Svanninge Bjerge 04.08.2020
Dagens vandring, Svanninge Bjerge 04.08.2020
Dagens vandring,
I dag er en slags jubilæumsdag.
Det er nemlig vandring nr. 50 i dag siden jeg startede sammen med Aksel og hans dejlige gruppe af glade vandrere ved Hemstok Sø den 13.11.2019.
Og hvad kan næsten være bedre, end at ”fejre” jubilæet med en vandring i et af de områder som jeg holder allermest af.
Turen gik i dag derfor til Svanninge Bjerge. Et område jeg har gået i mange gange nu, og som jeg kommer til at gå i mange gange fremover også. Der er noget nyt at opleve hver eneste gang man kommer der.
Ruten i dag var en anden end de tidligere jeg har gået, dog med flere sammenfald hist og her. Men turen i dag startede fra et andet udgangspunkt, og gik i ud fra en anden retning, så alt hvad jeg så i dag var i praksis nyt 😀
Ruten i dag startede på parkeringspladsen ved Firetræsbakken, og tog mig 7,3 km gennem den skønneste natur.
Det første jeg bemærkede var, at straks jeg gik ud fra parkeringspladsen og drejer til venstre ad stien, så bliver man mødt af den skønneste ro, og af et naturbillede med sommergrøn skov så langt øjet rækker både fremad og til siderne. Det er en kæmpe gave for både sjæl og legeme (i hvert fald mit) at kunne få lov til at opleve den slags.
Der er bare så mange skønne naturscenarier, som jeg gerne vil dele med jer 🤝
Og når man nu har gået i naturen igennem et stykke tid, bliver man opmærksom på ting som man måske ellers ikke er så opmærksom på. Skoven i Svanninge er befolket med både kvæg, masser af rådyr og dådyr, og der er også mange heste på ridestierne. Dette betyder at der på stierne er naturlige efterladenskaber efter dyrene. Når man så møder sådan en, er det sjovt lige at reflektere lidt over hvordan naturen, i kraft af skarnbasserne (en relativt stor bille), rydder op efter sig selv. Det er faktisk livgivende at se hvordan naturen bare virker 😲
Skoven er begavet med mange flotte træer og planter som blomstrer på forskellige tidspunkter af året. Et par eksempler på de flotte fauna kan ses på billederne.
Vedrørende træer er skoven her en blandet skov med repræsentation af stort set alle de træer som gror i danske skove. En spændende anekdote handler om Douglas grantræet, som der findes mange af her. Det højeste træ som er målt i danske skove er en Douglas gran som står i skovene omkring Silkeborgsøerne. Det er målt til 51,6 meter. Douglas granerne i Svanninge er max 40 meter høje. Det særlige ved Douglas gran er at stammerne er helt lodrette og at træet stort set er uden knaster, hvilket betyder at træet kan udnyttes i meget lange ubrudte længder.
Turen bragte mig også til Rislebækken, som jeg jo besøgte første gang den 8. februar 2020.
Bækken rislede dog ikke nær så meget i dag, som den gjorde i februar. Men stadig er det livgivende at gå langs med en bæk, hvor man både kan se og høre vandet bevæger sig, og hvor man kan ane den store betydning et vandløb har for den omgivende natur.
Undervejs fangede jeg også en dompap i et træ i linsen – ikke så ringe 👍 .
Man bliver bare glad i låget af at gå sådanne steder. Prøv det 😃