My Image

Fynshoved 15.09.2020


Dagens vandring, Fynshoved 15.09.2020

Dagens vandring,

Jeg trængte til en lille vedligeholdelsestur i dag, så jeg tænkte at med de flotte sommertemperaturer der var i udsigt, så ville det nok være klogt at søge ud mod kysterne.

Dagens tur gik derfor til Fyns Hoved.
Betegnelsen ‘Hoved’ bruges som betegnelse for en ‘fremspringende’ del af landet, altså en ‘pynt’. Andre eksempler er Sjællands nordligste punkt Gilbjerg Hoved, og fra Fyn kendes også Knudshoved ved Nyborg.

Fyns Hoved ligger nord for Kerteminde og er et af de nordligste punkter på Fyn (kun Æbelø ligger nordligere).
Farvandet omkring Fyns Hoved er Storebælt på østsiden, Samsø Bælt/Kattegat på nordsiden, og Kattegat på vestsiden. Fyns Hoved skiller således Storebælt og Kattegat.

Området har en lang historie. Her er fundet en stammebåd fra 3.500 f.Kr og man ved at området har været delt mellem 7 bønder fra området i starten af 1800 årene. Stengærdene fra deres deling af området findes stadig i landskabet.

I dag er området fredet, og udlagt som naturområde.

Det er et fantastisk smukt område. Det første smukke syn der møder en når man rammer parkeringspladsen ved enden af vejen er udsigten over bugten ind til Korshavn. Det er betagende smukt. Noget af de allermest inciterende er lyden af de små bølger der løber mod kysten: Kluk, skvulp, kluk, skvulp. Det bliver man glad af ☺

Herfra starter ruten ud mod Fyns Hoved. Turisterne og de dovne kører derud, men ”rigtige vandrere ☺ ” vil jo gerne have det hele med. Så Jeg gik derud. Og det var en spændende tur.

Det første jeg mødte var en trappe op i landskabet. Den to jeg – det måtte da være mere spændende en at gå på grusvejen hvor alle turisterne kørte, tænkte jeg ☺ . Og det var det.

Straks man er kommet op ad de 45 trin, har man en utrolig udsigt over Korshavn. Og oveni får man en spændene tur ad en lille sti, hvor man møder skovvækst der er næste skulpturel, små søer med masser af fugleliv. Man møder også mange interessante vækster, f. eks smukke svampe.

Der er de smukkeste udsigter når man går deroppe i højderne. Kategat til den ene side og Storebælt til den anden med mange holme og et fantastisk fugleliv.

I den anden ende af denne dejlige vandresti, er også en trappe. 70 trin ned til det sidste stykke af grusvejen der fører over til Fyns Hoved.

I dag er starten på turen rundt om Fyns Hoved er et fantastisk smukt syn ud over et solbeskinnet Kattegat. Det er bare så flot – og der er ret tydeligt at der er et specielt lys her (som på Skagen), hvilket da også har tiltrukket malere som Fritz Syberg og Johannes Larsen til dette område.

Der er en ”formel” stil hele vejen rundt om øen, men der er også en række ”trampestier” som går op igennem landskabet. Jeg tog en af trampestierne til en start. Det er et meget kuperet område, og der går både kvæg og får på disse områder.

Man får altså de mest pragtfulde udsigtsscenarier undervejs. Ikke mindst når man står på toppen af en af højene, og har hav på begge sider. Det er betagende.

Man oplever også, at naturen er både rig og smuk – også på relativt tørre områder som dette er.

Det er tydeligt at se at dette er et klinte-landskab der er skabt i istiden: Man skal bare gå et par skridt ud mod kanten af stien når man er højt oppe, så er det tydeligt at se klinte-skrænterne – som havet lystigt æder af, og som lægger materiale til de mindre holme rundt omkring Fyns Hoved.

Undervejs så jeg flere grupper af Marsvin som boltrede sig i Kattegats vande. Af og til kunne man høre høje plask når de lige var oppe og vende for at få lidt luft. De er svære at fotografere – ikke mindst med et lommekamera som mit – men et enkelt skud fik jeg da i kassen. Det var flot – skønt at være i kontakt med naturen på denne måde ☺

Helt ude på nordspidsen spejdede jeg i min kikkert efter både Æbelø, Samsø og Kalundborg. Men det var desværre for diset i dag til at jeg kunne noget af det.

På turen tilbage langs østsiden af Fyns Hoved fulgte jeg den formelle sti, som var knap så kuperet, men til gengæld var her masser af dyr. Bl.a en meget imponerende tyr ☺

En virkelig skøn tur på 6 km og 113 højdemeter, og med masser af naturoplevelser og god motion.

Prøv det – det er bare dejligt ☺Klik på billedet for at se flere billeder