My Image

Skærbæk plantage 01.05.2024


Skærbæk plantage 01.05.2024

Dagens vandring,

For ikke så længe siden, boede min gode ven og vandremakker, @Poul Møller Jensen, ved Halle Sø tæt på Bryrup i Midtjylland.

I dag, den 1. maj 2024, kan man med stor rimelighed sige, at jeg har været på tur i hans ”baghave”
😁.

Turen i dag gik nemlig til Skærbæk Plantage, som ligger få kilometer derfra. Jeg har gået meget i området sammen med Poul, og også alene, men jeg har aldrig før været i Skærbæk Plantage, som jo er Chr. Kjærs private skov, men med offentlig adgang.

Min vandring startede på parkeringspladsen ved Heartfulness meditationscenter, som er indrettet i et smukt hus der oprindeligt var et traktør- og udstillingssted.

Her blev jeg budt velkommen af denne smukke musvit, som ganske sikkert sad og sang lystigt i træet (jeg kan som bekendt ikke høre højfrekvente lyde, og altså slet ikke småfuglenes pippen og sang – desværre – når jeg nu elsker at finde og fotografere fugle …).

Næste billede er de smukke bygninger som tidligere rummede et traktørsted og som nu er meditationscenter.

Der er forår i luften, og i træerne. Grenene bugner af skud der er lige ved at springe
😁.

I skovbunden er der også mange smukke blomster – her blot et lille smukt eksempel.

Det næste billede vider et sted hvor jeg fik et chok
🙀. Bagest i billedet kan anes et lille vandhul, og jeg var på vej hen til det for at se efter frøer og padder. Pludselig ”eksploderede” skovbunden lige ved siden af min ene støvle – sådan føltes det 😄.

De skarpe øjne kan se noget der snor sig i skovbunden lidt til venstre for den gren der ligger lidt hævet ca. kl. 13.00 i billedet.

Det viste sig at jeg havde meget tæt på at træde på noget levende. Først troede jeg at det var en stålorm (hvilket det også meget vel kan være), men efter jeg har nærstuderet billederne og lavet forstørrelser af dem, er jeg i tvivl om det kan være en snog. Den har i hvert fald tydelig gule pletter i baghovedet.

De næste 4 billeder er forstørrelser af nogle af alle de skud jeg fik taget af den flygtende orm/slange. Jeg er meget interesseret hvis nogen kan hjælpe mig med at bestemme, hvad det er for en jeg var lige ved at træde på her
😁.

Efter den oprivende oplevelse måtte jeg fortsætte med noget mere roligt
😂.

Nyudsprunget ahorn er smuk og beroligende, og naturen heromkring er i det hele taget en dejlig rolig og livgivende blanding af nåleskov, løvskov og større græs- og lyngdækkede lysninger. Og så gjorde det smukke vejr i dag jo heller det hele mindre skønt
😁.

Så nåede jeg frem til et interessant sted på ruten, Sillerup Væld.

Hvad er det?

Sillerup Væld er et af Danmarks største kildevæld. Her vælder kildevand med en temperatur på ca. 10 grader celcius ud af skrænterne med ca. 75 liter/sek., året rundt. Vandet samles i søer i bunden af bakkerne, og fortsætter i Lillebækken og Skærbækken, som er tilløb til den større Salten Å.

Det er meget imponerende og betagende scenarier der udspiller sig her, og området og skovene heromkring er også hjemsted for mange sårbare ynglefugle. I dag fik jeg ingen af disse fugle i linsen, men det er helt sikkert ikke sidste gang jeg går her, så jeg håber på bedre held med dette til næste gang
😀.

En træløber, denne lille bitte fugl (en voksen fugl vejer 9 gram) som løber opad træerne (kun opad), og som falder så meget i med træstammen, at fotografen har set sig nødsaget til at manipulere billedet lidt for få skærpet motivet. Håber på tilgivelse
🙄.

På min videre tur mødte jeg noget jeg aldrig har set før. Et grantræ der blomstrer med røde blomster.
Det er faktisk det vi ser på de næste to billeder. Grantræet får røde blomster, hunblomsterne øverst i træet og hanblomsterne længere nede. De har endda udviklet en snedig teknik således at hanblomsterne på et træ ikke befrugter hunblomsterne på samme træ således at ”indavl” undgås. Efter befrugtning bliver blomsterne til de velkendte grankogler. Fantastisk
😀.

Nu var jeg nået til en lidt større sø beliggende ca, halvvejs på min tur. Her holdt jeg en dejlig, og lidt længere, pause, og var heldig at få denne smukke vipstjert i linsen, både i ro og i flugt
📷 👍.

En smuk kålsommerfugl i flugt og lidt med bierne og blomsterne kom også i linsen i dag
😂.

Det næste jeg møder er et af disse naturens vidundere, som jeg holder så meget af. Her står et fyrretræ der er gået ud, og lige inde midt i det vokser et nyt fyrretræ op. Naturen reproducerer sig selv. Det er smukt.

Ikke langt derfra opdagede jeg at der var noget der bevægede sig i skovbunden foran mig. Og her sad den flotteste skrubtudse, og den ville gerne fotograferes - fra flere vinkler.

Vipstjerterne kunne åbenbart godt lide at blive fotograferet i dag, så her kommer lige en skønhed mere
😁.

Så nåede jeg frem til Skærbækken, som løber lige forbi Chr. Kjærs gård som findes her i skoven. Flot sted og særdeles smukt beliggende.

Det næste billede viser tilsyneladende bare en laaang skovsti som ender i et sving. Men kigger man rigtigt godt efter, kan man se at noget sker på skovstien helt oppe ved svinget.

De næste par billeder giver forklaringen. Et par hjorte, sikkert dådyr, krydser stien (beklager den ringe kvalitet på forstørrelserne, men som det fornemmes er disse billeder taget på meget lang afstand, så igen håber jeg på tilgivelse
😁).

Og så synes jeg lige at I skal have denne gigantiske myretue med. Der var faktisk en del af dem i skoven, men jeg var lidt forundret over at jeg slet ikke så nogle spætter som nød godt af disse tuer
🙄 her var da i hvert fald masser af mad til dem.

Til slut fangede jeg denne grønlige spurvefugl med røde fødder. Jeg har ikke kunne bestemme hvilken fugl det er, så hvis nogen kan hjælpe mig her, vil jeg være meget taknemmelig.

En pragtfuld tur på godt 12 km., og med stort potentiale til gentagelse.

Klik på billedet for at se flere billeder