Etape 2, Tegl-etapen 19.03.2023
Dagens vandring, Etape 2, Tegl-etapen 19.03.2023
Dagens vandring,
I dag, søndag 19. marts 2023, vandrede vi, Peter Tagesen og jeg, ud på 2. etape af vores Gendarmsti projekt. Egentligt skulle vi have gået mandagen før, men på grund af dårligt vejr den mandag, udsatte vi det til i dag.
Det har jeg ikke fortrudt 😁 for selv om det var meget tåget på hele vejen fra Fyn til Sønderjylland, så blev det alligevel til en utroligt smuk og dejlig tur.
Etapen i dag er kaldet ”Tegl-etapen” fordi vi på turen passerer igennem det område ved Egernsund som i mere end 1.000 år har været et område hvor man hentede det fine ler, aflejret fra den sidste istid, op fra undergrunden og formede og brændte det til teglsten. Mere om det senere 😄
Turen startede hvor vi sluttede Etape 1, nemlig ved Annies Kiosk som ligger på Gendarmstien, og med direkte udsigt til de to sagnomspundne øer, Lille Okseø og Store Okseø.
Det første billede viser, på smukkeste vis, udsigten herfra over mod de to øer, på en dag hvor tågen blev liggende som en fin dis over Flensborg Fjord en stor del af dagen, og hvor vinden stod næsten helt stille. Det var et betagende smukt syn 🤭
Det næste billede viser en, af to, brave vandrings-”Peter’e” med Annies Kiosk i baggrunden (det blev dog ikke til hotdogs her i dag 😁).
Så startede vores 20,5 km vandring, og snart kunne vi få endnu et smukt kig hen over fjorden mod de to øer, nu fra en anden vinkel. Det var bare så smukt at jeg måtte have det i linsen i dag 📷.
En ting der glæder og betager mig meget er, som de fleste sikkert allerede har opdaget, at nyde når foråret begynder at blive synligt i naturen. Her er det hybenrose-buske der allerede er i fuld gang med at springe ud. Det er da så livsbekræftende som noget kan være 👏.
Som nævnt lå der en fin dis over Flensborg Fjord meget af dagen, og det gav nogle helt særlige lysvirkninger og karakterer til motiverne. Her er det pynten ved Rønshoved der er fanget i disen og hen over det næsten blikstille vand. Jeg synes det giver nogle ualmindeligt spændende motiver.
Også her viser naturen os, at foråret er lige om hjørnet. Er der noget så dejligt som store flotte knopper der er lige ved at briste på en gren? Det er sådan noget jeg bare MÅ fotografere 😳
Terrænet er også kuperet her, og det er tydeligt at fornemme at landskabet er skabt af de store aflejringer som den sidste istid har skabt da isen smeltede.
Ved Munkemølle står en mindesten over dronning Margrethe I. Hun døde her i Flensborg Fjord efter et besøg i 1412 i Flensborg hvor hun fik forhandlet en fred på plads med de Slesvigske og Holstenske fyrster. Striden endte dog, indirekte, med at koste hende livet, for på vejen hjem fra fredsforhandlingerne døde hun på sit skib i Flensborg Fjord. Historikerne er lidt uenige om præcis hvor, og præcis hvorfor hun døde, men nogle mener at hun døde her ved Munkemølle mens hendes skib lå for anker for at hente forsyninger, og derfor er denne sten rejst her af lokale kræfter.
Her er rigtigt mange smukke scenarier at fange – her en gletcher-sø som i dag står med helt glasklar vandoverflade og som giver nogle smukke spejlinger af den omgivende natur.
Meget af Gendarmstien følger stranden, og nu var vi nået frem til stedet hvor vi kan begynde at fornemme hvorfor ruten hedder ”Tegl-etapen”. Vi er omkring Sandager, og her ses rester af tegl båd på stranden og i vandet. Det er dejligt at se hvor rent vandet i Flensborg Fjord er – sådan har det ikke altid været 🙄
Heldigvis har venlige mennesker sat bænke op langs med Gendarmstien, og da vi havde gået de første ca. 8 km synes vi at nu var det tid til at prøve en af dem, og til at få os lidt frokost 😁.
Tidligere på turen havde jeg spurgt Peter om der var marsvin i Flensborg Fjord, hvilket han ikke var sikker på. Og hvad skete så? Mens vi sad der og nød vores frokost og den pragtfulde stilhed, så skete der pludselig noget ude i vandet lige foran vores øjne. To-tre marsvin sprang lige foran os. Fantastisk syn – og Ja, vi kan nu bekræfte at der er marsvin i Flensborg Fjord 😁
Efter veloverstået frokost, gik turen videre, og på vejen fik jeg at godt skud af Rinkenæs Korskirke som er en smuk traditionel landsbykirke bygget i 1920’erne og indviet som sognekirke i 1932.
Nu var vi nået frem til Egernsund, og kunne se broen fra stien. Vi kunne også se, at turistbådene allerede er begyndt at sejle på fjorden. Det er snart påske, og man kan jo lige så godt tage det hele med 😄
Vi troede at vores første etape – ”Bjerg-etapen” var den der indeholdt de hårde bakker. Det gjorde den også, men det gjorde denne etape også. Vi fik i hvert fald pulsen op og sved på panden flere gange undervejs 😓.
På den forrige etape, kom vi forbi en skole for det danske mindretal i Kubfermühle i Tyskland, og i dag passerede vi en skole for det tyske mindretal i Danmark i Egernsund. Dejligt at se, at der er et godt samarbejde i grænseområdet 😁
Så gik det op på Egernsundbroen hvor vi havde kig ind i den vig der hedder Nybøl Nor. Her havde teglværkerne gennem generationer afgørende betydning – for naturen og for de mennesker der levede og arbejdede her. Fra middelalderen og helt op til vor tid, var Egernsund knudepunkt for hele Nordeuropas teglværksindustri. I dag finder man stadig teglværker her, men fordums storhedstid er desværre ovre.
Nu gik det over broen og igennem byen. Men først efter at vi havde besøgt den dejlige hot-dog bar der ligger nedenunder broen. Her fik vi en god hot-dog, og Peter fortalte historien om et celebert biluheld der var sket lige i nærheden.
Gråsten ligger jo lige ved siden af her, og onsdag 14. juli 1948 var kongefamilien lige ankommet til den sønderjyske sommerresidens. Den motorglade dronning Ingrid stævnede ud på udflugt i sin Ford Mercury, der havde kronenummerpladen 411. Dronningen sad selv bag rattet, mens chaufføren var forvist til bagsædet. De to prinsesser, otteårige Margrethe og hendes yngste lillesøster, Anne-Marie, sad på forsædet ved siden af dronning Ingrid.
Dronning Margrethe fortæller i sin bog ”Undervejs” dette om hændelsen:
»Et par dage efter ankomsten skulle jeg med ud til en stor gård i landsbyen Kiding i nærheden af Augustenborg for at hente en liggehøne til vores dværghøns. Mor sad ved rattet, og Anne-Marie, der dengang ikke har været mere end godt to år, sad på forsædet sammen med mig. Det gjorde børn dengang. I dag kan det virke utroligt, ikke mindst med tanke på, at sikkerhedsseler endnu var et ukendt fænomen.«
Hun fortæller videre, at ulykken alene skyldtes Dronning Ingrids uagtsomhed et øjeblik:
»Mens hun kørte, forsøgte hun, så vidt jeg husker, at hjælpe Anne-Marie op på skødet af mig og var derfor ikke helt opmærksom på vejen. Pludselig lød der et ordentligt brag. Det næste jeg ved af, er, at jeg vågnede op i en sygeseng på Sønderborg Sygehus med bandager om hovedet. Jeg havde det ikke godt. Jeg havde fået en flænge i hagen. Det var ikke alvorligt, men det var slemt nok til, at der var blod over det hele.«
Spændende historie, men vi skal tilbage til vores tur på Gendarmstien 😄
Vi passerede Egernsund Kirke. Kirken er en sømandskirke opført i starten af 1900 årene. Kirken er tegnet af Richard Jepsen Dethlefsen, som var professor i Königsberg, Østpreussen (nuværende Kaliningrad i Rusland). Han stammede imidlertid oprindeligt fra Grønland Teglværk i Egernsund, hvor slægten også ejede andre af byens teglværker. Det var arkitektens far som donerede kirken til byen og flere af teglværkerne leverede stenene til den. Kirken er beliggende direkte ved Flensborg Fjord. Ved kirken fører en trappe ned til stranden.
Vejen fra Egernsund til Broager, var fyldt med smukke motiver, og her vil jeg blot vise nogle få af dem.
Tågen er lettet lidt, men skyformationer med sollys bag dem, stranden, vandet i fjorden, de mange bække på den anden side af stien, og de mange rød/hvide vinkelfyr langs fjorden skabte en stemning der ikke nemt lader sig beskrive. Det skal opleves.
20,5 km i supergodt selskab, og i superflot landskab 😁