My Image

Fårup Sø, Grejs Ådal 01.06.2022


Dagens vandring, Fårup Sø, Grejs Ådal 01.06.2022

Dagens vandring,

Jeg havde en spisestuestol som var ved at gå i stykker, og som trængte til en møbelsnedker. Sådan fandt jeg i Slelde, lidt nord for Vejle retning Jelling. Så jeg futtede derover med min stol, og når jeg nu var kommet på de kanter, så kunne jeg jo lige så godt opleve noget. Så jeg valgte at køre ad de aller mindste veje jeg overhovedet kunne finde på vejen retur til Odense.

Det gav nogle fantastiske oplevelser, Jeg opdagende at jeg befandt mig i den nordlige del af Grejs Ådal, og jeg opdagede at her var helt fantastisk smukt, og nogle meget varierede landskaber, som helt bestemt trængte til at blive udforsket nærmere
😆 👍

Så i dag gik turen til Fårup Sø, som ligger i netop det område.

Jeg parkerede lige bagved Skovdal Kro, og på den ene side af vejen her ligger Fårup Sø – som er en 99 hektar (ca. 200 fodboldbaner) stor sø, der er op til 11 meter dyb og meget ren på grund af søens ca. 1,3 milliarder vandremuslinger der dagligt renser søen for alger, og på den anden side Rugballe Mose der er en del af Øvre Grejs Ådal og hvor Grejs Å flyder igennem.

Jeg startede min tur i Rugballe Mose.

Som navnet antyder er det et moseområde, der sine steder er meget vådt, og hvor der derfor er anlagt mange spang, således at naturelskere (som mig
😃) kan færdes nogenlunde tørskoet i området.

Men nyd lige et billede af Danmark og det danske landskab! Det siger jeg fordi jeg tror på, at det er sådan de fleste har vort dejlige land på nethinden. Grønne bølgende enge med græssende kvæg, landskab der bugter sig i bakkedal, og den smukkeste skov i baggrunden. Så bliver det ikke meget mere idyllisk
😄

Som allerede nævnt snor Grejs Å sig igennem området, og det er utroligt smukt og livgivende. Ikke mindst lyden, som kan nydes på den lille video
🎥

Det er et usædvanligt smukt landskab – og når det så lykkedes at fange et par svaner i fuld flugt, så bliver det bare ekstra kønt.

Her, som mange andre steder, afgræsser robust kvæg engene, I dette tilfælde nogle meget smukke Skotske Langhorn.

Små søer og åen er gennemgående træk på denne del af turen. Det er bare så smukt
🥰

Inden jeg helt forlader dette område, får jeg dele af den meget flot anlagte, og i særdeleshed smukt placerede, goldbane i linsen. De mennesker som elsker at gå rundt på en græsplæne og skubbe til en hvid bold med en pind, må være ekstremt begejstrede for netop denne bane
🤣 😂 (UNDSKYLD til alle ”golfere” 🙊 🙉 )
Der er bare så smukt her.


Efter at have gået igennem disse betagende scenarier, gik turen, efter en kort frokostpause, ”over på den anden side af vejen”. Altså over på Fårup Sø siden.

Her kommer jeg ind igennem skoven nord for søen, og langs med søens nordside. Terrænet her er meget kuperet, og skoven er gennemskåret af en mængde af bække overalt. Det er smukt og det er betagende.

Jeg passerer Fårupgård, som oprindeligt var en herregård, som var hovedgård til Jelling Sogn. I dag er Fårupgård en skole for særligt belastede unge.

PÅ vejen langs med søen er der mange smukke scenarier – se f. eks her hvor der er blomstrende gyvel på engene ned mod søen. Det er da flot!

Så var det tid til en kort pause – der var tilfældigvis lige en bænk her
😆 Jeg kunne ikke lade være med at fotografere det smukke enkeltstående egetræ her, som bare sprede sine grene ud i lyset. Det er sådanne øjeblikke der gør det hele meget værd, og når man så samtidigt fornemmer den dybe ro som skoven giver, så bliver det næsten perfekt. Det er svært et beskrive – det skal opleves!

Videre gik turen igennem enge med kvæg, og jeg blev gode venner med et par kvier her – de ville gerne ”snakke” og det ville jeg også gerne. Dejlig oplevelse
🐄 😃

Undervejs er der nogle fantastisk smukke kig til søen – her er bare et enkelt eksempel.

Til slut på turen mødte jeg vikingeskibet Jelling Orm.

Jelling Orm er formodentlig et af verdens meget få ferskvands vikingeskibe, idet skibet har hjemhavn i den Fårup Sø, syd for Jelling. Skibet blev til i 1986-1990 i forbindelse med nogle friluftsspil ved den gamle vikingeby Jelling. En stor del af områdets beboere deltog både i bygningen af skib, syning af vikingekostumer m.v. Friluftsspillene finder ikke længere sted, men Jelling Orm sejler fortsat på søen.

En fantastisk dag, og en fantastisk tur på i alt 9,5 km. Det kan varmt anbefales
😃Klik på billedet for at se flere billeder