My Image

Broholm Slot 11. og 12.6.2021


Broholm Slot 11. og 12.6.2021

Dagens romantiske slots-tur,
Annelise havde været så sød at invitere mig på en slots-tur til Broholm Slot i Gudme ved Svendborg fredag den 11. og lørdag den 12. juni 2021.

Sådan en invitation siger man selvfølgeligt ikke nej tak til
😍 så vi drog afsted fredag ved 14.00 tiden, og ankom til Broholm Slot kl. 15.00.

Lidt fakta om Broholm Slot.
Broholms historie kendes med sikkerhed fra 1326, da Esbern Snares oldebarn, Absalon Johnsen af Ulfeldt slægten, blev herre på Broholm Slot. Hans efterkommere beholdt den indtil 1473. Efter adskillige generationer af Ulfeldt-slægten havde beboet borgen, bl.a. under Grevens Fejde, også kaldet Danmarks sidste borgerkrig (1533-36), hvor mange gamle borge blev jævnet med jorden, men hvor Broholm takket være sine brede voldgrave går ram forbi, køber Otte Skeel slottet i 1641.

Det er den eneste gang Broholm er blevet handlet, og med ham ender Broholms middelalderæra. Han nedriver den brøstfældige borg og opfører den nuværende hovedbygning som en af landets sidste sengotiske bygninger, dog med stærke renæssancetræk i from af trappetårn og symmetrisk vinduesplacering.

I 1730 kommer slægten Sehested til gennem Niels Sehesteds giftermål med Elisabeth Skeel, og den er her endnu... på 13. generation. Slottet ejes i dag af Anders Sehested – som er 13. generation.

I 1850 startede N. E. B. Sehested opdrættet af den kendte hunderace Broholmeren, som er en kraftig og populær race, der også findes på malerier af Frederk VII og Grevinde Danner.

Se, det var jo et pragtfuldt historisk sted at ankomme til. Det emmer af gode oplevelser og skønne ting. Værelserne er nænsomt restaureret i slottes tidsånd, og de gamle stuer er utroligt smukke og fortæller mange spændende historier. Da vi træder ind ad hoveddøren i hovedbygningen, blev vi budt velkommen af selveste Kong Christian IV. Så bliver man næsten helt ærbødig
😄

Herefter tog vi en tur igennem de flotte stuer. En flot opholdsstue med masser af malerier af tidligere ejere – primært Sehested’er. En elegant spisestue med det smukt sortlakerede spisebord til 12 personer der stod som om det var helt klar til at modtage egnens vigtige godsejere og andre vigtige personer. En lille hjørnestue, hvor en meget gammel isbjørn stadig ligger og gør det ud for et tæppe. Endnu en smuk opholdsstue med flotte chesterfield lædermøbler og igen mange malerier, herunder et som i høj grad leder tanken hen på skagensmalerne
😄

Bare for at nævne nogle få af rummene.
I disse skønne omgivelser blev vi forkælet med eftermiddagskaffe og en dejlig kage. Det kan vist ikke gøres meget bedre. Efter kaffen skulle vi ud, og se omgivelserne – og det var ikke mindre spændende.

Rundt om hele slottet er der en dobbelt voldgrav – som i øvrigt nok var det som reddede netop dette slot under Grevens fejde, hvor mange andre slotte blev nedbrændt, men hvor Broholm blev reddet – og der er en pragtfuld natur hele vejen langs disse smukke voldgrave.

Det første vi møder er dog Kammerherre Niels Frederik Bernhard Sehesteds oltidssamling der er udstillet i en smuk bygning fra 1878 på slottes område. Denne bygning er i øvrigt Danmarks første museumsbygning bygget til et specielt formål.

Herefter gik turen rundt i parken og området. Det er et helt fantastisk liv der er her. Masser af blomstrende åkander i voldgravene – hvilket vidner om rent vand- , masser af planter og træer af alle mulig arter hele vejen rundt. Og masser, masser af ænder
😄

Vi mødte også en farlig ”krokodille”, som var en stub fra et tidligere væltet eller fældet træ som stod i brinken, og i den grad lignede en krokodille med gabet helt åbent, og klar til at sluge sit bytte.
Det er nogle fantastiske scenarier der er her. Meget pitoresk, og man kommer helt automatisk til at tænke på Claude Monet. Det er så smukt.

Som nævnt er her masser af liv. Her er blishøns med ællinger, her er svanemor med sine to fine ællinger, her er svanefar der passer på familien, og her er som sagt masser af ænder.

Man kan næste ikke få nok af disse pragtfulde syn. Men vi skulle lidt videre, og snart ramte vi Eventyrstien, som er en sti der går hele vejen rundt om de to voldgrave og igennem skoven.

Og hvis vi synes vi havde set mange ænder allerede, så kom vi til at erkende at vi havde taget fejl. Her mødte vi ænder i meget store flokke – det var dybt imponerende, og jeg har faktisk aldrig set så mange ænder samlet på samme sted i naturen før.

Alle disse pragtfulde levende væsener – dyr og planter – skabte nogle helt ubeskriveligt smukke scenarier som vi har forsøgt at fange på billederne.

Vi mødte også en hul bøgetræstamme, som tilsyneladende kun stod på barken, men som alligevel havde flotte grene med blade på og mange nye stammer ved siden af der var kommet op som rodskud. Og så et træ der var væltet, men som var sprunget fint ud i liggende tilstand og tilsyneladende bare voksede videre.

På vores tur rundt, fik vi også nogle meget smukke blik til slottet. Med vand imellem fotografen (igen primært Annelise
📷) og slottet, bliver billederne bestemt ikke ringere 😄

På vores vej mødt vi også en gammel rådsplads hvor rådmandssten og hovedbænken stadigt stod. Her er der sikkert været truffet mange vigtige beslutninger.

Da vi var rundt og ved indkørslen til slottet igen, ramte de smukke blomstrende åkander i voldgraven os igen. Det kan man bare ikke blive færdig med
😁 🌼

Så var vi klar til middag. En skøn treretters middag og herefter overnatning på det idylliske værelse.
Lørdag morgen skøn morgen buffet, og derefter lige en ekstra tur ud i parken, hvor den flotteste fiskehejre stod og tronede i vandkanten, og hvor svanefar sov sin dejlige morgensøvn.

Se det var en rigtig historie, og hvis I ikke tror på det, så kan jeg bare anbefale at prøve det selv
😁😁

PS: Jeg er helt klar over, at der er mange billeder denne gang. Men jeg kan sige at der i udgangspunktet var ca 3 gange så mange - og de fleste af dem er gode
😄



Klik på billedet for at se flere billeder