My Image

Nordlangeland, Tranekær Lohals 27.08.2020


Dagens vandring, Nordlangeland, Tranekær Lohals 27.08.2020

Dagens vandring,

I dag var planen at lave en heldagstur til skovene på Nordlangeland i området omkring Lohals, Tranekær.

Så en god madpakke var smurt i går aftes, og alt var gjort klar til ”take off” tidligt i dag.

Kl. ca. 09.00 satte jeg kursen mod Langeland, og havde en skøn og smuk tur på alle de små veje derned i det fineste solskinsvejr. Faktisk sad jeg der i bilen og blev lidt sulten undervejs, så jeg glædede mig til min gode madpakke. Vel ankommet til Lohals og min første destination ca. 1 ½ time senere, fattede jeg selvfølgelig rygsækken, og det første jeg opdagede var ….. at madpakken lå trygt og sikkert hjemme i køleskabet.

Nå, man kan ikke vinde hver gang, og jeg blev da heldigvis reddet af havnegrillen på Lohals havn
🌭

Første destination i dag var Bremlevænge skov som ligger lige syd for Lohals. Det første man bemærker når man træder ind i skoven er at den er fyldt med store og gamle bøge- og ege træer. Mange oprindeligt plantet (eller måske selvsået) lige ved siden af hinanden. Den store og åbenlyse forskel der er på både bark og løv på disse to træer – som jo sikkert også er de mest kendte træer i danske skove – gav mig inspiration til at blive klogere på at kende træerne i skoven på deres bark og deres løv.

Bøgetræet har en glat og fin grå-brun bark og et let og fint løv uden savtakkede eller fingre. Egen er furet og grov i barken og har mangefingret løv. Egetræer kan blive meget gamle – der findes i Danmark flere egetræer der er mere end 1000 år gamle, og et enkelt der betragtes som det ældste levende væsen i Nordeuropa – det står i Jægerpris Nordskov og er 1.800 år gammelt. Hvis det kunne tale ……

Et par andre træsorter kom også i mit søgelys undervejs, men mere om det senere
🌳

Skoven her er meget spændende, og her er flere søer og vandhuller med masser af liv, og her er også sorte egern (kunne dog ikke nå at fotografere dem).
I skoven er der lavet flere primitive overnatningspladser hvor der er en bålplads, og hvor man kan slå sit telt op og overnatte i naturen. Det er flot.

Der er ikke tvivl om at bøgetræet er det dominerende træ i skoven. Der er mange af dem, de er store og de er gamle (bøgetræer bliver op til 350 år gamle). Det er bare så smukt.

Lige ved siden af Bremlevænge skov ligger Lohals by og havn. Det blev min næste destination.

Her var havnegrillen – for det første ☺ - men her var også den lyd af susende vind i skibenes master som kendetegner en havn der ikke ligger i læ. Og her var kig direkte over til Lundeborg på Fyn, og der var en smuk strand. Så bliver det ikke meget bedre.

Næste destination var Vestre Stigshave skov som ligger lige nord for Lohals. Det første man bliver mødt af her er ”Hollænderhus”. Hvad er det?
Et ”hollænderi” var et mejeri som var knyttet til en gård. Tidligere havde smeden, præsten og jordemoderen ret til at ost og smør i Hollænderhus. På årlige ”ostedage” bragte unge piger mælken til Hollænderhus, og som tak fik de smørrebrød, mjød og kaffe. Så ”Hollænderhus” var en vigtig del af datidens både sociale og praktiske måde at drive velfærd på.

Lige uden for ”Hollænderhus” er der en naturhave som viser de fleste af de træer, buske og planter der er i skoven. Her blev jeg opmærksom på, at der er yderligere to træsorter som er mangfoldige i disse skove. Det er ask og ahorn. Det sjove er at ask ligner eg i barken og bøg i løvet, og ahorn (de yngre af dem) ligner bøg i barken og eg i løvet. Er I forvirrede – jeg er – men nu vil jeg lære det ☺

En sjov lille anekdote er, at ahorn også hedder ær. Og at træet har givet navn til Ærø bl.a. fordi man på øen brugte ær til træskoskæring i tidligere tider.

Turen igennem Vestre Stigshave skov er meget smuk. Man kommer igennem den dejlige skov, som igen er domineret af meget store og gamle bøgetræer, og man kommer helt ned til stranden og der er kig helt til Storebæltsbroen. Det var bare en smuk tur.

Her står mange store bøgetræer helt ned til stranden, og man mener at Adam Oehlensläger skrev "Der er et yndigt land" her, og at det er bøgene på de Nordlangelandske strande der spejler toppen i bølgen blå.

På vejen tilbage måtte jeg lige ind omkring Tranekær slot, som jo altid er smukt, og Tranekær kirke, som også er smuk og som indeholder sarkofager med mange af den gamle Reventlow grever.

En fantastisk heldagstur på lige knap 10 km vandring i alt, men med mange pragtfulde oplevelser ☺



Klik på billedet for at se flere billeder