Alsstien, Etape 4, Nordborg og omegn 08.02.2025
I dag, den 08.02.2025, gik turen til Nordborg på Als.
Peter Tagesen og jeg er jo i gang med Alsstien (hele vejen rundt om Als), og i dag var planen en rundtur i omegnen af Nordborg.
Vi startede ved Havnbjerg Kirke.
Vi startede ved Havnbjerg Kirke.Kirkens ældste del – skibet og koret – kan dateres helt tilbage til 1100 tallet, men der er også stærke indikationer for, at der endnu tidligere, og før kristendommens indførelse, har været en helligdom på stedet her.
Her var der spændende ting som Peter T ville vise frem 😁.
Det var nemlig kirken her, og ikke mindst Havnbjerg Mølle som ligger lige ved siden af, som dannede rammerne for filmen ”I krig og Kærlighed” fra 2018.
Filmen handler om Esben, der deserterer fra 1. verdenskrig for at blive genforenet med hans kone Kirstine og deres søn Karl
Møllen her spiller en meget væsentlig rolle i filmen.
Men der var mere som Peter T ville vise lige her.
Det er nemlig på denne kirkegård at Nordborgs Matador, Mads Clausen, og hans hustru Bitten er begravet.
De er begravet på en højt-beliggende plads hvorfra der er udsigt til hele deres enorme Danfoss imperium
Mads Clausen, født i 1905 i Havnbjerg Sogn som søn af gårdejer Jørgen Clausen og Maren Frederiksen, grundlagde Danfoss i Nordborg i 1933.
Oprindeligt hed virksomheden ”Dansk Køleautomatik og Apparat-Fabrik”, og det blev i 1946 til ”Danfoss”.
I 1951 blev det store fabriksanlæg grundlagt, og igennem 1950’erne udviklede Danfoss sig til blive Europas største fabrik for køle- og varmeanlæg.
I store dele af Sønderjylland, og i særdeleshed her på Als, har Mads Clausen altid været, og er stadig, stamfader for en familie som man respekterer dybt og som man på ingen bespotter 😁.
I den forbindelse havde Peter T endnu en sjov historie at fortælle.
I sommeren 2024 blev der optaget ”Gintberg på Kanten” på hotel Alsik i Sønderborg. Inden kameraerne begyndte at rulle fortalte Jan Gintberg det fremmødte publikum, at han ville komme til at lave lidt grin med Alsingerne, og herunder også med Mads Clausen.
Det var bestemt ikke populært, og da udsendelsen blev optaget, og passagen med Mads Clausen kom, blev det vist kun til et enkelt meget forsigtigt klap blandt publikum 😁.
Det siger næsten alt hvad der er værd at vide om, hvor vigtig og respekteret en person Mads Clausen, og hele familien, er her på egnen.
Nok om Mads Clausen med familie – der er mange andre skønne ting her på Als.
Ikke mindst lige nu hvor vintergækkerne er begyndt at titte smukt op fra jorden.
I Havnbjerg er man stolte over at være danske.
Det ses tydeligt på denne sten, som viser afstemningsresultatet i 1920 hvor der skulle stemmes om man ville høre til Tyskland eller til Danmark.
Herfra gik turen videre op mod Lavensby som er beliggende i den ene ende af den ret store Nordborg Sø.
Undervejs er der mange mindre søer og vådområder, og her er også et rigt fugleliv.
Her f. eks en meget ung skarv.
Så gik turen op langs med den ene side af Nordborg Sø.
Her fik vi syn for det alsidige fugleliv der er her.
Her var større grupper af grønirisk i træerne, her var en hel koloni af skarv og her var en flot musvåge der lettede fra et træ og tog en svævetur ned over søen.
Oppe i den anden ende af Nordborg Sø ligger Nordborg Slot. I dag er det en efterskole og et sted hvor der bliver holdt mange musik- og andre kreative events.
Nordborg Slot har en lang historie. Det kan dateres tilbage til ca. år 1150, men en af de vigtigste perioder i slottes historie skrives af Hertug Hans (Hans den Yngre som var Frederik 2.’s bror).
Hertug Hans forbedrede og udvidede Nordborg Slot i perioden fra 1571 til 1621. Da han døde i 1622, blev hans besiddelser delt op i mindre hertugdømmer herunder hertugdømmet Nordborg.
Så var det tid til frokost, og den blev indtaget i Peter T’s hus, som er dette her 😁.
Peters hustru havde forberedt en skøn frokost til os to vandringsmænd, så vi fik en dejlig og fredelig stund med god mad og et lille hvil inden turen gik videre.
Efter den dejlige frokost måtte vi afsted igen. Som det måske kan anes af billedet af Peters hus, bor han i et område der er meget kuperet.
Det fik vi at mærke straks efter vi var startet igen. Vi besteg en særdeles stejl bakke ikke langt fra huset, og da vi havde nået toppen, og havde fået vores lunger til at virke nogenlunde igen, kunne vi nyde denne imponerende udsigt over Nordborg Sø.
Herfra gik turen ned mod Oksbøl.
På vejen mødte vi dette syn.
Det havde Peter også en historie til.
”E HÆLLE GRAW” kan oversættes med ”En Hellig Grav”.
Det handler om at en ung pige, på dette sted, har taget sit eget liv, og at hun nu går igen på stedet når aftenskumringen sætter ind.
Måske er hende vi ser her – uhhhh 😁
Så nåede vi frem til Oksbøl. Og I vil ikke tro mig ….
Her havde Peter T også en god historie at fortælle.
Det handler om en pige på 11 år som på den aller sidste dag i 2. verdenskrig, var på vej hjem fra skole og blev sat af bussen på landevejen her i Oksbøl.
På dette tidspunkt, hvor tysken er lige ved at overgive sig, skyder englænderne på alt der bevæger sig, og desværre var der to engelske fly lige over Oksbøl på netop dette tidspunkt.
De skød. Og de ramte pigen.
Hendes kammerat fik hende slæbt op på en nærliggende gård, hvor pigen døde i armene på gårdmandskonen som boede der.
På kirkegården ved Oksbøl kirke finder vi denne sten, placeret på en hædersplads hvor man normalt vil begrave provster og præster.
Det var en bevægende historie, og oplevelse.
Herfra gik turen tilbage mod Havnbjerg.
Vejen gik igennem Oksbøl Skov, som er et kæmpe område med helt nyplantet skov.
Det er dejligt at se, at der bliver anlagt ny skov – det vil blive til stor gavn for alt levende. Både her og andre steder.
Slutteligt var vi tilbage ved Havnbjerg Kirke igen, og vores tur var slut for i dag.
Med små 15 dejlige km i støvlerne, og på trods af det meget grå og mørke vejr, en pragtfuld tur fuld af gode oplevelser, historier og fantastisk selskab.
Als kan varmt anbefales.