My Image

MIddelfart-Fænøsund 27.11.2020


Dagens vandring, MIddelfart-Fænøsund 27.11.2020

Dagens vandring,

Det er godt nok et par dage siden, fredag den 27.11.2020, jeg tog denne tur, men nu hvor jeg lige for tiden har to hjem – et i Middelfart og et i Odense - så er det ikke altid, at jeg lige har adgang til at lægge den gode historie op med det samme.

Vandringen den 27.11.2020 gik fra havnen i Middelfart, tæt på restaurant Razz, til Fænøsund og tilbage igen. En kort tur på små 4 km, men en meget smuk og oplevelsesrig tur, i et meget smukt vejr.

Først forbi Middelfart station, som blev åbnet i 1935, samtidigt med at den gamle Lillebæltsbro åbnede, og som siden har fungeret som et af de væsentlige stop når man rejser med tog mellem Sjælland og Jylland. Det gør den stadigvæk, og det vil den gøre i mange år fremover
😃

Videre over Hovedvejen (landevejen mellem Odense og den gamle Lillebæltsbro), og ind på området der tidligere var det berømte/berygtede psykiatriske hospital i Middelfart.
I dag hedder det Teglgårdsparken og alle de gamle bygninger er bevarede.

Der er nu indrettet boliger og erhvervslejemål i mange af dem.
Det gamle hospital, der dengang hed Middelfart Sindssygeanstalt, blev opført i 1884-1888 og blev taget i brug i 1888.

Det fungerede som Sindssygeanstalt/Psykiatrisk hospital indtil 1999.
En lille anekdote om Middelfart Sindssygeanstalt er denne, som meget godt fortæller hvordan man opfattede psykisk syge patienter i 1896:
”Middelfart Sindssygeanstalt var i første omgang planlagt til at modtage 400 patienter. Der gik ikke mange år, før dette var nået. I 1896 byggede man to nye afdelinger. Den første overlæge Frederik Lange karakteriserede patienterne som ”i overvejende grad bestemt for den store, tarveligt eller jævnt stillede befolkning og med et absolut tyngdepunkt i landbefolkningen af økonomisk set småt stillede forhold".
Det har helt sikkert ikke være sjovt at være patient der hvis man har været af landbefolkning (som de fleste jo var på den tid) eller hvis man på anden måde var stillet økonomisk ringe.
Men, som allerede nævnt, så er hele området i dag udlagt til andre formål, og det er et smukt område. Endnu smukkere bliver det, når der er blomstrende roser i bedene foran husene den 27. november som der var på min tur i dag
🌹

Og straks man er kommet igennem det gamle hospitalsområde, så er man faktisk ved Fænøsund. Og man har den smukkeste udsigt ud over sundet mens man går tættere og tættere på vandet.
Jeg var så heldig, at jeg ankom til Fænøsund på en dag med rigtigt flot vejr og næsten igen vind, og lige netop på det tidspunkt hvor solen var i gang med at sætte sig bag træerne på en lille holm der strækker sig ud fra kysten. Det gav nogle meget smukke billeder. Tag selv et kg på dem. Og jeg tør næste ikke sige, at de er taget med mobiltelefonen – men det har altså ikke ødelagt skønheden i lige præcis disse billeder
🌅

Efter at have nydt den smukke solnedgang gik turen tilbage samme vej, og da jeg kom tilbage til havnen i Middelfart, mødte der mig et nyt meget betagende syn.

Vandet i Lillebælt var næsten havblik og bropillerne på den nye Lillebæltsbro spejlede sig stolt i vandet. Det var smukt. Samtidigt var det måneskin, og månen ville tilsyneladende ikke stå tilbage for bropillerne. Så den spejlede sig også lystigt i bæltet.

Det er sådanne stunder det er værd at samle på
🙏 😳Klik på billedet for at se flere billeder