My Image

Sydlangeland 27.04.2022


Dagens vandring, Sydlangeland 27.04.2022

Dagens vandring,

I juni 2020 havde jeg en tur til Sydlangeland hvor jeg bl.a. oplevede de vilde heste. Jeg har længe ønsket mig at komme derned og opleve de vilde heste igen.

I dag gik turen derfor til Langeland, og med hovedfokus på de vilde heste og naturen på Langeland.

Exmoor ponyer – det er betegnelsen på hestene – kan klare sig ude hele året. De danner en tyk vinterpels som kan holde dem varme også i hårde frostgrader, og om foråret smider de vinterpelsen, og ifører sig en smuk skinnende tynd pels.

Det startede i området omkring Gustav klint, Gustav Mose og Dovns klint, hvor et antal Exmoor ponyer blev sat ud på et ca. 120 hektar (ca. 240 fodboldbaner) stort område. Hestene har kunne lidt området, for de har formeret sig så meget, at der er etableret områder med disse vilde heste flere steder på Langeland.

I dag besøgte jeg tre steder som alle har vilde heste i naturen. De tre steder er: Klise Nor, Gustav Mose/Dovns Klint og Tranekær.

Jeg startede på Klise Nor hvor jeg parkerede bilen i en skovtykning på vejen mod stranden med kig lige ind til Bagenkop havn. Med det smukke vejr vi har haft i dag, var det et fantastisk smukt skue, at gå fra Klise Nor langs med hestenes indhegning, og ind mod Bagenkop havn.

Jeg fulgte indhegningen hele vejen rundt, og nød den smukke natur der er her. Her (selvfølgelig) mange vandhuller som dels giver vand til hestene men som også giver et meget varieret fugleliv. Svaner, ænder og gæs var i overtal her. Det var smukt og meget livsbekræftende.

Lidt længere fremme på ruten, mødte jeg hestene. Smukke, robuste, og stolte, dyr – som også af og til skælder lidt ud på hinanden
😁 – og som præsenterer deres blanke sommerpels på flotteste vis.

Fra Klise nor kørte jeg til Gustav Mose/Dovns klint. Her har jeg som sagt været tidligere, men i dag præsterede skovbunden i Gustav Mose mig for det smukkeste tæppe af hvide violer. Det kan man da ikke andet end blive i godt humør af
👍.

Området her viser sig fra sin allersmukkeste side en dag som i dag. Smukke strande, dramatiske klinter, og masser af de smukke gule klokkeblomster, Hulkravet Kodriver på engene. Her er også et virkeligt rigt fugleliv – området er udlagt til fuglereservat – her ses mange slags gæs, edderfugle, ænder og mange andre arter. En af de arter der også lever her, men som jeg ikke så i dag, er den specielle fugl Rørdrummen. Den er svær at få øje på, for den kamuflere sig fantastisk i sivene, men man kan høre den – dens lyd er som baslyd fra en mundharmonika
🎼.

Det er i dette område de mange heste er, men jeg så ikke mange. Til gengæld så jeg en hoppe med sit føl der græssede alene. Det var så smukt.

Jeg fik også lige fanget en flot tre-mastet skonnert ude i Østersøen. Det var også smukt
⚓️

En ekstra tur ind i indhegningen gav mig lidt tættere billeder af fuglelivet her, og jeg fik også fanget den sjældne orkidé – gøgeurt – der vokser nogle få steder i Danmark.

Lidt fakta om skovene og skovdriften her:

Skoven er det man kalder en stævningsskov. Det betyder, at man med jævne mellemrum fælder træerne på en sådan måde at nye skud kan vokse frem på stubbene. Det betyder, at mange af træerne i skovene her er flere tusinde år gamle, fordi det er denne form for skovdrift man har drevet her siden jægerstenalderen (4-5.000 år før vor tid).

Billederne vider et par eksempler på træer der kan meget gamle grundet denne form for skovdrift.

Fra Gustav Mose/Dovns Klint kørte jeg til Tranekær, hvor en større del af afkommet fra den store flok af heste er flyttet til.

Det var dig ikke heste der var de første vilde dyr jeg så. Det var et par hjorte ser sprang elegant rundt i skovkanten lige overfor Tranekær Kirke (der i øvrigt er en meget smuk kirke).

Lidt længere henne ad vejen så jeg hestene, som jo er relativt unge dyr. Der noget ubeskriveligt roligt, stolt og værdigt over disse dyr. Det er svært at forklare med ord, men det er fantastisk smukt og vederkvægende.

En utroligt dejlig dag på Langeland. Vandringer på i alt knap 10 km, og køreture på mange flere km
😁

Langeland er smukt, også selv om vi tager hestene ud af ligningen
😀. Så jeg kan varmt anbefale at alle der måtte være interesserede i smuk natur tager Langeland med i tankerne.
Klik på billedet for at se flere billeder