken så således ud:

• Christian August Kaufmann født 1831, og senere malermester i Nykøbing Falster
• Charlotte Amalie Kaufmann født i 1834 og død i juni 1842
• Anton Vilhelm Kaufmann født i 1838
• Andreas Jacob Kaufmann født i 1838 og død i juni 1842
• Herman Isac Kaufmann født i 1842
• Caroline Amalie Kaufmann født i 1844
• Frederik Ferdinand kaufmann født i 1848, og senere malermester i Nykøbing Falster


Stacks Image 19355
Caroline Amalie blev konfirmeret den 3. oktober 1858 i Nykøbing Falster.



Hendes far var død to år tidligere kun 47 1/2 år gammel, og hendes mor var død i 1850 bare 45 år gammel. Faderen efterlod sig intet til børnene, så det har nok ikke været en stor konfirmationsfest. Det har været hendes ældre søskende, og specielt Christian August - senere malermester i Nykøbing Falster - der har forestået opfostringen af Caroline Amalie, og de øvrige mindre søskende.

Efter konfirmationen kom Caroline Amalie til København, hvor hun, formentligt i slutningen af 1864, mødte skomagersvenden Niels Olsen. De blev forelskede, og Caroline Amalie blev gravid. Men det lader til at de for alvor var forelskede, for de giftede sig inden barnet blev født.

De blev gift i Trinitatis kirke den 14. februar 1865.
Stacks Image 19358

Stacks Image 19361
Niels Olsen blev født i Thorslunde den 18. september 1842, af fattige forældre der ernærede sig som tjenestefolk, hvilket de var gennem hele Niels’ barndom.

Til gengæld ser det ud som om NIels var deres eneste barn. Forældrene, Ole Nielsen og Ane Christophersdatter, var begge knap 30 år gamle da de blev gift, og der var som sagt begge tjenestefolk, og boede således ikke sammen i det daglige.
Det kunne tyde lidt på, at grunden til at de blev gift var at Ane blev gravid, og at Niels blev født. Det ser dog ud som om de forblev gift hele livet, og at de begge faktisk blev meget gamle.

I 1845 var Niels i pleje hos sin mormor og hendes søn (Niels’ morbror). Mormoderen var enke på et husmandssted i Greve, og her levede han formentligt det meste af sin barndom. Morfaderen, skrædder Christopher Jørgensen, døde 8. april 1844.

Stacks Image 19372
Stacks Image 19364


I 1850 var hans mor tyende tæt på Hoffet, her hos Kammerjunker, premierløjtnant Haffner i Amliegade i København






Stacks Image 19374
Niels blev konfirmeret 5. oktober 1856 i Thorslunde, og forældrene var stadig tjenestefolk. Det var nok ikke så meget Niels fik set til sine forældre i sin barndom.

Det fremgår da også af konfirmationsopslaget her at Christopher Jørgensens enke (Ane’s mor Kirsten Jensdatter) stadig var plejemoder for Niels. Kirsten Jensdatter døde mindre end et halvt år efter konfirmationen den 29. marts 1857, og så måtte Niels Olsen helt sikkert klare sig selv herefter.

Under alle omstændigheder har han lært sig skomagerfaget i denne periode, for han var skomagervende og skomagermester hele resten af livet.

Niels var således skomagervend i 1864 hvor han på et tidspunkt mødte Caroline Amalie formentligt i København. Det var her familien blev startet.
De blev, som tidligere nævnt, gift i februar1865, og deres første barn fødtes samme år.

Stacks Image 19447

Deres først barn, Anna Wilhelmine, blev født på Den Kongelige Fødselsstiftelse den 23. april 1865.

Stacks Image 19453

Det næste barn de fik var Niels Olsen (min oldefar). Han blev født 27. maj 1869 på Den Kongelige Fødselsstiftelse.

Stacks Image 19461

I 1871 blev næste barn født på Den Kongelige Fødselsstiftelse. Det var Christian Valdemar der blev født den 25. april 1871.

Stacks Image 19536
Niels og Caroline Amalie flyttede en del rundt i København gennem hele deres ægteskab. I denne første periode, hvor de tre første børn blev født, ved vi ikke præcist hvor de boede, men det har formentligt været i indre København. Ved vielsen 14. februar 1865, og dermed sikkert også ved Anne Wilhelmines fødsel 23. april 1865, ved vi at de boede i Vognmagergade 18.

Her til højre et forsøg på et overblik over alle de kendte adresser Niels Olsen har boet på I København.




Stacks Image 19464

Deres næste barn, Caroline Antonette, blev født 5. september 1874, og døbt i Garnisions kirke den 26. december. Her ved vi at de boede i Lille Strandstræde 18.


De var nu flyttet tæt på havnen og på de militære forlægninger. Det kan virke som om Niels Olsen havde en plan om at drive det til noget med skomageriet - måske inden for militæret.

I januar 1877 var de flyttet til Nyboder. De boede her i Fredericiagade 69, og Niels arbejdede sandsynligvis for militæret som skomagermester. Alt så tilsyneladende lyst og venligt ud for den lille familie, og Caroline Amalie var også blvet gravid igen, og skulle føde sit femte barn i januar måned 1877.

Den 9. januar 1877 fødte Caroline Amalie parrets 5. barn. En pige.

Men noget gik helt galt.
Caroline Amalie blev syg i forbindelse med fødslen. Så syg at hun i hast blev indlagt på Kommunehospitalet, formentligt med en svangerskabsforgiftning.
Carolina Amalie døde på Kommunehospitalet den 21. januar 1877. Bare 32 år gammel.

Det har været et forfærdeligt slag for familien, og ikke mindst for Niels, at miste sin elskede hustru i så ung en alder.

Den 27. januar 1877 begravede Niels Olsen sin hustru fra Skt Pauls kirke i København
Den 28. januar 1877 døbte Niels Olsen, fra samme kirke, deres femte barn: Caroline Amalie

Stacks Image 19541





Stacks Image 19544
Smukt, sørgeligt, rørende, og et meget stærkt bevis på at Niels elskede og ærede sin hustru Caroline Amalie Kaufmann.


Men Niels stod med et helt andet problem nu. Han havde 5 børn i alderen fra 0 til 12 år, han skulle tage vare på og give en sikker og tryg opvækst. Han var helt klar over at den opgave kunne han ikke klare alene. Så han var nødt til at gøre noget.
Stacks Image 19547
I løbet af 1877 eller i starten af 1878, mens han stadig bor i Fredericiagade i Nyboder, har han truffet Mette Marie Jensen fra Viborg. De falder åbenbart for hinanden, for Mette Marie bliver i 1879 skilt fra sin mand fhv. købmand Jens Peter Jensen på grund af hendes utroskab. De flytter sammen på H. C. Andersensvej 5 (i dag Kjeld Langes Gade). Her boede de på 5 sal, i en lejlighed med Mette Maries to børn og en logerende fra Island. Derudover boede der i lejligheden et ægtepar fra Hjørring med en logerende.

Med Niels og hans 5 børn, boede altså i alt 13 mennesker i denne lejlighed på 5. sal, i alderen fra 2 til 57 år.

Selv om Niels her i februar 1880 var syg, og indlagt på Kommunehospitalet, var han klar over at denne situation ikke var holdbar i længden. Han var nødt til at gøre noget.

Mette Marie og Niels var tilsyneladende blevet enige om at “slå sig sammen” sådan mere permanent. Mette Marie var ihvertfald blevet gravid i maj måned 1880. Man kan sige at ville have været naturligt om de giftede sig på de dette tidspunkt, men det gjorde det ikke på noget tidspunkt. Årsagerne hertil var sikkert mangfoldige, men en af dem var helt sikkert de problemer Mette Marie havde med at blive skilt fra sin tidligere mand Jens Peter Jensen.

Mette Marie og Jens Peter blev gift i Viborg Domsogn 6. august 1878. Den 31. august 1868 fødtes deres første barn, sønnen Jens Martin Albert Jensen døbt i Viborg Domsogn den 17. maj 1869. Den 2. juli 1870 fødtes datteren Albertine Margrethe i Ringkjøbing.

Den 20. november 1871 blev Mette Marie og Jens Peter separeret. Men den endelige skilmisse lod vente meget længe på sig. Den faldt nemig først på plads den 8. juni 1883 - og på det tidspunkt var det for sent at redde forholdet mellem Niels og Mette Marie.

Alt dette kolliderede altså med Niels’ og Mette Maries forhold, som de ellers havde fået rigtigt godt gang i.

Den 16. februar 1881 fødtes Kirstine Ingeborg, og på dette tidspunkt var Niels Olsen flyttet til Saxogade 24 i baghuset. Dåben af Kirstine Ingeborg findes i både Skt. Matthæus og i Skt. Johannes. Det er lidt usikkert hvor Mette Marie bor da pigen bliver født og døbt. Det kan virke som om hun har adresse på Schønbergsgade 6, fordi det fremgår af begge kirkebogsopslag ag Kirstine Ingeborg er hjemmedøbt her den 5. januar 1882, men det kan også være at hun boede i Stengade 9 som hørte under Skt. Johannes sogn på det tidspunkt. Men det er pudsigt, at i den ene bog er Niels Olsen angivet som udlagt barnefader, men ikke i den anden. Det er sandsynligt at al denne forvirring alene er til “ære” for myndighederne, fordi Mette Marie ikke er skilt fra sin tidigere mand endnu.

Skt. Matthæus:
Stacks Image 19550







Skt. Johannes:
Stacks Image 19553






Niels Olsens og Mette Maries forhold virkede lidt rodet og kaotisk. Det er ikke til at blive helt klog på hvordan, hvor meget, hvorfor, og hvor de var sammen. Alt sammen sikkert med baggrund i at Mette Marie ikke kunne få skilsmissen fra Jens Peter Jensen endeligt på plads.

Men Mette Marie og Niels var ihvertfald sammen ind i mellem. For den 24. oktober 1882 fødtes deres anden datter. Hun blev døbt Marie, og ligesom ved Kristine Ingeborgs fødsel og dåb var det noget usikkert hvor Mette Marie bor og hvordan Mette Marie og Niels’ forhold egentligt fungerede. Denne dåb noteredes også i to kirker, men her var det Skt. Matthæus og Frederiksberg kirker der var i spil. I den ene kirkebog fremstod Mette Maris som separeret kone, og i den anden som fhv. købmand Jens Peter Jensens fraskilte hustru. Ligesom der, uvist af hvilken årsag, ingen navneangivelse på barnet er i Frederiksberg kirkebog. I dette tilfælde virker det som Mette Marie bor i Danmarksgade 2, kvisten på Frederiksberg. Niels Olsen boede stadig i Saxogade 24, baghuset, og var her angivet som udlagt barnefader i begge kirkebøger.

Skt. Matthæus:
Stacks Image 19556








Frederiksberg:
Stacks Image 19559









Niels Olsen og Anne Mette Jensen fik altså to børn sammen, og de boede nok også til en vis grad sammen i denne periode.

Ihvertfald blev de den 23. februar 1883 anmeldt for “Forargeligt samliv”, hvilket kan oversættes med at et par lever sammen som ægtefæller uden at være gift, hvilket ikke var tilladt her midt i H. C. Andersens guldalder.
Stacks Image 19562
Det var helt sikkert dette de frygtede. Matte Marie er stadig ikke skilt, men hun og Niels lever sammen som ægtefolk og har fået børn sammen, og det har været årsag til at nogen er blvet anstødt af det, og har anmeldt dem.

En af dem, eller de begge, boede på dette tidspunkt i Dannebrosgade 45, 4 sal, og området her på Vesterbro var, også på dette tidspunkt, et hårdt kvarter med mange værtshuse og løsagtige fruentimmere. Så den type anmeldelser var nok mere almindelige i dette område, end så mange andre steder.

Under alle omstændigheder ser det ud som om netop denne anmeldelse fik konsekvenser for deres forhold. Mette Marie meldte sogneflytning fra Skt Mathæus til henholdsvis Skt. Johannes og Frederiksberg, for sine to døtre i henholdsvis april og juni 1883. Det vides ikke hvad hun gjorde for sig selv i denne forbindelse.

Den 8. juni 1883 blev Mette Marie endeligt skilt fra Jens Peter Jensen, men det virker som forholdet mellem Niels og Mette MArie på dette tidspunkt allerede har lidt så meget, at der ikke er så meget mere at bygge det på.

Stacks Image 19565
















Den 21. juli 1883 dømmes Niels Olsen til at betale børnebidrag til de to piger.


Stacks Image 19568
På dette tidspunkt bor Mette Marie stadig i Saxogade 24, hvor hun og Niels har boet sammen, og sikker også sammen med alle børnene, i nogle år. Det fremgår ikke hvor Niels boede, men det er nok sandsynligt at han boede på adressen Schønbergsgade 7, hvor han boede i september 1883 hvor Niels Olsen den yngre bliver konfirmeret.
Stacks Image 19571
Der flyttede altså fra hinanden omkring dette tidspunkt, og i 1885 boede de hver for sig, omen meget tæt på hinanden.
Mette Marie i Saxogade 48 med sine 4 børn - og heraf deres to fælles børn, og Niels i Saxogade 32 med sønnerne Niels og Christian Valdemar.

Alt dette skete i perioden fra 1878 til 1885. Men Niels Olsen havde jo, ud over sønnen Niels - som der kan læses meget mere om her og her samt de to sidstankomne døtre Kirsitne Ingeborg og Marie, også pigerne Anne Wilhelmine, Caroline Antonette og Caroline Amalie samt drengen Christian Valdemar, fra ægteskabet med Caroline Amalie Kaufmann.

Der kan læses mere om hvordan det gik alle Niels Olsens børn her.

Stacks Image 19574
I starten af 1890‘erne var alle Niels’ hjemmeboende børn fløjet fra reden, ligesom plejebørnene også var ved at blive store, og i gang med at skabe deres egne liv. Det har nok fået Niels til at kede sig lidt. Ihvertfald mødte han på et tidspunkt i starten af 1890‘erne den 15 år yngre Mathilde Birthe Marie f. Veisel. De blev tilsyneladende forelskede, for de fik en datter, Olga Olivia, sammen den 3. september 1896

Stacks Image 19577
Mathilde og Niels blev aldrig gift men i 1901 levede de sammen i Saxogade som en tilsyneladende velfungerende familie.

Men lykken for den lille familie skulle blive kort.

Efter et langt, aktivt, og meget begivenhedsrigt liv, døde Niels Olsen den 12. februar 1904.

Et lille kuriosum er, at der på indførelsen i kirkebogen ved Niels Olsens begravelse står at han var enkemand efter Caroline Amalie Kaufmann, hvilket bekræftes i hans skifte. Niels Olsen blev altså aldrig gift med hverken Mette Marie eller Mathilde Birthe Marie.

Stacks Image 19580





Så uanset, at skomagersvend Niels Olsen havde været meget igennem i livet, og uanset at han havde levet sammen med to andre kvinder og fået børn med dem begge, så forblev Caroline Amalie Kaufmann Niels Olsens hustru i hjertet.

I livet og i døden.


Peter Kroman ©