My Image

Etape 4, Strand-etapen 30.04.2023


Dagens vandring, Etape 4, Strand-etapen 30.04.2023

Dagens vandring,

Det er i dag den sidste dag i April, og foråret er kommet til os.

Det er bare sååååå dejligt
😁. Specielt når hele april nu er gået med masser af host, hark, snot og andre ubehageligheder, så vi ikke har kunnet komme ud og gå i en hel måned. Men det kan vi nu, og her kommer historien om turen den 30.04.2023.


Og foråret er i sandhed kommet til Sønderjylland. Det første der møder os i grøftekanten ved Spar Es hvor dagens tur startede, er smukke blomster. Dem som kom i linsen her, er Nikkende Fuglemælk og Asiatisk Singrøn. Det er da bare liv og natur der er smukt når det pibler frem
🌱 😁

Vi starter dagens etape med at gå mod vest på klinten ved Stensigmose. Denne klint er spændende på flere måder. Den rejser sig dramatisk i landskabet (og de skrappe stigninger giver vandrere, som os, ømme lår
😁). Lagene fra istiden, hvor klinten blev skabt, er tydelige her. Her er fundet mange fortidsminder, bl.a. dele af kindtænder og en stødtand fra en skovelefant. Denne, op til 4 meter høje elefant, levede i Danmark for mere end 130.000 år siden, hvor klimaet i mellemistiden var varmere.

Næste billede er ikke en elefant
😂 – det er Peter T. på vej op ad en af de mange stigninger vi besejrede i dag. Vi havde, på vores knap 16 km lange vandring i dag, 193 højdemeter.

Blomster i skovbund og langs stier er her masser af. Her en Storblomstret Kodriver.

Det er så skønt at gå i denne tid hvor skoven grønnes, og hvor mange træer står med de smukkeste hvide blomster. Og hvor tiden nu er inde til, at man også kan fange en to-mastet skonnert ude i Sønderborg Bugt.

Men her er mange andre dejlige ting at bemærke. F. eks at Gendarmstien, på lange stræk, faktisk er en smal sti i landskabet, og at der langs med stien er mange skønne scenarier at få øje på. Her et lille vandløb med en smuk solspejling.

Det er også pragtfuldt at se hvor rent og klart vandet er i Vemmingbund.

Nu var vi nået bunden af Vemmingbund, og kigget ud gennem Vemmingbund og ud i Sønderborg Bugt er bare et smukt syn
😁.

Nu går vi mod øst, op imod Dybbøl Banke. Landskabet er, også her, meget kuperet, og jeg kan slet ikke lade være med at tage et par smukke landskabsbilleder med her. Håber I nyder det lige så meget som vi gjorde.

F. eks denne blomstrende eng, som man ikke kan andet end at blive glad i låget af at se på. Og Svanemor som ligger på æg ude i søen på engen. Så bliver det ikke meget mere dansk
😁.

På hele turen har jeg spejdet efter bøgen for at se om den var sprunget ud.
Her var den så
🌱.
En helt ny-udsprungen bøge gren, eller på Sønderjysk: ”Æ dippedaje” (oversat af Peter Tagesen
👍).

På vejen op på Dybbøl Banke, får vi et fantastisk flot skue ud over Vemmingbund, og over mod Broager Land. Det var ikke bare de stejle stigninger der tog vejret fra os i dag – det gjorde dette her også
😳

Så er vi oppe på Banken, og vi går ind i Skanse 5, som var det sted hvor Chr. X holdt sin store tale den 11. juli 1920 hvor han modtag trofaste danskere som var vendt tilbage til Fædrelandet.

Vi var nødt til også at have en konge op på højen i dag – og hvem andre end Kong Peter Tagesen kunne det være
😂

Herfra kigger vi direkte over mod Dybbøl Mølle, som står utroligt smukt i dag med den blå himmel som baggrund, og det store Dannebrogsflag ved siden af.

På møllens mur hænger denne mindesten, hvor de to første linier siger:
”Tvende gange skudt i grus
Atter rejst som Møllehus”
Stedet her ligefrem emmer af Danmarkshistorie og af Danmark. Det er betagende, og det er spændende og meget interessant.

På vores vej videre ind mod Sønderborg By, møder vi en mindesten over tre faldne seniorofficerer. Formentligt nogle af de sidste der faldt.

Lidt senere møder vi en samling af træskulpturer som vi ikke helt forstår. Det er en samling af soldater, og almindelige borgere, som alle står og skuer ind mod Sønderborg By. Dette finder vi underligt, idet kampene 18. april 1864 jo foregik oppe på Dybbøl Banke, som ligger i den modsatte retning. Hvis nogen kender en forklaring på disse skulpturer, er vi meget interesserede i at høre om det.

Så er vi inde i Sønderborg By, og har fra stien et flot kig til hotel Alsik. Endnu flottere bliver det da vi kommer på Chr. X’s bro, og kan fotografere havnen til begge sider. Det er smukt.

Vores tur gik ned langs med havnefronten med mange restauranter og caféer, og vi besluttede at vi godt kunne bruge en kop kaffe her, og nyde stedet og øjeblikket lidt (det er Peter T. i den røde cirkel
😁).
Et skud langs havnekajen ned mod Sønderborg Slot og den anden vej, med Alsik i baggrunden, skal selvfølgeligt også med,

Inden vi forlod havnen, åbnede Chr. X’s bro, så de ventende sejlere kunne komme igennem. Også et flot syn.

Videre gik turen langs med den lange strandpromenade der findes her i Sønderborg, og som var godt befolket i dag.

Så var vi næsten fremme ved vores endestation i dag, som var Sønderborg Marina.

Endnu en fantastisk og mindeværdig tur i det bedst tænkelige selskab.Klik på billedet for at se flere billeder