Helnæs 16.05.2022
Dagens vandring, Helnæs 16.05.2022
Dagens vandring,
I dag gik turen til Helnæs på den sydvestlige del af Fyn.
Jeg søger jo hele tiden efter interessante steder på Fyn hvor jeg ikke har været tidligere, og her har jeg ikke været før.
Jeg startede på den sydlige del af Helnæs – på Helnæs Made.
Helnæs er en halvø på Sydvestfyn med smuk og varieret, både flad og bakket natur. Navnet har fra gammel tid betydet "det hellige næs".
Det flade land ved Helnæs Made står i stor kontrast til andre, meget bakkede, områder på Helnæs. Jeg taler her specielt om Bobakkerne som jeg også lige var omkring. Disse bliver beskrevet nærmere i en anden tur 😃
På Maden kan man vandre en flot tur langs en afmærket rute på cirka seks kilometer, som bl.a. kommer forbi en dejlig badestrand.
Det var primært den tur jeg tog i dag.
Maden er skabt i stenalderen. I stenalderen stod havet højt og Helnæs Made var en lavvandet vig. Havstrømme fra syd har i læ af Lindehoved aflejret sten og grus i volde. Disse strandvolde er bygget uden på hinanden mod nord, og til sidst er vigen blevet til en strandsø. Strandvoldene krummer indad og fornemmes i terrænet, når man går på det yderste af Maden. Visse steder er de dog udviskede, da her er gravet skaller, ral og tørv.
Det er et meget spændende naturområde, som også har sin egen ”eventyr-fortælling”:
Et gammelt sagn siger, at der var en ung pige, der tjente på Brydegård. Hun havde en kæreste på Helnæs. Da hun skulle over for at besøge ham, havde hun sand i sit forklæde. Det dryssede hun for at lave en sti, og således opstod Langøre. Da pigen kom til Helnæs, rystede hun forklædet, og det blev til øens nordlige bakker.
Naturstyrelsen har gjort en stor indsats for at bevare området som et attraktivt naturområde. For år tilbage var de dele af området der ikke var dyrkede marker, ved at gro til i buske og småtræer, hvilket betød at den meget spændende biodiversitet der er naturlig her, var ved at dø ud.
Der er nu udsat robust kvæg der afgræsser markerne så plantelivet kan få de bedst mulige betingelser. Jeg så Aberdeen-Angus, Hereford, Simmental, og Galloway (i mange farvesammensætninger) på markerne. Og de havde det godt, for der var masser af kalve 😃
Det er også lidt fantastisk at se, at kvæget bruger landskabet fuldt ud. Her er et par eksempler på at de faktisk går rundt ude i en sø på marken. Smart – så får de både kølet kroppen af og de får samtidigt vand at drikke.
Jeg synes at disse kødkvægsracer er flotte dyr, og jeg synes at omgivelserne her klæder dem helt perfekt, så jeg hat taget nogle shots af dyrene – håber på jeres tilgivelse 🐄 🐂
Men landskabet her er imponerende. Enormt store flade vidder, med de smukkeste klit-bakker i baggrunden. Det er da smukt 😁
Og så kan jeg kun blive glad når jeg ser Maj-Gøgeurten, som er en af de få orkidé arter vi har, og som lever vildt i Danmark, i fuld blomst på engen. Og her er rigtigt mange af dem 😁
Det næste som falder i øjnene – og i næsen – er de mange smukke syrenhegn som omkranser landskaberne her. Lige nu går de i blomst, og de dufter henrivende samtidigt med at det ser fantastisk ud.
Der er mange smukke scenarier her. Eng, hav, klitter, og masser af vegetation.
I baggrunden ses hele tiden det smukke Helnæs Fyr fra 1900 og de høje klitter ned mod Lillebælt.
En frisk på 6 km, tur i smukke omgivelser – og som sædvanligt fuld af dejlige oplevelser 😄