Peter Kromans Familietræ

Peters slægtsforskning

Peter Kromans verden

I 2009 fik min tidligere hustrus Mor et hæfte fra en af sine slægtninge der omhandlede en slægtshistorie om en slægt Lassen. I denne slægts linier indgik en gren af min svigermors, og dermed også min tidligere hustrus, slægt. Dette satte gang i interessen for at udforske slægten for min tidligere hustru, Birthe, som har forsket indgående i sin slægt lige indtil hendes alt for tidlige død i 2019. Jeg har bidraget til Birthes forskning ved at lægge ører til, og ved at foreslå, og deltage i, en del rejser og ture til steder der har været af interesse for hendes slægt. Disse aktiviteter har vækket min interesse for at udforske min egen slægt.

Min intention har været at afdække både min mor, Inge Hansen, og min far, Niels Vagn Andersen, og deres slægter så langt tilbage som det er muligt, og at beskrive de interessante hændelser, begivenheder, og historier der måtte dukke op undervejs i dette arbejde. Dette utroligt spændende og lærerige arbejde er jeg i gang med, og vil formentligt være det så længe jeg lever.

Kort om mig:

Jeg er født den 10. december 1954 i København. 
Jeg er gift med Birthe, som er Odenseaner, og vi har sammen boet i Odense siden 1981.
Jeg arbejder i IT branchen, og har gjort det i mange år. Jeg elsker ferier, ture, rejser, og fritid i det hele taget, og kan nu også kalde mig slægtsforsker.

 Peter thumb

Navnet Kroman: 

Kroman navnet stammer fra Ærø. 
I 1906 fik Styrmand Hans Peter Kromann og hans hustru Petra Jensine Møllmann en søn, der blev døbt Kristian Møllmann Kromann. I 1916 blev navnet Kromann, ved ministeriel resolution, rettet til Kroman (altså med kun et n). Årsagen hertil er ukendt, men der er mange familier på Ærø med navnet Kromann, og ikke så mange med navnet Kroman, så det kunne ligne en strid mellem familier, at det er blevet ændret i dette tilfælde.
Kristian blev gift med Erna Duncan Jensen, og de fik 3 piger, Inger, Grethe og Birthe.
Birthe blev mor til min første kone Birgit Duncan Kroman. Jeg tog efternavnet Kroman, da jeg blev gift med Birgit i 1975, og det har jeg haft siden.

Derfor er mit slægtsnavn Kroman, og ikke Andersen som man måske kunne tro.

Peter dåb


De første led i slægten:

Stacks Image 1180

Min Mors fødsel den 17 april 1927 i Egebjerg, Odsherred




Stacks Image 1221

Min Fars fødsel den 12 maj 1929 i Guldbergsgade, København


Mine forældre: 

Mine forældre blev viet den 13. juli 1951 på borgmesterkontoret i Holbæk. Min far var typograf, og min mor stod angivet som telefonistinde.

Det står lidt hen i det uvisse hvordan de har truffet hinanden, men min mor er ud af en slægt der i mange århundreder har levet og arbejdet i Odsherred området på Sjælland, og min far er ud af en slægt hvor faderen er født i Odense og moderen er født på Den Kongelige Fødselsstiftelse i København, men min fars forældre blev gift, fik børn, og levede det meste af deres arbejdsaktive tid sammen i København. 

Det står også hen i det uvisse hvorfor mine forældre er viet i Holbæk, for allerede den 26. august 1951 flytter de til København, og bor på Bykildevej i Valby. Det er lidt mystisk, for min far bor på en række forskellige adresser i Københavnsområdet hele tiden, men præcis i perioden fra 1. juni 1951 til 26. august 1951 er han tilknyttet en adresse i Ruds Vedby på Nørager Herregårdspension. Det kan muligvis hænge sammen med at min mor havde været gift gift tidligere, og at hun sikkert, bl.a. derfor, havde et brændende ønske om at komme væk fra Odsherred området i en fart, og at de derfor havde behov for en meget midlertidig bolig der kunne retfærdiggøre en hurtig - og sikkert meget anonym - lokal vielse på rådhuset i Holbæk, således at de som ægtepar kunne flytte “respektabelt” til Hovedstaden og begynde deres “rigtige liv” der. Endnu mere mystisk bliver det fordi min far tilsyneladende også er tilknyttet en adresse på “Skrænten” Hestehave i Nørre Asmindrup i Odesherred, ikke langt fra Egebjerg hvor min mor er født og boede, helt frem til 15. maj 1956 (dette er muligvis et sommerhusområde). Alt dette er selvfølgelig kun gætterier fra min side, for ingen af mine forældre har nogensinde fortalt mig noget om om dette.

Under alle omstændigheder kan man med rette sige, at min mor har været lidt af en rebel i forhold til sin slægt. Hele hendes slægt, både på hendes mors og fars side, har som nævnt levet og arbejdet i Odsherred området i mange århundreder tilbage i tiden, så hendes beslutning om at gifte sig med en “Køvenhavner-snude” og flytte til Hovedstaden, var i den grad et brud med det kendte og anerkendte lokale adfærdsmønster. Så hun var bestemt en af den tids ungdomsoprørere og mønsterbrydere - og det var endda meget lang tid før både ungdomsoprør og kvindefrigørelse, der jo først realiseredes fra midten 1960‘erne.

Mine forældre boede på Bykildevej i Valby i en kort periode, og den 15. oktober 1951 flyttede de til Ved Vænget på Østerbro. Min søster, Marianne, er født den 27. december 1951, altså i den periode de boede her. Den 1. maj 1954 flyttede de ind på Mozartsvej 23, i Københavnes SV kvarter. Her er jeg født den 10. december 1954, og her boede vi indtil de blev skilt i midten af 1960‘erne.

 

Mig selv:

For så vidt angår mig selv, gik jeg i skole på Ellebjerg skole i København, hvorfra jeg gik ud med realeksamen i 1971. Her er et billede af 1y, i 1961. Det er mig øverst til højre - lidt forknyt, men jeg er også den yngste i klassen. Fylder først 6 år i december måned og dette billede er fra kort efter skolestart i august.
Stacks Image 1014
Men jeg lavede jo også andet end at gå i skole. Her er lidt indtryk af de omgivelser jeg færdedes i i det daglige.

Stacks Image 1316

Allerførst skal I have et billede af min absolutte barndomskæreste - ihvertfald lige indtil vi begyndte at gå i skole. Det var Hanne-Elene, og vi var nærmest uadskillelige. Jeg skulle, efter sigende, også have været lukket inde i en opgang med Hanne-Elene og ... kysset hende ... uha. Men så lovede jeg da også at vi skulle giftes. Her er Hanne-Elene og jeg på den første skoledag på Ellebjerg skole.

 

 

Her er f. eks sporvogn linie 3 der kommer fra Mozarts Plads og kører ned ad Mozartsvej, hvor den drejer til venstre med ad Offenbachscvej. Denne sporvogn er på vej til “Tippen” i Sydhavnen. Det var stedet hvor de fleste Københavnske sporvogne blev skrottet i årene 1966 - 1972. Se evt, også videoen.

Til højre for taxien forrest i billedet (lige bag Linie 3), lå en købmandsbutik i kælderen. Børnsen hed købmanden. Her har jeg ofte hentet kartofler, mælk, og mange andre gode sager. 

Og så kunne man få “salmiakstænger” - det var god guf. Lige ved siden af blomsterhandleren på hjørnet af Offenbachsvej ,til venstre i billedet ud for den flotte Ford Anglia, ligger frisøren. Her blev jeg klippet, og fik et par gange også vasket hår. Jeg nød meget den massage man derved fik i hovedbunden - jeg var nok et mærkeligt barn :-)

Stacks Image 1162

På den anden af karéen hvor jeg boede lå Sjælør Boulevard, og her var der en stor legeplads, som jeg opholdt mig meget på da, Ikke mindst fordi der i den ene ende var plads til at man kunne spille fodbold, men to bænke i hver sin ende at pladsen som mål. I 2011 ser pladsen således ud. Og det var faktisk lige der hvor lågerne er i dag vi løb ind når vi skulle spille. 

Dengang var der sådan to jernchikaner som man skulle zig-zagge igennem, og så var de to bænke der agerede fodboldmål i hver sin ende af pladsen som vi kigger ind på den her. Der er løbet nogle liter sved ned på asfalten her i årenes løb, kan jeg hilse og fortælle. 

Ikke så langt herfra lå en bager der levede de dejligste studenterbrød - “Denterklodser” kaldte vi dem. Jeg er ret sikker på at jeg ikke ville turde sætte sådan en til livs i dag, men dengang røg der en hel del Denterklodser med i købet både før og efter fodbold. Det var herligt, og det var en dejlig ubekymret tid. 

Nå - træerne gror jo ikke ind i himlen. Så bekymringerne kom hen ad vejen, da mine forældre skulle skilles og vi skulle flytte fra Mozartsvej. Min mor havde fundet sammen med en anden, Hugo, som var bager på Borgbjergvej. Ham skulle vi flytte op til, og min far skulle blive boende på Mozartsvej. Det var ikke særligt sjov, og det er nok en af de begivenheder i mit liv jeg aldrig rigtigt er kommet helt over. Jeg var 11-12 år på det tidspunkt, og har helt sikkert været meget følsom over for de ting der skete. Nå men vi flyttede på Borgbjergvej 44, og min mor blev gift med Hugo. Så var det lige som til en side. 

Vi boede lige oven på bageriet. Som regel med en herlig duft til følge.
Stacks Image 1550

Så jeg boede det meste af min teenagetid på Borgbjergvej, sammen med Hugo. Stakkels Hugo. Han var en arbejdshest der bare så gerne ville gøre det så godt for min mor og for min søster og jeg. Og vi var ikke rigtigt gode ved ham. Det var synd - det kan jeg se i dag. Og det fortryder jeg for mig eget vedkommende rigtigt meget.
Stacks Image 1648

Men alt gik jo som det skulle, og jeg blev konfirmeret den 29. september 1968 i Sjælør kirke. Da så jeg således ud. 



Stacks Image 1650

Og ganske få år efter havde jeg gået på Ellebjerg Skole i 10 år, og gik ud med realeksamen.

Da så jeg således ud - måske en kende anderledes end 10 år tidligere da jeg startede på skolen. 
Det er mig der er nr. 2 fra venstre i bagerste række stående.

For så lige at binde en pæn sløjfe på det hele, får I denne her med heart

______________________________
VIDEO FRA SØLVBRYLLUPPET

Aner til Privat
Diasserie

Statistik — Peter Kromans Familietræ

Dette stamtræ blev sidst opdateret 18. maj 2020.

Individer
Mænd
868
51,7 %
Kvinder
800
47,6 %
Total antal efternavne
Familier
Kilder
Medieobjekter
Opbevaringssteder
Total antal begivenheder
3.786
Total antal brugere
5
Seneste fødselsår
2012
Oplysninger om denne person er privat.
Seneste dødsår
2012
Oplysninger om denne person er privat.
Gennemsnitlig alder ved dødsfald
51
Mænd: 50   Kvinder: 51
Gennemsnitlig antal børn pr. familie
2,19
Log ind