My Image

Gyldensteen og Lammesø 07.05.2023


Dagens vandring, Gyldensteen og Lammesø 07.05.2023

Dagens vandring,

I dag, søndag den 7. maj 2023, var jeg på en særdeles spændende vandring i naturen
😁

Jeg havde tilmeldt mig en tur sammen med naturfotografen Silas Orbe, som afholder natur-foto ture flere steder på Fyn. I dag gik turen til Gyldensteen Strand ved Bogense og Ølund/Lammesø området ved Otterup.

Det blev en fantastisk tur. Og den tur hvor jeg har lært mere om fotografering i naturen end jeg troede muligt. Tak @Silas Orbe


Vi mødtes ved Naturcentret på Gyldensteen Strand kl. lidt i 07.00 søndag morgen. Der var frisk vind men solen var kommet frem, og det tegnede til fint vejr hele dagen.

Vi var kun to deltagere med i dag, så ”holdet” bestod af Susan (som havde været med Silas tidligere), undertegnede og Silas (det er Silas til højre
 )

Så gik det løs. Først med en fantastisk lektion i hvordan jeg kan få meget mere ud af mit kamera, og en efterfølgende indstilling af kameraet.

Så gør det løs. Vi går i skoven langs med ferskvandssøen, og det første jeg får i linsen er to ske-and hanner der står på en sten ude i søen og der ud som om de ikke lige synes den anden skulle stå der også
😁

En af de ting SIlas lærte os (nok mest mig) var at få øje på de små fugle i træerne. Der er mange flere af dem end man lige tror, og når man nu har en hørelse der ikke lukker høje lyde ind, så kan jeg ikke høre de små fugles sang. Så for mig er det helt afgørende vigtigt at få øje på dem.

Det fik jeg i dag. Den første jeg fik i linsen var denne i toppen af et træ – jeg tror det er en grønirisk.

Den næste der kom med til ”festen” var en musvåge der svævede ret højt oppe, men det lykkedes alligevel at få et nogenlunde skarpt billede af den.

Et stykke inde i skoven fik vi øje på en lille flok dådyr som også kom i linsen i dag
😁
De lurede lige på os et øjeblik, og så var de væk igen.

Når man nu er på tur med ”foto-nørder” så må man jo også lige vise de er rigtige ”nørder”
πŸ™„. Her har de forelsket sig i bregner der er ved at springe ud 🌱 Og så skal I da også lige have et billede af det de fotograferede (man træner vel til at blive en nørd selv 😁)

Silas og jeg drøftede lidt det at fange stemninger i skoven på billeder. Det er svært – og vi var begge enige om at det er sjældent at det lykkes helt at fange nogle af de mange smukke stemningsbilleder er præsentere sig for ens øjne når man går derude. Jeg synes dog at jeg er lykkedes nogenlunde med dette her
πŸ˜€.

Så kom igennem den del af skoven og ud til søbredden igen. Her er søen kranset af rørskov, og vi (Silas) fik ret hurtigt øje på en rørsanger derude. Her er den så – og man kan endda se at den lever helt og fuldt op til sit navn. Den sidder på et rør og synger.

Der er virkeligt mange forskellige fugle i dette område, og gæs er rigt repræsenteret. Her et par flotte Grågæs som tager sig smukt ud i det azur-blå vand.

Så gik turen tilbage i skoven igen, og efter nogle få skridt var der småfugle igen. Her en lille fin en i toppen af et grantræ – jeg tror det er en gransanger.

I træet lige ved siden landende denne flotte fugl, hvor en gren desværre sad i vejen for at jeg kunne få hovedet med på billedet. Men jeg er næsten sikker på at det er en Stor Flagspætte.

Herude er er koloni af fiskehejrer, og det lykkedes at få et flot eksemplar i fuld flugt med i linsen i dag.

Lidt længere fremme på stien sad der pludselig en hare. Med alle min nye teknikker lykkedes det både at få siddende og da den straks efter tog flugten
πŸ˜ƒ

Da vi kom ud af skoven gik vi langs med stranden, og her et smukt kig over til Æbelø. Men her er også spektakulære fænomener at nyde. Her ved fugletårnet ved Langø Mølle er er lille bro. Broen er ”sikret” med en lille betonmur i begge sider, og på den mur der vender front mod solen, I denne betonvæg har en kyst-græsplante slået rod og gror lystigt op ad muren. Det er da vidunderligt, sådan noget
πŸ™

SÅ kom vi op i fugletårnet, og her kan man fotografere fuglenes flugt i ”øjenhøjde” – forstået således at her er det muligt at fotografere fuglen i luften og samtidigt være på samme højde som de flyver i. Ingen tvivl om at en måge er en smuk flyver, og den tager sig ikke mindre smukt ud på en dag som i dag, med det skønne vejr vi blev begavet med
β˜€οΈβ˜€οΈ.

Heroppefra kan man også få et smukt skud ud over Engsøen med masser af ”diamanter” i vandet, og med al dens omgivende vegetation og det smukke landskab i baggrunden. Det er en stor nydelse – synes jeg
πŸ‘

Som nævnt er er her rigtigt mange forskellige fuglearter, og her er en lille flok gravænder – fanget på meget lang afstand oppe fra fugletårnet
πŸ™„

At fotografere mursejlere i flugt er ikke noget man får mulighed for ret tit. Men det lykkedes i dag her oppe fra fugletårnet i møllen. Herfra kunne jeg også få et flot porteæt af mågemor på reden på skorstenen på huset lige overfor, og af en flot Stillits i toppen af et enebærtræ foran det samme hus.

Videre gik turen langs stranden, og her passerede vi Kragelund Møllebæk, og jeg kunne (vanen tro) ikke lade være med at fotografere solens leg med vandet i vandløbet. Det er bare så smukt.

Nu gik vi ind si skoven igen, og gik langs en stil med våde grøftekanter på begge sider. Her var masser af grønne frøer, som sad og varmede sig i solen. Når de sidder der og varmer sig er de ret fotogene, for de bevæger sig næsten ikke, så det blev til en del billeder af det flotte lille dyr – både på andemad, på land og i vand.

Straks efter mødte vi er stor flot Blå Oliebille. Den måtte vi også have i linsen – og som I kan se – når man er rigtig professionel ”natur-foto-nørd” så lægger man sig fladt ned på maven på stien og fotograferer den
πŸ˜‚ πŸ˜‚. Jeg er sikker på at Silas fik nogle fantastiske billeder af billen.

Jeg fik lov i dag at fotografere en flyvende sommerfugl. Også lidt af en sjældenhed. Her en Påfugleøje som er i færd med at lande på en mælkebøtte.
Er det ikke flot?

Dagens sidste billede på Gyldensteen Strand blev en Hvid Vipstjert som løb rundt på marken et godt stykke fra os.

Så gik turen til Lammesø ved Otterup, og her er mindst lige så mange arter som der er ved Gyldensteen Strand. Det første vi får øje på er en svanemor på rede. Smukt (der var faktisk to af dem).

Det næste jeg får i linsen er et Trold-andepar som, på trods af lidt krap bølgegang på grund af vinden, sejler majestætisk afsted i det blå vand.

Næsten hvor vi stod lå der den flotteste Knop-svane og furagerede næsten i kanten af søen, og den lod sig overhovedet ikke forstyrre af os ”foto-nørder”. Så det blev til at par flotte billeder af dette stolte dyr.

Så ……. sagde mit kamera bip-bip, og der stod ”Udskift batteri” på skærmen. Og jeg havde ikke været klog nok til at tage et ekstra batteri med.

Så for mig var fotografering slut for i dag, men den andre fik en del flere skud – både fra kanten af søen og fra det ene af to fugletårne der er her også.

Der er ingen tvivl om at jeg skal herud igen – medbringende godt med batteri-back up, og al min nye lærdom om fotografering.

Det har været en fantastisk tur, og jeg kan for mange gange sige tak til Silas for denne oplevelse.
Klik på billedet for at se flere billeder