Syltemade Ådal 28.10.2022
Dagens vandring, Syltemade Ådal 28.10.2022
Dagens vandring,
Jeg stod og manglede et par gode bukser til mine vandringer. Så jeg kiggede ind til Bo i Friluftsland i Vestergade i Odense, hvor jeg tidligere har købt en del af mit udstyr.
Her fik jeg et par skønne Fjällräven bukser og en god snak med Bo, som gave mig et hint om at der nede ved Vester Skerninge på Syfdyn lå et område, Syltemade Ådal, der var attraktivt at vandre i.
Jeg havde aldrig hørt om stedet før, så jeg tænkte, at det skulle da udforskes nærmere 😁
Så turen i dag, den 28. oktober 2022 gik til Syltemade Ådal.
Det er jo et lidt specielt navn – Syltemade – men det giver alligevel mening. Sylt er et gammelt navn for salt, og Maden er en gammel betegnelse for en strandeng. Med en beliggenhed tæt på kysten ved Ballen og Det Sydfynske Øhav bliver dalen, der er mere end 20 meter dyb, jævnligt oversvømmet af havvand. Når det er ikke er oversvømmet er det hele en stor strandeng med mange forskellige biotoper: mose, eng, rørskov, pilekrat, skov og overdrev.
Om foråret er dette et af de bedste steder i Danmark at høre fuglestemmer. I dag var det dog begrænset med det. Jeg mødte et par musvitter, en hejre og nogle måger og krager. Så det gav ikke åndenød 😄
Det gjorde til gengæld selve området. Hold da op, for en smuk udsigt over ådalen man møder når man ankommer til parkeringspladsen. Det er bjergtagende.
Også her i oktober, hvor efterårsfarverne er på sit højeste. Det er bare smukt. Meget hurtigt møder man den store diversitet der er i faunaen her. Her er løvskov, mose og rørskov side om side. Det er et fantastisk syn.
Og her er masser af udlagt spang i moseområderne. Det er træspang uden net på, så på en dag som i dag, hvor vejret er superflot, men hvor det for nyligt har regnet ret meget, så er disse spang glatte som is. Så det er noget med at gå med museskridt her – ellers ligger man meget hurtigt ned 🙄
Ruten går langs med åen hele vejen, og det giver nogle virkeligt betagende scenarier med den varierede fauna der giver smukke spejlbilleder i vandløbet. At det bliver krydret med de smukkeste efterårsfarver, gør bare det hele endnu bedre.
Som nævnt er her en stor diversitet, og på min vej møder jeg pludselig en stor vedbend busk der lige nu viser sig fra sin smukkeste side med de røde kapsler der har åbnet sig så de orange-gule bær kommer helt frem. Det er virkeligt smukt – men husk at vedbend er en giftig plante.
Pludselig så jeg at der var skum på vandet i åen. Det lignede forurening, men det er det ikke. Det er fordi der om efteråret når der ikke er så meget lys, så går alger i forrådnelse hvilket frigiver æggehvidestoffer som danner skum på overfladen. Det har ingen betydning for vandkvaliteten, hvilket jeg da også fik et bevis for, da en hejre lettede lige foran mig fra et sted i åen hvor der netop var skum på overfladen 😁. Jeg nåede desværre ikke at fotografere den.
Her er også mange eksempler på naturens livscyklus. Se f. eks her en gammel træstub som giver liv til en masse smukke svampe. Det er plus for naturen og plus for CO2 regnskabet.
På min vej igennem åløbet og de betagende spejlinger deri, mødte jeg pludselig noget der måske kunne være kunst 🙄. En trærod, hvorpå der var anlagt begyndelsen til en af de mange spang der er her, lignede til forveksling en stor slange der var i gang med at snuppe et bytte i åen.
Flere steder er der åen også rislende, hvilket kan nydes på den lille video.
Alt i alt et virkeligt skønt område – og jeg skal helt sikkert tilbage hertil til maj og opleve foråret og fuglene her.