My Image

Nørresø og Brændegårds Sø 04.05.2020


Dagens vandring, Nørresø og Brændegårds Sø 04.05.2020

Dagens vandring,

Som tidligere nævnt, så er jeg meget betaget af De Sydfynske Alper, som Svanninge Bakker og Svanninge Bjerge jo også indgår i.

I går fik jeg, at en god ven og kollega, et tip om to søer i området som jeg ikke kendte til, og som skulle være meget smukke, og have et meget rigt fugleliv. Og sådan et tip kan man jo ikke sidde overhørigt – i hvert fald ikke hvis man er mig ☺

Så jeg besluttede i tage en eftermiddags-rekognosering til Nørre Sø og Brændegård Sø, som er beliggende i området ikke langt fra Arreskov Sø som er Fyns største sø, og som jeg har skrevet lidt om tidligere.

Det blev til en fantastisk tur. Startende ved Nørre Sø, som det er muligt at gå rundt om. Egentligt var det ikke min plan at gå søen rundt i dag, men da jeg ankom, blev jeg så betaget af den smukke natur, at der blev sendt så stærke signaler til vandrestøvlerne, at de bare måtte søen rundt.

Og sikke en tur. Den sø kan noget særligt som det er svært at sætte ord på. Men det hele vibrerer ligesom af velvære, og er fyldt med liv.

Skovbeplantningen går helt ned til søkanten stort set hele vejen rundt om søen, men visse steder kan man godt ”snige” sig ned ad skrænten og igennem skoven til søkanten. Det er nogle virkeligt skønne scenarier der er at se her. Et fantastisk liv, og ikke mindst fugleliv. Jeg så gråænder, krikænder, grågæs, hvide gæs, blishøns, toppet lappedykker, knopsvaner, mange hejrefugle og masser af skarv.

Derudover var alle spurvefuglene, og en masse kønne sommerfugle også meget nærværende på hele turen.

En anden livsbekræftende oplevelse var, at sådan ca. midt på turen møder man en bænk, hvor man kan sidde og nyde udsigten over søen. Når man så rejser sig og skal have sin rygsæk på igen, så ser man at der er skruet et messingskilt på ryglænet hvor der står: ”Mærk livets magi”. Bedre kan det ikke siges.

En af de ting som er særligt specielt ved disse søer er, at havørnen yngler her.
Min gode ven kalder havørnen for ”den flyvende dør” ☺ Og det er jo fordi det faktisk er Nordeuropas største rovfugl med et vingefang på op til 2,5 m.
Havørnen har været fraværende i Danmark i mange år, men indvandrede faktisk igen til Arreskov Sø i 1995, og har ynglet i De Fynske Alper siden.

Skarven er speciel i denne sammenhæng. Fordi den tiltrækker rovfugle af flere årsager. Dels fordi skarvens ekskrementer svider beplantningen således at jordynglende fugle som måger, terner, gæs og ænder, får deres reder med æg og unger blotlagt og dermed lettere tilgængelige for rovfuglene, men også fordi skarven selv yngler flittigt, hvilket også udgør et yndet måltid for rovfuglene.

Jeg så ingen rovfugle ved Nørre Sø i dag, men efter Nørre Sø kørte jeg ca. 5 km til Brændegårds Sø. Her kan man ikke gå rundt, men kun kigge ud over søen fra en rasteplads ved vejen. Her så jeg faktisk en rovfugl svæve højt oppe og langt ude over søen. Jeg prøvede at fotografere den, men det er ikke let på de afstande med lommekamera som jeg er udstyret med – så jeg ved ikke om det var havørnen jeg så eller om det var en musvåge, rørhøg, eller hvepsevåge, som også alle findes ved søerne. Men en rovfugl det var det.

Dette er en tur som jeg meget gerne vil have andre med på hvis det skulle vise sig muligt. Jeg er meget nysgerrig på om det bare er mig der er så betaget af netop disse scenarier, eller om andre får de samme følelser som jeg har ☺

Turen rundt om Nørre Sø er helt præcist på 5,76 km, så det er ikke længere end de fleste kan være med. Men det er en fantastisk oplevelse ☺Klik på billedet for at se flere billeder