Sted Tybrind Vig og Wedellsborg skove 08.02.2022
Dagens vandring, Sted Tybrind Vig og Wedellsborg skove 08.02.2022
Dagens vandring,
Dagen er tirsdag den 8. februar 2022. Formiddagen bød på masser af mørke skyer, regn og blæst.
Men ved middagstid klarede det op, vinden tog af og det blev det flotteste solskinsvejr og ca. 9 grader.
Så var det tid til en tur ud i vores dejlige natur 👣 🍂 🌲
Turen gik i dag til Tybrind Vig og skovene i skovdistrikt Wedellsborg Slot.
Lidt fakta omkring Wedellsborg:
Wedellsborg er en gammel sædegård, som nævnes første gang i 1295 og kaldt Husbygaard. Senere kaldt Iversnæs fra 1350 til 1672. Grevskabet Wedellsborg er oprettet i 1672 af rigsfriherre Wilhelm Friedrich von Wedell fra Stormarn i Tyskland. Gården ligger i Husby Sogn, Middelfart Kommune. Hovedbygningen er opført i 1500 og er stærkt ombygget i 1706 og 1920. Wedelsborg ejes i dag af Bendt Hannibal Tido lensgreve Wedell. Godset er 3.519 hektar (ca 7.00 fodboldbaner) stort og driver landbrug og skovbrug.
Turen startede med et kig ud i Tybrind vig og Føns Vig fra området omkring byen Rud.
Tybrind vig ligger mellem Middelfart og Assens og er afgrænset af halvøen Ålehoved mod nord og Wedellsborg Hoved mod syd. Historisk er Tybrind Vig kendt fra Slaget ved Tybrind Vig 30. januar 1658 hvor svenskerne gik i land efter at være gået over isen fra Jylland. I vigen er der udgravet en stenalderboplads fra Ertebølle kulturen (5400 – 3900 f. Kr.) hvilket faktisk er den største undervandsudgravning i Nordeuropa, og fundende herfra kan ses på Moesgaard Museum.
Men tilbage til nutiden 😄. Kigget ud over Tybrind Vig var helt vidunderligt smukt i dag. Faktisk var det halvøen Ålehoved hvor jeg har Tybrind Vig på den ene side og Føns Vig på den anden. Grønne marker med blåt vand i baggrunden, og på det ene af billederne ses et kig over imod Føns med Føns kirke og Udby Kirke lidt længere i baggrunden.
Herfra gik turen ind i skovene i Wedellsborg Skovdistrikt, og det første smukke syn der møder mig, er et ungt træ, der har fået ”strømpe” på. En af naturens mange skønne mærkværdigheder. Den unge stamme er overgroet med mos fra jorden og ca. en meter op, hvor bevoksningen stopper helt brat – præcis som om træet havde en sportsstrømpe på 🙄
Videre gik turen ind i skoven, hvor træerne sætter den fantastisk blå himmel i et smukt perspektiv. I det hele taget er blå himmel, dejligt sollys, vinterskov og samspillet mellem dem egentligt temaet for i dag.
Terrænet er indimellem ret kuperet, og på en af højene tronede et solitært træ – vist en skovfyr – utroligt flot mod den smukke himmel.
I skoven findes flere vandløb, og skoven er en dejlig blanding af ældre løv- og nåleskov, ung skov og store åbne lysninger. Det giver tilsammen en stor variation af meget flotte lysvirkninger i naturscenarierne. Det sådan noget jeg nyder rigtigt meget når jeg vandrer i skoven 😁
Men der er også enkelte ting i skoven som jeg ikke nyder. I skoven er der selvfølgelig dyr (jeg så en enkelt langt væk) og hvor der dyr er der også jagt. Jeg har ikke noget principielt imod jagt, så længe det handler om vildtpleje. Men jeg væmmes lidt når jeg ser at der lægges foder ud til hjortene på stien hvor der for enden af stien, ca. 150 meter væk, er opstillet et skydetårn til jægeren. Det kalder jeg ikke for vildtpleje. Det kalder jeg for noget helt andet …..
Nå – men dette kan på ingen måde ødelægge indtrykket af en meget smuk dag i meget skønne omgivelser og i det bedst tænkelige vandrevejr.
Turen sluttede af med et kig ned i et buskads i skoven der skabte mindelser om en troldehule, og et kig inde fra den tætte skov og ud imod sollyset i den lettere og yngre skov.
En, alt i alt, pragtfuld tur der gav 4,5 km i vandrestøvlerne og en smuk tur i bilen ud på halvøen Ålehoved 👣 🍂 🌲 🚘