Houens Odde og Fønsvang Sø, 28.08.2024
Dagens vandring, Houens Odde og Fønsvang Sø, 28.08.2024
Dagens vandring,
I dag gik turen først til Houens Odde ved Kolding, og derefter til Fønsvang Sø ved Nr. Aaaby.
Houens Odde er beliggende i Kolding Fjord mellem Eltang Vig og Gudsø Vig.
Området består af en lang naturlig kystlinie, med Hovens Skov udstrakt over hele odden mellem kysterne på begge sider. I skoven ligger et kursus- og oplevelsescenter samt et spejdercenter og der var masser af unge mennesker med lærere og vejledere i aktivitet her i dag.
Her er en meget smuk natur, og det første jeg mødte på min tur, var vandet i Eltang Vig der glimtede mig i møde som en million diamanter. Det var smukt 😁.
Her var også smukke blomster i grøftekanterne, og selv om det blæste lidt, lykkedes det at få et kønt eksemplar i linsen alligevel 😁.
Der var ikke så meget fugle aktivitet i skoven i dag, men på vandet var der en flok flotte skarver der gerne stillede op til fotografering 👍.
Et sted var det muligt at komme hele ned til vandkanten, og her fik jeg et flot indtryk af den lange kystlinie rundt om odden.
Jeg fik også en smuk Stor Hedelibel i linsen. Der var rigtigt mange guldsmede her i dag, men denne var sød nok til at sidde stille længe nok til at jeg kunne fotografere den 😁.
Det betager mig når vandet glimter som diamanter, og det gjorde det på en stor del af turen. Her er et par (ud af af mange) billeder af netop det 😁.
Her var også mange smukke sommerfugle der viste sig frem i dag. Her en smuk Admiral i der viser sine færdigheder 🦋.
Smukt er der i de danske fjorde og vige. Det fik jeg mange dejlige eksempler på i dag 👏.
Som tidligere nævnt er området, ud over at være en del af Naturpark Lillebælt, også et aktivitetsområde, hvilket var helt tydeligt i dag. Her en flok store skoleelever der får undervisning i hvordan man håndtere en kano m.v.
Videre gik turen mod spidsen af odden, og lige før mødte jeg et fuglehus placeret i en læfuld bugt lige inden jeg nåede spidsen. På toppen af fuglehuset sad to fugle. PÅ den afstand jeg var, kunne jeg ikke se hvilke fugle det var, men med lidt hjælp fra zoom i kameraet var det klart at det var en fiskehejre og en måge. Mågen var vist ikke helt tilfreds med at fiskehejren var der 😁.
Lidt længere fremme var der udlagt en spang over en anden lille bugt som også lå i læ. Her var masser af liv i vandet. Her var mange små fisk, gopler og krabber. Herligt at se, at der faktisk er liv i de indre danske farvande.
Nu var jeg tæt på at være rundt om odden (godt 7 km.), og jeg fik lige et sidste par skud med på vejen af smukke blomster og den betagende kyst ud mod Gudsø Vig, inden turen gik tilbage mod Fyn og mod Fønsvang Sø.
Fønsvang Sø, som er den næststørste sø på Fyn, er faktisk en lidt fantastisk historie.
Hele området som Fønsvang Sø dækker, ca, 110 hektarer, var oprindeligt en del af Gamborg Fjord. I slutningen af 1700 tallet besluttede grevskabet Wedellsborg at inddæmme dette område for at an anvende det til landbrugsjord. Der blev etableret en vejdæmning ved Ronæs, og herefter blev området gradvist tørlagt og kultiveret. Området var endegyldigt drænet i 1938.
Først i slutningen af 2005 to det daværende Fyns Amt fat på at retablere området som vådområde (en del af Vandmiljøplan II). Man etablerede et stigbord (en plade der kan forskydes op og ned) i slusen under Ronæs Bro og så steg vandet op over engene og dannede søen der nu har nået sin endelige størrelse og vandstand.
I dag er søen et utroligt smukt område, og et yndet tilholdssted for rigtigt mange vadefugle.
Der er placeret et fugletårn ved kanten af søen, og herfra er dagens billeder taget.
Lige neden for tårnet, ude i søen, er der etableret en lille ø til fuglene.
Her stod en smuk ung skarv klar til fotografering 😁.
Langt væk i enden af søen nærmest fugletårnet kunne jeg se en hvid fugl tæt på sivene i kanten af søen. Først troede jeg at det var en svane, men mit kamera hjalp mig med at konstatere at det var en fiskehejre - godt med ryggen til fotografen 😁. Men den var der.
I den anden ende af den lille ø, sad denne lidt ældre skarv og tørrede vinger. Jeg ved godt at skarven er lagt lidt for had, men jeg synes nu at det er en smuk fugl 😁.
En smuk gråand flashede sit smukke blå spejl på siden for fotografen. Tak for det 🦆.
Langt, langt ude i søen lå en stor gruppe af fugle, og det var meget svært af få nogle brugbare billeder af nogle af dem, så vi må nøjes med det muliges kunst her 😁.
På de dårlige billeder mener jeg at kunne spotte toppet lappedykker, gråstrubet lappedykker, toppet skallesluger og troldand,
Hvis du ikke er enig, eller hvis du kan spotte andre, så sig endelig til 👍.