My Image

Engelsholm 16.08.2023


Dagens vandring, Engelsholm 16.08.2023

Dagens vandring,

Engelsholm Slot, Skov og Sø var målet i dag den 16. august 2023.

Engelsholm er beliggende ca. midt imellem Vejle og Billund, i et stort naturområde der bl.a. også rummer Gødding skovene (de bliver nok næste vandringsmål
😁).

Lidt fakta om Engelsholm Slot:
Slottet, som dengang var en herregård bygget i munkesten og med blyindfattede ruder i vinduerne, er nævnt første gang i 1452 i forbindelse med et mageskifte mellem kongen (Christian 1.) og en adelsmand. Så slottet har altså ligget her i knap 600 år – det er fantastisk dejligt at sådanne skatte bliver bevaret.

Men, sådan som slottet ser ud nu sådan så det ikke ud i 1452, omend resterne af det gamle slot stadig findes under det det nuværende. I 1590 blev slottet nemlig overtaget af lensmand Knud Brahe der var kommet til det igennem en fædrene arv fra sin hustru, Margrehte Eriksdatter Lange.

I 1592 byggede Knud Brahe hovedbygningen til det slot som stadigt ligger der i dag. Man får let associationer ved navnet Brahe – og det er med god grund. Det var nemlig Knuds bror, Tyge – bedre kendt som Tycho Brahe - der hjalp med bl.a tegninger til slottet.

Vi kigger altså på arven efter en lensmand, som iøvrigt også spillede afgørende roller i Kalmarkrigen, og en af Danmarks mest berømte mænd og astronomer som byggede de observatorierne Uranienborg og Stjerneborg på øen Hven i Øresund.

Man kan med god grund sige, at dette sted virkeligt emmer af Danmarkshistorie
😁

Ud over slottet, der siden 1939 har fungeret som kreativ højskole, er der mange andre interessante ting at nyde i naturen i dette område.

Smukke blomster i grøftekanten og egetræer med store agern på, er bare nogle af dem.

Men vi er også så tæt på Billund lufthavn, at fly der kommer ind til landing er tydelige at se herfra. Der er dog det smukke ved det, at de kun kan ses, og ikke høres
😁

Og så er der Engelsholm Sø. Søen var tidligere meget plaget af for mange næringsstoffer, men en målrettet indsats siden 1989 betyder at den i dag er en af de reneste søer vi har, og der kan bades i søen. Søen forsynes fra kilder i området, og det er i Engelsholm at Vejle Å udspringer.

Det hele er omkranset af Engelsholm Skov som byder på dejlige vandreruter. Jeg fulgte i dag Slangestien, med et par afstikkere, og fik (endnu) en skøn naturoplevelse ud af det. Nyd de smukke stemninger fra skoven på billederne.

Jeg passerede også Engelsholm Mølle som oprindeligt var en papirmølle der lavede papir af gamle klude med vandkraft fra Vejle Å.

Billedet af andemor med to ællinger i Vejle Å skal med fordi det er lidt romantisk, og fordi andemor faktisk lige præcis får sollys ind på ansigtet på det tidspunkt billedet er taget. Det er da smukt
😀

Jeg mødte også en stålorm på min vej, og en lille gruppe ponyer der græssese i skyggen af et krat.

Det sidste billede synes jeg er meget interessant, fordi det viser hvorfor det er vigtigt ikke at fjerne dødt træ fra skovene. Se her hvordan svampe vokser og gror i gamle træstykker og dermed giver de også næring til insekter m.m., og bidrager i det hele taget til den naturlige fødekæde. Det er en dejlig tanke og det er det helt rigtige at gøre.

En dejlig tur på ca. 10 km i et område som jeg slet ikke er færdig med
👍
Klik på billedet for at se flere billeder