My Image

Havevandring 27.05.2022


Dagens havevandring 27.05.2022

Dagens havevandring,

I dag handler historien om en havevandring. Ikke en helt almindelig havevandring, men en vandring i en have der bød på et fantastisk væld af oplevelser organiseret, anlagt og præsenteret på et meget lille haveareal.

Haven tilhører Annelises bror Erik og svigerinde Birthe som vi besøgte den 27. maj 2022.

Det er Birthe der er havearkitekten, og det er også hende der har anlagt den og hende der vedligeholder den. Mere om det senere.

Have arealet til Erik og Birthes hus er ikke stort. I alt ca. 113m2 og herfra går terrassen på ca. 18 m2 således at det reelle haveareal kun er på ca. 95 m2.

Man skulle umiddelbart ikke tro, at det er muligt at skabe en helt overvældende kaskade af spændende haveoplevelser på så lille et areal. Men det er præcis det Birthe har gjort - og på den mest fantastiske vis.

Det hele startede i det tidlige forår i 2014, hvor lastbilen holdt ude foran hækken og læssede materialer til haveanlægget ind i haven. Her var kæmpe natursten, mindre natursten, belægningssten til gangarealer, grus, fliser og meget mere.

Så startede det hårde arbejde for Birthe. Som tidligere nævnt er det Birthe der er arkitekten, og det er bogstavelig ment. Hun havde nemlig på forhånd tegnet præcist op hvordan hun havde tænkt sig at haven skulle komme til at se ud.

Ret hurtigt fik Birthe styr på placering af de store sten og på gangarealerne der blev belagt med natur belægningssten. Herefter blev de anlagte arealer tilplantet – noget var tilplantet i forvejen, men Birthe havde nogle helt særlige idéer med beplantningen også i det område der nu var under anlæg.

Nu forlader vi anlægget i 2014 og går til vores besøg den 27. maj 2022.

Det syn der møder en, når man går ind ad havelågen, er intet mindre end fantastisk. Tag et ekstra kig på de første af billederne fra 27. maj 2022 – det er et fantastisk syn.

Alle områder der ikke er belagt med belægningssten, er tilplantet med lavt voksende planter der kan tåle at man går på dem. Birthe fortæller, at deres børnebørn ofte tordner rundt overalt i haven. Haven er altså ikke alene meget smuk, den er også meget brugbar og børnevenlig.

Her er buske og træer i mange størrelser, og de bærer alle tydeligt præg af at Birthe er over dem hele tiden. De er utroligt smukt klippede i mange faconer, og grenene på det store træ i midten bliver formet i præcis den form Birthe ønsker af lodder med forskellig vægt, der hænger på grenene.

Nyd turen igennem dette eldorado af farver og former. Der er noget japansk have-stil over det, og så alligevel ikke. Fordi denne have indeholder mange andre ting end det der typisk ses i en japansk have, og fordi haven er både børnevenlig og brugbar.

Lige nu, præsenterer de lavt voksende azalea buske det smukkeste røde flor af blomster. Så bliver det ikke meget kønnere.

Nede i bunden af haven står en havestol, smagfuldt malet i farver der passer til miljøet, hvor man kan sidde og få lidt sol og slappe lidt af. Lige ved siden af står et højt troldhassel træ som børnebørnene ofte klatrer i
😁

Her er også en påfugl i haven. Det er en buksbom som Birthe har klippet til så det ligner. Fantastisk.

Jeg har foreslået Birthe at hun skulle overveje at lave et åben have arrangement. Jeg er sikker at mange kunne få en virkelig god inspiration af Birthes have.

Jeg håber at I nyder turen gennem denne utroligt smukke, og meget lille, have lige så meget som vi har gjort det.Klik på billedet for at se flere billeder