My Image

Ejby Mose 21.09.2021


Dagens vandring, Ejby Mose 21.09.2021

Dagens vandring,

@Annelise Marxen viste mig, for et par dag siden, en artikel i en lokal Middelfart avis, skrevet i begejstrede vendinger af en journalist der havde være på tur med en naturvejleder i Ejby Mose.

Det lød så spændende, at jeg måtte udforske det nærmere
😁

Så turen i dag, gik til Ejby Mose.

Lige øst for Ejby by ligger Ejby Mose - et af Fyns største moseområder. Området består af Ejby Mose og Kingstrup Mose. Hele området er på ca. 270 ha. (ca. 540 fodbolsbaner) og er en blanding af tørvesøer, engområder, vandløb, områder med bl.a. pilekrat og opdyrkede arealer.

Ejby mose, der som nævnt, består af Ejby og Kingstrup moser, har været meget vigtige levesteder for mennesker igennem tiderne.
Moseområder var livgivende for mennesker lang tid før vor tidsregning på grund af rig vegetation og rigt dyreliv, og de har været meget brugbare for menneskeheden som kilde til brændsel (tørv) i tider hvor anden brændsel ikke har været tilgængelig.

I Ejby mose er der i 2014-2015 etableret et naturprojekt med støtte af mange offentlige interessenter, bl.a. Middelfart kommune, og i 2015 blev nedenstående etableret:
- Indhegning af 26,8 ha græsningsareal
- Rydning af 2,8 ha pil og krat
- Etablering af 6 kreaturbroer
- Bygning af 300m gangbroer over sumpede arealer (spang)
- Omlægning og udbygning af 2 km stier
- Etablering af ny p-plads
- Etablering af ny sø
- Hensigtsmæssig vandstand på græsningsarealer

Disse tiltag har skabt et fantastisk naturområde, som det nu er muligt at færdes i for vandrere og naturelskere
πŸ˜€

Min tur i dag startede på parkeringspladen ved Ejby mose, og det første jeg ser på min vandring er et meget smukt blik ud over en eng med græssende køer og et smukt mosehul. Det tegner godt dette her
πŸ˜‚

Uanset hvor man kigger hen når man går ad sporet, er der vand på siderne. Det giver nogle meget smukke scenarier, som jeg ikke kan lade være med at fotografere. Der er bare liv og vand hele vejen rundt. Det er smukt.

Og så kan jeg jo ikke lade være med at tage billeder at naturens gang, og de smukke vækster der findes hvor jeg er. Efteråret er over os nu, og det viser naturen os fra den skønneste side.

Nyd de fantastiske søer, mosehuller og vandløb (Gremmeløkke Å løber igennem her). Det er utroligt betagende scenarier der kan nydes her. Se f. eks billedet ned ad åen, hvor en gammel stamme fra et tidligere fældet træ står og hælder ud over åen. Og når man så kommer tættere på, vider det sig, at et birketræ har slået rod i toppen at stubben på det gamle træ. Det er da smukt
πŸ˜„

Årstiden viser os også smukke snebær som jeg heller kunne lade være med at fotografere
πŸ˜‡

Egentligt skulle det, efter vejrudsigten, have været solskin i dag, men jeg fik da lidt regn med på vejen – godt at jeg havde regntøjet med
🌨

Men regn er ingen hindring når man vandrer – tværtimod. Prøv at se hvor pragtfuldt det ser ud når regnen præsenterer sine dråber i det høje græs og når den slår ned i åen. Det kan man aldrig blive træt af.

Der er anlagt mere end 300m spang hen over de vådeste dele af moseområdet. Det er ret imponerende, men jeg tror faktisk at trådnettet der er langt ud på spangen, er vendt den forkerte vej, for det er glat som en isbane når det er vådt – også selv man har kraftige vandrestøvler på som jeg havde. Så det er med at gå forsigtigt her
πŸ₯ΎπŸ₯Ύ

Men naturens luner er mangfoldige – se f. eks her et træ der faktisk ligger nede i mosen, men så pludseligt rejser stammen sig op og søger tilsyneladende mod lyset. Og træet er i den grad levende. Det er fascinerende.

Her er rigtigt mange betagende scenarier. Små indsøer med masser af siv og pilebevoksning omkring, engarealer med græssende kvæg, smukker blomster der stadigt – og stædigt – viser sig fra deres mest bedårende side trods årstiden, og fantastiske søer med masser af liv.

Jeg er helt sikker på, at jeg skal til Ejby mose igen når det bliver forår – det er bare et dejligt sted at vandre.

En virkelig dejlig tur på 9,5 km i forskelligt vejr. Prøv det – det er anbefalelsesværdigt
πŸ‘
Klik på billedet for at se flere billeder