My Image

Skjern Enge 26.02.2021


Dagens vandring, Skjern Enge 26.02.2021

Dagens vandring,

I dag, fredag den 26.02.2021, gik turen til området ved udløbet af Skjern Å udløb i Ringkjøbing Fjord. Området hedder Skjern Enge.

En dejlig tur i et meget anderledes landskab. Helt fladt så langt øjet rækker til alle sider, og med stærk karakter af at være et floddelta. Altså meget store vidder med masser af rigt varieret fugleliv. Samtidigt er det barsk. Vi er som sagt på kanten af Ringkjøbing Fjord, og tæt på Vesterhavet, så vestenviden gør sig så absolut gældende her på disse kanter
💨. Det var 6 graders varme i dag, men med vinden føltes det ind imellem som det var frostvejr.

Det var en frisk tur på godt 16 km, med solskin på det meste af turen men også med konstant følgeskab af den bidende kolde vestenvid.

Lidt fakta om området.
Skjern Enge rummer mange spor fra ådalens spændende historie. Lønborg Kirke og en kongsgård samme sted blev bygget omkring 1100.
Lønborggård blev bygget som bispegård i 1400-tallet. I en årrække efter reformationen (1530-erne) ejede kongen gården.
I ældre tider var det vanskeligt at passere åen og de våde enge. Den nuværende Kong Hans Bro er bygget nær det sted, hvor den ældste af flere broer over Skjern Å lå. Denne bro ligger noget østligere end vor tur i dag ved Skjern bådehavn – altså længere inde i landet. For Kong Hans blev stedet skæbnesvangert. Han døde kort efter et fald fra sin hest, da han var på vej over den tilfrosne ådal i 1513.

Området er utroligt rigt på fugle liv – her lever mere end 60 forskellige fuglearter. Nogle er fastboende, og mange trækfugle benytter dette dejligt område som rasteplads både til og fra andre himmelstrøg. En af de fugle der lever her er havørnen – og JAAAA vi så den i dag
🦅 😄.

Desværre var den for langt væk til at vi kunne få den i linsen. Men vi så den og vi talte med en lokal mand der fortalte at der er en han-ørn som har levet her i mange år, og at hans mage døde for et par år siden, men at han havde fundet sig en ny mage, og at de nu ynglede igen. En dejlig livsbekræftende historie.
Manden der fortalte os denne historie var en af de faste folk som Naturstyrelsen har gående i området og som vedligeholder f. eks. hegn og trækfærger.

Vores tur startede ved Pumpehus Nord (se kortet) og herfra ned igennem de smukke vådområder, og med Lønborg Kirke i baggrunden, og ned til den første af to trækfærger som vi trak os selv over åens vande med. Det var et hårdt job klaret med rå muskelkraft
💪 😄 – så straks efter ”overfarten” blev det tid til turens første hvil og en kop tiltrængt kaffe. Det var herfra vi så havørnen 😀.
Videre gik turen gennem det enormt store, og enormt flade, vådområde som deltaet ved udløbet af Skjern Å udgør. Jeg håber at nogle af billederne giver indtryk af hvor stort området virker – helt fladt land til alle sider så langt øjet overhovedet rækker. Lige bortset fra, at den smukke kirke i Lønborg træder frem i den sydøstlige baggrund.

Men et betagende smukt område er det, og et område hvor flere fotografer arbejdede denne dag
📷😄.

På vores vej rundt steg vi op i et af de mange udsigtstårne der er opsat rundt om. Dette er et fantastisk sted at betragte og fotografere noget af fuglelivet fra. I dag fik jeg et par flotte billeder af skarv der hviler samt knopsvane og blishøns der har travlt med formiddagsrengøringen.

Det er også skønt at se, at buske og træer er i fuld gang med at gør klar til forårets komme. Mange af dem står med store friske grønne knopper.

Sidst på turen fik vi et meget specielt lys, fordi det var helt klart og sol til den sydøstlige side og det var næsten helt mørkt til den nordvestlige side. Det gav nogle anderledes oplevelser og et par specielle fotos
😀

På min vej hjem var jeg nødt til at holde ind til siden da jeg nåede Bredsten fordi lige foran næsen på mig var den smukkeste aftenhimmel med en absolut næsten perfekt fuldmåne. Den måtte jeg have med
🌕 og når vi er lige der, kunne jeg ikke lade være med at tage den helt perfekte fuldmåne aftenen efter – altså lørdag aften 27.02.2021.

En anderledes, speciel og meget smuk og interessant tur. For dem som kan lide vind i kinderne og spændende naturoplevelser, kan dette anbefales.Klik på billedet for at se flere billeder