My Image

Den gamle grænse, etape
3, 02.07.2020


Dagens vandring, Den gamle grænse 3, 02.07.2020

Dagens vandring,

Turen gik i dag til det sønderlyske, til den tredje etape at vores vandring over den gamle 1864 grænse mellem Danmark og Schleswig. Turen startede i Tobøl, eller nærmere bestemt ved Kongeå Camping i Villebøl, hvor vi sluttede etape 2. Man kan, med lidt god vilje, kalde turen for Kongeå turen, for vi gik langs med åen hele vejen – fordi det jo var Kongeåen der udgjorde grænsen dengang. Vi kunne have valgt at gå på Kongeåstien, men den er på visse steder meget våd og usikker, så derfor valgte vi at gå på de nærliggende veje i stedet.

Turen i dag var, som min gode vandremakker og den absolutte grænseekspert, Peter Tagesen udtrykte det, en ”transport-etape” (et udtryk fra cykelsporten). Det betyder, oversat til vandresprog, at langt det meste af turen foregik på flad landevej, og at der ikke var de store udfordringer i terrænet.
Den største udfordring var faktisk, at de 21,5 km vi gik, foregik næsten udelukkende på asfalt – det var lidt hårdt ved fødderne.

Men på trods af at det var en ”transport-etape” oplevede vi alligevel mange skønne ting.

Som nævnt startede turen ved Kongeå Camping, som ligger på bredden af kongeåen, og her fik jeg et billede af de meget flotte blå guldsmede som lever her ved åen og som sad og solede sig i den dejlige morgensol.

Videre gik det op til Tobøl, som er en den lille landsby som turen reelt starter fra. Her så vi straks nogle smukke billeder. Koen med sin kalv, en kattekilling der rigtig gerne ville snakke med os, og en lokal ung pige til hest, hvilket var næsten et deja-vu fra vores første etape, hvor vi også mødte en lokal ung pige til hest.

Videre igennem den smukke natur hvor vi så flere rislende bække der løber ud i Kongeåen, og vi så Kongeågården – som ganske givet tidligere har været en vigtig gård i området.

Det næste vi passerede var et meget karakteristisk bondehus, som havde bevaret sin oprindelige stil, med stalden i øst-enden, og beboelsen i den anden ende – man kan jo udnytte varmen fra dyrene, ikke mindst når nu vinden mest kommer fra vest på disse kanter
😏

Hyggeligt var det også at de små italienerhøns gik rundt i grøfterne – og over det hele – og gokkede lystigt.

Et sted var der lagt en træstamme over åen, højst sandsynligt for at markere en tidligere trækfærge over grænsen. Peter Tagesen kunne berette, at dem som drev dette lille færgested, smuglede mange danskere over grænsen (åen) bag om ryggen på tyskerne, fordi konen gik ud og vrikkede lidt med vristene overfor de tyske Unteroffiziere, således at de ikke var opmærksomme
😆

Området vi gik igennem er et utroligt frodigt område med kæmpe marker der strutter af sundhed og afgrøder af alle slags. Og med rigtigt mange skønne vejgrøft-planter på vejen også.

Som nævnt gik vi primært på vejene, men vi tog dog også lige Kongeåstien et lille stykke lige ved Foldingbro. Det var smukt.

Det som især kendetegner området her er, de store og meget frodige marker, hvilket afspejles tydeligt i gårdene i området. Bønderne her lider ingen nød
Et lille kuriosum var, at viben stillede sig op til fotografering på vejen – det sker ikke så tit.

Turen sluttede i Skodborg, som betegnes som ”toppen af Sønderlylland”. Ved kirken hvor vi holdt, er i øvrigt opstillet 5 af de game grænsesten. Desværre er de så dårligt vedligeholdt at det ikke rigtigt gav mening at fotografere dem – men de er der.

Alt i alt en dejlig og oplevelsesrig ”tranport-etape”, i skønt selskab og med mange kilometer i benene – som var godt ømme bagefter
😳



Klik på billedet for at se flere billeder