My Image

Dag 7, 04.07.2021


Dag 7, 04.07.2021

Årets sommerferie 2021, dagen den 4. juli

I dag var vejret lidt gråt, men ikke regn. VI valgte at starte dagen med en cykeltur.

VI tog turen lidt nordpå fra Nykøbing Mors, og var igennem mange smukke landskaber. Vi passerede Vodstrup, Tødsø, Bjørnstrup og kom til Skarum Strand. Her kørte vi ned til stranden fordi vi ville nyde stilheden og vandet et øjeblik. Men det blev der ikke meget af
😁

Vi blev bogstaveligt talt angrebet af strandens insekter
🐜 🦟🦗

Med vores signal-gule trafiksikkerhedsjakker på, synes fluer og andet krims-krams åbenbart, at vi var usædvanligt lækre
😁 Så de indtog os på det nærmeste, så vi var nødt til at tage flugten, og komme værk fra stranden i en fart 🚴🏻‍♀️🚴‍♂️. Vi cyklede nok en 6-7 km inden de sidste havde givet op, og havde forladt vore smukke jakker 😂🤣

Fra denne tur har vi desværre ingen billeder, så jeg håber at læseren kan tage fantasien med i læsningen på dette punkt
🙄

Herfra cyklede vi tilbage til Danhostel i Nykøbing – en tur på i alt ca. 27 km.

Da vi kom retur, begyndte det at klare op, og vi besluttede at vi ville ud at se noget mere. Så vi tog bilen og satte kursen mod Feggeklit.

Feggeklit er en markant 25 meter høj og cirka 1 km lang og 300 meter bred molerbakke med en østvendt klint på nordspidsen af øen Mors 22 km nord for Nykøbing Mors og lige syd for færgelejet ved Feggesund, hvor der er forbindelse til Thy. Det første teglværk i Danmark, Skarregage Molerværk, blev etableret her i 1916.

Vi kommer til at adressere moler en del i denne fortælling, så lad os starte med at fortælle hvad moler er for en størrelse.
Moler er en form for diatomit, som er en sedimentær bjergart, der består af skeletterne fra encellede kiselalger, og ofte lidt ler. Diatomiter er i Danmark især kendt fra Fur Formationens moler. Moleret består af 45-60% diatoméer, 30-45% aske og 10% vulkansk støv. De fleste danekræ stammer fra moleret. Moler bliver udnyttet til produktion af mursten og tegn og forskellige former for granulater (f. eks kattegrus).

Tilbage til Feggeklit. Et utroligt smult scenarie der ligger på en smal landtange ud mod Feggesund hvorfra der sejler en trækfærge til Thy. Her er således vand på begge sider, og Feggeklit træder frem i landskabet som et meget smukt og stolt landmærke lige her.

Et sagn fortæller, at Feggeklit var stedet, hvor Hamlet dræbte sin onde stedfar, Kong Fegge, som havde en kongsgård her.

Vi så nu ikke meget til hverken Hamlet eller Kong Fegge
😁 men vi mødte en familie der også var på besøg her. Datteren – vel en 13-15 år - løb op og ned af klinten og faderen sad på toppen og heppede på hende 😃 Da jeg kom op på toppen, fortalte faderen, at datteren kunne løbe hurtigere op end hun kunne løbe ned. Det var lidt imponerende 🧗🏻‍♂️.

Heroppefra var en utroligt smuk udsigt ud over Thisted Bredning og de omgivende landskaber. Og på en dag hvor der ikke er meget vind, og himlen viser sit smukke blå ansigt mellem hvide lammeskyer, bliver det ekstra betagende.

Vi var blevet så begejstrede for denne moler klit, at vi måtte vide mere om moleret, så vi tog direkte til moler museet, som ligger ikke langt herfra.

Det var et utroligt spændende besøg på museet, og her lærte vi meget om hvad moleret gemmer på af hemmeligheder.

Moler er jo altså forsteninger, og i forsteninger gemmer sig rester af fortidens natur. Det er virkeligt spændende. Nogle af disse forsteninger er 55 mio. år gamle. Det er næsten ikke til at forestille sig. Men det er ikke bare dyr der kan blive forstenet i moleret – det er også planter og hele træstammer. Vi så bl.a. Danmarks største fossil her, som er en forstenet træstamme der er 9,5 meter lang. At tænke sig, at dette træ har stået i jorden for så mange millioner år siden. Det er som at læse et eventyr
🤭.

Lige ved siden af moler museet, ligger Nordjyllands største molergrav, og den måtte vi naturligvis udforske. Annelise fandt straks en sten på jorden med et fossil i – sikkert en krabbe eller en blæksprutte – men uanset hvad det var, så var aftegningen meget tydelig. Fantastisk syn
😃

Jeg gik ned i graven, og kunne fornemme den storhed der i sådan noget – både historisk og industrielt. Det er oplevelser som jeg kommer til at bære med mig i lang tid.

Efter vi havde udforsket moleret, fortsatte vi til Hanklit, som er en 61 meter høj molerklit der ligger længere ned ad Mors’ vestkyst ud mod Thisted Bredning. Her er utroligt smukke landskabsformationer med alt hvad hjertet kan begære – ubrudt strand, skov, marker, højdedrag og masser af grønt. Det var så smukt.

På selve Hanklit opdagede vi, at der visse steder på jorden var afdækket med sort plastic. Det vakte vores nysgerrighed – det skulle undersøges nærmere.

Så jeg steg op på klitten, og jeg fandt et informationsskilt på toppen hvor forklaringen stod. Det handler om at en invasiv art (en art der breder sig alt for hurtigt), Rynket Rose, havde slået sig ned her, og for at denne art ikke skulle overtage al fauna i området havde man lagt sort plastic ud på store arealer i området for at afdæmpe denne arts invasion.

Også heroppe fra var der en formidabel udsigt over landskabet med Thisted Bredning som ankerpunktet, og med mange omkringliggende klithøje som smukke draperinger. Man bliver fuldstændigt betaget
😄

Vi sluttede dagen med at kære vestpå til Klitmøller strand, hvor vi spiste en dejlig middag på en hyggelig café, og nød den smukke Vesterhavsstrand.

En pragtfuld dag i det nordjyske. Vi lever i et utroligt smukt og mangfoldigt land. Det skal vi være taknemmelige for. Jeg er
😄😄



Klik på billedet for at se flere billeder