My Image

Hesbjerg Skov 14.03.2021


Hesbjerg Skov 14.03.2021

Dagens vandring,

I dag gik turen (igen
πŸ˜„ ) til Hesbjerg Skov. Dette område er naturmæssigt meget interessant.

Hvorfor?
Fordi I slutningen af sidste istid Weichsel efterlod gletsjeren under sin afsmeltning en ca. 330 km2 stor og flere hundrede meter høj isklods (dødis) over dette landskab. På bunden af de dybe smeltevandssøer afsattes et tykt bundlag af sand, grus og sten, som ved isens bortsmeltning blev stående som de højeste punkter i landskabet, 131 – 115 m.o.h (meter over havet) – de såkaldte grustopbakker. Senere blev leret afsat i lavereliggende smeltevandssøer omkring 80 m.o.h. og står i dag tilbage som de karakteristiske lerfladbakker eller konsolbakker med de mere eller mindre flade toppe, f.eks. Øghaven og Nældebjerg. Den sidste afsmeltning på 50 meter trinnet ses i dag som et småkuperet og sørigt landskab mellem de høje bakker.
Når issøernes bredder brød sammen og gav efter for vandpresset i de dybe søer, fossede smeltevandet ned over terrænet og eroderede dybe slugter – aftapningsslugter – i underlaget. Disse slugter optræder i området med meget markante og smukke eksempler.

Altså et spændende og meget kuperet område med mange søer og mange små vandløb i skoven.

Det var Annelise og jeg nød den dejligt solbeskinnede formiddag i dag søndag den 14. marts 2021. En smuk tur på lige godt 4 km igennem dette smukke landskab
πŸ₯ΎπŸ‘£

Igen i dag var Annelise cheffotografen, og den som fik de bedste motiver i linsen. Hun fangede bl. . meget smukt solens leg med trætoppene og de mange mindre og større vandområder i skovbunden.

Når vi går sådan en tur, så er det efterhånden blevet en sport at finde motiver i landskabet der kan fortælle en historie. Her var f. eks en lille fuldstændigt mosovergroet træstub som straks ledte tanken hen til et lille pindsvin i skovbunden
πŸ¦”

I det skønne vejr fangede chef-fotografen mange smukke scenarier, f. eks den unge skov med de mange tynde nøgne stammer mod den azur blå himmel, den tætte granskov med gamle bøgetræer på alle sider, en skovbund der lyser af den smukke grønne farve som friskt mos har, og som præsenterer sine kommende måltider i form af træernes blade i skovbunden som i sig selv danner et smukt farvespil.

Det er interessant at se de mange vandløb der er i skoven, og som jo er en form for afvandingskanaler som er dannet i istiden. Der er rigtige meget vand i mange af dem, og den fremtræder derfor nærmest som åer i skoven.

Men nyd det smukke landskab, og se helt bort fra den fjollede vandrer som på et af billederne danner en form for balance til de høje træer i den anden side af billedet
πŸ˜‚

Tag også gerne et ekstra kig på på den meget smukke blå himmel vi havde over os i dag. Det bliver man i godt humør af
πŸ˜ƒ

På vores vej retur hilste vi på et par scenarier der gav associationer
πŸ€”

Vi mødte en rod fra et tidligere væltet træ der ledte tankerne hen på en gazelle på den afrikansek savanne. Vi mødte en helt retlinet træstub der var så overgroet med mos, at den lignede et bord på en restaurant der var dækket op med en flot grøn dug. Vi mødte en ”mos-bamse” der sad flot og stolt på toppen af en overgroet stub. Og vi mødte en slankt bøgetræ med en enorm svampevækst midt på stammen som fra den ene side lignede et kæmpe græskar, og som fra den anden side havde konturer af en ansigt.

Utroligt hvad man kan opleve i skoven på et par timer
πŸ˜ƒ

Prøv det – det er bare dejligt.



Klik på billedet for at se flere billeder