Etape 3, Krage-etapen 27.03.2023
Dagens vandring, Etape 3, Krage-etapen 27.03.2023
Dagens Vandring,
I dag, den 27. marts 2023, gik turen, Sammen med Peter Tagesen, til Broager Land og 3. etape af vores Gendarmsti-projekt 😀.
Denne etape kaldes Krage-etapen, angiveligt fordi vi på turen passerer Broager Lands sydspids som hedder Kragesand. …. Men måske også fordi det er her kragerne vender … 😂 😂.
Turen startede i Broager hvor vi gjorde os klar til de 18 km der var planlagt kl. ca. 13.20. Jeg ved ikke rigtigt hvad det er med Peter og jeg, for vi kommer altid til at gå længere end det vi har planlagt, og således også i dag, hvor turen blev på i alt 21,3 km 😁
Det har i dag været det mest forunderlige vejrlig. Da vi ankom til Broager var det flot solskin og relativt rolige vindforhold. Men efter nogle få hundrede meters vandring kom den første af flere hidsige haglbyger med tilhørende nærmest stormede kuling. Godt at vi have både varmt tøj og regntøj med i dag 💨 🌬.
Men bygerne var kortvarige, og efter få minutter var det det flotteste solskin igen. Dagens vejr gav nogle helt fantastiske lysvirkninger – se f. eks billedet her ud over Flensborg Fjord over mod Cathrinesminde Teglværk på Iller Strand. Smukke effekter naturen kan byde på, ikk’? 😄
Der lå faktisk 8 teglværker på Iller Strand i fordums tider, men nu er der kun Cathrinesminde tilbage. Her er i dag museum (er desværre midlertidigt lukket) og her kan man få et godt indblik i historien og i arbejdernes liv.
Apropos arbejdernes liv, så foregik al lastning og losning af skibene, der kom ind for at hente tegl her, manuelt. Selv om arbejdet var både hårdt og farligt, var det det ofte kvinder der udførte lastearbejdet. Oprindeligt havde man ingen anlægsbroer her, så først lastede man teglstenene på pramme og derefter sejlede man dem ud til de ventende skibe og lastede dem ombord. En kvinde kunne således i løbet af en dag bære op mod 8.000 sten!
I 1897 blev der dog anlagt en 370 meter lang bro således at teglene kunne transporteres på skinnevogne direkte ud til skibene. Efterhånden fyldtes det lave vand tættest på land med teglskrot hvilket skabet den eksisterende mole som kan ses på billedet.
En del af museet er et arbejderhus der ligger lige overfor teglværket. Her boede op til fire familier, og her er indrettet lejligheder fra forskellige tidsperioder. Peter Tagesen kunne fortælle en rørende historie om at hans forældre en gang havde været på besøg her, og da de så en af lejlighederne brød tårerne frem, fordi der var så mange genkendelige ting der skabte minder for dem i huset (jeg har selv oplevet noget tilsvarende på Arbejdermuseet i København 😄 ).
Her står også et kunstværk kaldet ”Tegl og Sejl” som er et minde om fortidens samspil mellem småskibe og teglværkerne, og som symboliserer nutidens samhørighed over grænserne. Der står et tilsvarende værk på Westerholz strand i Tyskland, som ligger lige ovre på anden side fjorden.
En stor del af vores tur i dag foregik på stranden. Enten i sand, eller i store sten – men uanset i stærk blæst. Det krævede lidt mere energi end sædvanligt, så vi klapper hinanden på begge skuldre, og råber Hurra for at vi alligevel klarede det 👏 👏 😂
Men prøv lige at se billedet her taget ud over vandet over mod Tyskland. Her er det hele synligt. Flot vejr i den ene ende af billedet, en kraftig byge midt i billedet, og opholdsvejer der hvor vi befinder os. Det hele krydret med skarpe vind-skumtoppe på bølgerne på fjorden. Det ser fantastisk ud, synes jeg.
Men uanset lejlighedsvis uvejr, så er blomsterne i grøftekanterne begyndt at pible frem. Herligt at foråret endeligt melder sin definitive ankomst 🙏
Men prøv lige at se de smukke scenarier der præsenterer sig for os her. Jeg kan sige at Broager Land er smukt – javel – det er måske her kragerne vender, men kragerne har så sandelig valgt den smukkest mulige vendeplads 😁 Naturen her er betagende, og med dagens vejrlig er de spektakulære lysvirkninger ikke til at tage fejl af.
Lidt længere fremme kunne Peter Tagesen berette, at denne gård var hans gymnasiekammerat Jan’s fødehjem. Først var Peter ikke helt sikker, for det var +30 år siden han havde været her sidst, og et solidt indtag af humleholdige drikke havde hjulpet fint med til at sløre hukommelsen 😁 😁. Men Peter greb mobilen, og SMS’ede Jan. Og den var god nok – Jan var glad for at få et billede af sit fødehjem 😁
VI er stadig på vej mod Kragesand (sydspidsen af Broager Land) og går langs med Flensborg Fjord, og nu trængte vi til en pause. Vi tog den dog ikke på bænken her, men lidt længere fremme på stranden på en stak tørret tang hvor der var lidt læ. Herfra fik jeg at par skønne skud od over bugten – og igen med nogle flotte lysvirkninger (synes jeg).
Efter vores pause var første forhindring et væltet træ ned over stranden som havde fået lov at ligge, sikkert på grund af den skulpturelle værdi – jeg synes det ligner en elefant med åben mund og snablen i vandet. Peter T gik først og skulle finde den rigtige vej over forhindringen – så han valgte af gå under elefantens hoved, hvilket nær havde givet ham et hold i ryggen 😳. Jeg var snu, for jeg kunne godt se at den vej var besværlig, så jeg valgt bare lige at træde over elefantens underkæbe helt ude ved vandkanten. Helt ubesværet kom jeg igennem (jeg drillede ham lidt bagefter, fy-fy-skamme 🙄 😂 ).
Jeg kan jo ikke lade være med at fotografere forårets komme – her en snebolde busk der er i fuld gang med at sætte sin snebolde. Dejligt.
Så var vi nået sydspidsen af Broager Land og vi passerede Liebestunnel (og Peter er glad 😄). Liebestunnel er et stykke af ruten hvor stien ligger ret højt over vandet, og hvor træerne bøjer ud over stien og skaber en eventyrlig tunnel.
Og her var der godt udsyn over det ret oprørte vand hvor Sønderborg Fjord og Flensborg Fjord mødes. Her er et rigt fugleliv, og det lykkedes mig at få både den Toppede Skallesluger og den Store Skallesluger i linsen. Smukke dyr.
Videre gik det langs stranden på østsiden af Broager Land. Denne strand er bemærkelsesværdig ved, at den består af udelukkende meget store sten. Det var hårdt at gå i, ikke mindst fordi dagens spændende vejrlig netop besluttede, at vi skulle have en regulær snebyge mens vi gik lige her.
Men herfra har man et flot kig over mod Kegnæs, og et lige så flot kig mod de stejle sand-ler skrænter som denne kyst består af.
Så mødte vi et par tyske strand-fiskere – den ene havde fanget en flot havørred. Jooo – vi oplever lidt forskelligt på vores ture. Det er bare sååå dejligt 😁
Og så lige endnu et par billeder af de smukke lysvirkninger vi fik foræret netop her. Og af småfugle i træerne.
Nu var vi så langt fremme at vi kunne kigge ind til Sønderborg, og vi kunne bl. a se Hotel Alsik (den høje grå bygning).
På den sidste de af turen gik vi igennem Kobbelskoven – sjovt navn da Kobbel jo betyder skov så denne skov hedder sådan set Skovskoven 😁. Her var anemonerne begyndt at pible op i skovbunden, og endnu en gang minde os om at foråret er nært forestående.
Så var vi, kl. ca. 18.45, i mål ved Broager Strand Camping, også kaldet Spar Es. Tidligere har der her ligget en restaurant som var bestyret at to damer der blev kaldt Spar Damer. Det er sikkert derfra det nuværende kaldenavn stammer.
En pragtful tur med masser af skønne oplevelser, og som sædvanligt i det bedst tænkelige selskab 😁.