My Image

Torø Assens 09.04.2020


Dagens vandring, Torø Assens 09.04.2020

Dagens vandring,

Turen gik i dag til Torø, som er en lille halvø der ligger ud for den lille fiskerlandsby Torø Huse. et par km syd for Assens.

Torø er i dag ubeboet. Der er et par koloniejendomme på øen, og der er et lille fiskerleje. Derudover er der får på marken, men ellers er øen ubeboet. Der er nogle flotte strande på øen, specielt ud imod Lillebælt / Det Sydfynske Øhav. Øen er ret flad, og der er sparsom vegetation på øen.

Efter en rundtur på Torø, tog jeg stien mellem Torø Huse og Assens.

Først lidt om Torø Huse.
Torø Huse er et tidligere fiskerleje med smalle gader. Størsteparten af byens huse blev bygget i 1870-1920. Fiskersamfundet var præget af hårdt arbejde, slid og nøjsomhed, og husene var små og tætliggende. Netop den tætte bebyggelse med smalle gyder og stræder skaber i dag Torø Huses meget idylliske bymiljø.

I byens hovedgade, Jacob Gades Vej, boede komponisten fra 1943 til sin død i 1963. Jacob Gade er især verdensberømt for kompositionen Tango Jalousie.

Turen ad stien mellem Torø Huse og Assens var meget interessant. Stien går langs med stranden hele vejen , og ender ved det 40 hektar store område, kaldet ”Jordbassinerne”, som er skabt af alene af jord fra roer.

Assens vigtigste industrivirksomhed gennem 122 år, fra 1884 til 2006, har været produktion af sukker fra sukkerroer. Der har altså været kørt rigtigt, rigtigt mange læs roer til sukkerfabrikken i Assens gennem tiden.

Hver eneste roe i hvert eneste læs, skulle renses af for jord, inden det kunne bruges i produktionen. Al denne jord, som altså stammer fra afrensning af roer, er ledt ud på dette område der ligger lidt sydvest for fabrikken, og har skabt et landskab med mange meget høje volde, og i bunden af dem skønne søer med masser af fugleliv.

Det er et meget interessant område at besøge.

På turen langs med stranden, ser man på et tidspunkt noget metal stikke op af vandet. Det er et gammelt skibsvrag. Skibsvarget ”Verka”.

Verka blev bygget i 1913, og sejlede som fragtskib frem til 1970’erne. Da tiderne blev dårligere for små fragtskibe, har ejeren sikkert lagt hende op her i Torø Vig kun ca. 150 m fra land. De gode tider kom aldrig igen, og i 1977 begyndte hun at synke.

Officielt er vraget fortsat privat ejet, og da det ikke er til fare for skibstrafikken, har myndighederne ikke hjemmel til at fjerne vraget. Det er derfor ejeren, der i givet fald skal betale for at få det fjernet. Dermed bliver vraget formodentligt liggende, til det falder sammen og forsvinder fra havets overflade.

Alt i alt en dejlig tur på små 9 km, i det skønneste solskinsvejr, med det dejlige lysegrønne forårsskær over alle løvtræerne, og med masser af dejlig havluft omkring ørerne og i lungerne.Klik på billedet for at se flere billeder