My Image

Sort Sol, Tøndermarsken 17.09.2024


Sort Sol, Tøndermarsken 17.09.2024

Dagens oplevelse

Jeg har i mange år ønsket mig at se Sort Sol i Tøndermarsken – altså de mange tusinde stære der raster her på deres vej fra Baltikum og Ruslands Østersøkyst til Nordfrankrig og de engelske kanal øer.

I dag den 17. september 2024, blev så dagen hvor jeg tog denne tur. Jeg valgte at tage en tur med guide, Jan fra Marskture Aps, for at være nogenlunde sikker på at se nogle stære
😁.

Turen startede ved Hotel Tønderhus i Tønder kl. 17.45, hvor Jan hentede os i en lille bus. Vi var 12-14 mennesker med på turen.

Første stop var Vidå, som er den å der afvander en meget stor del af Tøndermarsken, både på den danske og den tyske side. Som det sikkert er mange bekendt, kom Sønderjylland tilbage til Danmark i 1920, og der er nok ikke tvivl om at det var vigtigt for Kong Chr. X at markere, at han var meget indstillet på at vise både sønderjyderne og tyskerne, at han var til sinds at tage sig godt af Sønderjylland. Så han fik i 1929 anlagt og indviet denne mægtige pumpestation, Lægan Tøndermarskens Afvanding ved Vidå.

Vidå er en 69 km lang å, som er dannet ved et sammenløb af to andre sønderjyske åer, Arnå og Hvirlå. Vidå danner visse steder grænsen mellem Danmark og Tyskland.

Vores første stop var, som nævnt, Lægan (udtales: Læg an). Det hedder sådan, fordi i tidligere tider, hvor gods blev sejlet på de indre vandveje, var dette sted en laste- og lossehavn hvor skibe med varer lagde til. Derfor er der også en gammel kro, Lægan Kro, på stedet, hvor søfolkene kunne få lidt at spise og en overnatning. Den er ikke kro længere
😁.

Herefter gik turen til Rudbøl Sø, som ligger på den tyske side og som Vidå også gennemløber. Det er ved denne sø, og ved et par andre søer i dette område, at begrebet Sort Sol oftest optræder.

Som det kan fornemmes på billederne var der mange andre end os, der havde valgt at tage ud på diget ved søen og (måske) se Sort Sol denne dag.

Det var en meget smuk aften, og det tegnede til en betagende solnedgang.

Vores gode guide, Jan, underholdt os med viden om stærene mens vi ventede på at de skulle dukke op. Han fortalte blandt andet, at grunden til at de rater her er primært to ting.

1. Her er masser af rørskov som er den vegetation de helst vil sove i
2. Her er masser af de larver som de holder mest af at spise.

Det er nemlig sådan, at stærene kunne godt flyve hele vejen fra det sydlige Rusland til Nordfrankrig i et stræk, men så ville de være meget afkræftede efter sådan en tur. Derfor gør de dette stop, med det ene formål at fede sig godt og grundigt op, så de har masser af energi til resten af turen.

Jan fortalte også, at der let kan side 4-6 fugle på sådan et rørstrå og sove, men det holder strået ikke til ret længe. Derfor opholder fuglene sig kun i den samme rørskov i relativt få dage, og derfor der man også Sort Sol ved flere søer i området på forskellige tidspunkter.

Så kom de pludselig. En flok på ca. 35.000 fugle, vurderede Jan. Imponerende, men ikke helt Sort Sol.

Fantastisk flot skue, når hele flokken næsten samtidigt dykker ned i rørskoven og finder deres strå de skal sove på. Jeg håber at videoen kan hjælpe lidt med at tydeliggøre dette syn.

Lidt senere kom en rørhøg forbi, og vi håbede at den kunne få de mange tusinde stære i rørskoven, som vi tydeligt kunne høre ”snakke” til at flyve op.

Men nej. Rørhøgen var ingen trussel, for et par svaler var godt i gang med at drille den, så den havde bare travlt med at komme væk
😁.

Herefter ventede vi et godt stykke tid, men der kom desværre ikke flere stære til syne denne aften.

Til gengæld fik vi den smukkeste solnedgang man kan forestille sig over søen.

Alt i alt en meget oplevelsesrig tur, også selv om stærene ikke lige farvede solen sort denne dag
😁.

Skulle nogen få lyst til at tage på sådan en tur, så kan jeg varmt anbefale Marskture Aps. Det er super hyggeligt og man får en masse viden med hjem.







Klik på billedet for at se flere billeder