Alsstien, Etape 1
Drejet - Mommark 10.05.2024
Dagens vandring, Alsstien, Etape 1 Drejet - Mommark 10.05.2024
Dagens vandring,
Den 17. oktober 2023 startede @Peter Tagesen og jeg vores vandring Kegnæs rundt ved Drejet, som er dæmningen der forbinder Als og Kegnæs.
Vi har ikke gået sammen siden da, så i dag var det en rigtig god idé at starte vores tur på Alsstien samme sted, altså på Kegnæs-siden af dæmningen lige ved fyrtårnet, men så naturligvis vandre den modsatte vej π.
Alsstien er en 64km. lang vandrerute mest langs kysten, en del af Als rundt. Den kan næsten forbinde Øhavsstien på Fyn (Færge fra Fyns hav) og slutter sydligt kun under 2 km. fra Gendarmstien i Jylland.
Turen er delt i tre etaper, og starter egentligt på Nordals. Vi har dog valgt at gå ruten den modsatte vej så i dag gik vi første etape startende fra Drejet og sluttende i Mommark.
Nogle vi måske genkende fyrtårnet på Drejet fra Kegnæs rundt turen, og det skal da også med her, når det er her vi starter vores tur π.
Her på Drejet, kort efter dæmningen til Als er passeret, ligger der en skøn campingplads som vi passerede ind over. Her er rigtigt mange tyske campingfolk, men til gengæld næsten ingen fastliggere. Ikke helt utænkeligt, at vi en gang skal afprøve denne plads med vores campingvogn βΊοΈ.
Der er en smuk udsigt over Lillebælt på næsten hele turen, og vandet er meget klart i bæltet her.
Turen gik både over gode vandrestier, grønne enge, marker, strandsand og rullesten, og her var vi på engen, og fik selskab af en smuk vibe.
Som nævnt foregik en del af ruten i strandsand og som det ses af de næste par billeder var strandende her meget brede og flotte – man følte sig næsten hensat til Lidoen i Norditalien π.
Når man kiggede væk fra vandet og stranden, var der mange steder kig til marker og enge på den anden side. Her har en fasan-kok taget opstilling i engen og kigger meget forundret på disse mærkelige væsener der tonser igennem det løse sand med store støvler på fødderne og tunge rygsække på ryggen π.
En hvilende skarv på en bundgarnspæl kom også med i linsen i dag.
Vi gik et meget langt stykke i løst sand og på rullesten, men heldigvis mødte vi en etableret vandresti da vi kom lidt længere frem
På billedet, som nærmest ser ud som om det bare et billede af den lidt bedre sti, kan man, hvis man ser rigtigt godt efter se at Kegnæs fyrtårn kan anes helt uds på spidsen af landtangen til venstre i billedet. Med lidt hjælp af både optisk og digital zoom på kameraet, kunne det godt lade sig gøre at få fyrtårnet i linden helt derudefra π·.
En stolt to-mastet skonnert ude i bæltet bidrog til den gode stemning π.
Smukke blomster i kanterne af stierne var der også i rigt mål.
Der er rigtigt mange der fisker fra stranden her – både store og små, trænede og mindre trænede. Og de fanger faktisk noget. Vi så da en (trænet) som havde fanget to flotte rødspætter.
Men her også andet dyreliv her. To flotte får. På samme mark sprang en del sorte kid rundt, så jeg tror at den sorte der ligger ned her er vædderen som er ansvarlig for de sorte lam π.
Så nåede vi frem til Lysabild Campingplads, hvor vi holdt et dejligt frokosthvil. Vi var begge godt trætte i benene efter den lange tur i sand og rullesten.
Straks efter at vi var gået fra campingpladsen, mødte vi disse smukke hvide kaniner med sorte næser og røde øjne.
Den næste lille by vi kom til var Ny Pøl. Foran et hus står en stor sten. Årstallene 1966 og 1496 er hugget i stenen for at minde om store begivenheder. Men det er ikke just glædelige minder, stenen vidner om, for det første årstal henviser til den store brand i byen, mens det andet henviser til et sagn om, at Ny Pøl i middelalderen blev ramt af en stor oversvømmelse, der satte byen under vand.
Lidt længere fremme passerede vi gård hvor vi så disse imponerende rododendron buske. Det var et meget betagende syn.
Ruten førte os igennem en større juletræsplantage. Her gik der mennesker og klippede skud af grenene. Det undrede os lidt. Når stort set alt andet, i både landbrug og skovbrug, bliver lavet af maskiner, at sådanne klipninger foretages ved håndkraft. Men på den anden side er det også lidt dejligt at se, at håndens arbejde stadig har en værdi i større sammenhænge.
Vi kan dog se på vandringsmand Tagesen, at han er ret glad for at det ikke er ham der klipper i juletræerne π.
Stien førte os nu opad på høje skrænter, vel nok mellem 6 og 10 meter høje. Det er ikke havet der har ”ædt” sig ind i skrænterne her. Det er afvanding fra markerne der kommer ud her og som gør jorden i skrænterne så porøs af den skrider ned af og til. Det var tydeligt at se, fordi der overalt i disse slugter lå rester af afvandingsrør.
Men der var noget andet interessant at bemærke i mange af disse skrænter. Huller ind i skrænterne der ligner fuglehuller. Hvis nogen har nogle bud på hvad det kan være for fugle, er jeg meget interesseret.
Nu kom vi i problemer. Stien var ikke en sti mere, men en rapsmark. Så vi var nødt til at forcere 2 meter høje rapsplanter for at komme igennem til stien på den anden side. Det lykkedes, men hold da op hvor så vi gule ud bagefter π.
Vi var nu så langt, at vi kunne se marinaen i Mommark, som var vores endemål i dag, og som det ses på billederne er der skønne badestrande hele vejen.
Nu nåede vi vores mål, men selvfølgelig kom vi forkert ind, så vi skulle ned ad en meget stejl skrænt for at komme hen til marinaen.
Peter T klarede nedstigningen i fin stil, men jeg fik den ene fod blokeret af den anden, og styrtede nærmest ned ad skrænten. Hvis ikke Peter T havde stået derned og grebet mig, kunne det have været gået helt galt.
Tak Peter π
Så ”Løse Vandringsmænd skal føres i snor” er helt bogstaveligt ment her π π
En dejlig første etape af Alsstien på 16 km.
På gensyn til Alsstien etape 2 fra Mommark til Fynshav π.