Skanderborg Søerne 08.01.2020
Dagens vandring, Skanderborg Søerne 08.01.2020
Dagens vandrehistorie.
I dag var vi på tur med Aksel.
Aksel er er fantastisk ildsjæl, som arrangerer og gennemfører de skønneste vandreture for Ældresagen. Aksel insisterer (højlydt ☺ ) på, at disse ture skal være sociale, og at alle skal snakke med alle, og det er lige præcis det som sker på disse ture. Der er et socialt sammenhold i vandregruppen, som sjælendt ses. Det er en dejlig oplevelse at deltage i.
Men Aksel har mange andre kvaliteter, han fortæller gode historier (og røverhistorier) undervejs, og han er er en fremragende planlægger af disse ture. Stor respekt for Aksel (det er ham der står oppe på en bænk og fortæller på et af billederne).
Turen i dag foregik i området omkring Skanderborg søerne. Et meget skønt og charmerende område – også om vinteren ☺
Vi kom igennem Skanderborg Dyrehave, og vi passerede Sølund, som flere af slægtsforskningsvennerne sikkert kender til.
Sølund var oprindeligt en Avls- og Lystgaard, og var samtidigt hjemstedet for Skanderborg Dyrehave. I juni 1933 henvendte Skanderborg Kommune sig til Bregninge Aandssvageanstalt (De Kellerske Anstalter) og spurgte om man var interesseret i at leje Sølund med. 28 ha. agerjord og ca. 90 ha. skov. Byrådet mente, betingelserne her ville være opfyldt for at kunne indrette ”et Hjem, enten for Vanføre eller Aandssvage”. Skanderborg Kommune påtog sig altså at skabe de fysiske rammer for en filialinstitution af De Kellerske Aandssvageanstalter (DKA) i Brejning ved Vejle fjord. Vedtagelsen af socialminister K. K. Steinckes socialreform i starten af 1933 havde accentueret behovet for mange flere patientpladser, end de daværende anstalter kunne mønstre. Der blev i 1934 indgået en lejeaftale på 25 år, og Sølund blev indrettet til åndsvageanstalt, hvilket den stadig fungerer som, idet der i området omkring Sølund er bygget flere velfungerende bofællesskaber. Selve Sølund fungerer i dag som administrationsbygning.
Turen gik langs med flere af Skanderborg søerne, Svanesø, Drejesø, Lillesø, og Skanderborg sø. Derudover var vi igennem et flot sumpområde hvor der er anlagt sti som hedder …. Sumpstien ☺
Vi holdt frokost ved Skanderborg Vandrehjem, der samtidigt er hjemsted for Skanderborg Kano- og Kajakklub. Et meget skønt sted, på kanten af Skanderborg sø. Og solen kom selvfølgelig igennem mens vi sad der og nød vores frokostpause, og udsigten over søen ☺
Vi var også igennem skoven rundt om festivalpladsen (Smuk Festival), og vi så at de er i fuld gang med at udvide området omkring Bøgescenen (den store scene). Det er interessant, at der i sådan et stort festivalområde som dette er, og hvor der hver sommer er i titusindvis af mennesker igennem området, ikke er eet eneste stykke affald at se nogen steder. Alt er rent, nydeligt, og pænt – og der er udvist stor respekt for naturen. Det er en god oplevelse!
VI sluttede turen ved Skanderborg Slotskirke, som er en smuk gammel kirke der ligger placeret højt med en fantastisk udsigt over søerne. På toppen af bakken som kirken ligger på (Skanderborg Slotsbanke), står Frederik VI’s minde. Det er en lidt sjov historie med denne mindesten. Frederik VI var jo ophavsmanden til stænder-reformerne og landboreformerne, og han var populær blandt folket. Så populær, at man allerede i 1792 rejste Frihedsstøtten på Vesterbro i København til hans ære. Men Jyder vil jo ikke ret gerne stå tilbage for ”Køvenhavnere”, så de ønskede at få deres egen mindesten for Frederik VI. Der blev derfor i 1840 etableret en kommission, året efter Frederik VI’s død, og denne kommission besluttede at den jyske mindesten skulle placeres på Skanderborg Slotsbanke: Og der står den stadigvæk.