My Image

Nordals, Hærvejen og Rømø 19.05.2022


Dagens rekognoscering, Nordals, Hærvejen og Rømø 19.05.2022

Dagens rekognoscering,

Ja, det er altså ikke en vandring i dag – men måske lidt forberedelse til evt. fremtidige vandringer.

Når man nu alligevel skal til grænsebutikken for at købe Gajoler – og så’n
😄 – og man tager turen over Lillebælt fra Bøjden til Fynshav, så kan man jo ligeså godt udforske lidt muligheder på Als, og i det sønderjyske 🙄

Så jeg satte dagen af til formålet og startede med at køre til Nordals, hvor jeg besøgte spændende steder, der hele bestemt er egnede for nærmere udforskning med vandrestøvler på.

Første besøg var på Gammel Dam, som er en mindre sø beliggende i et bebygget område, men alligevel med en ca 2 km lang vandresti rundt om søen.

Næste sted var Oldenor, som er en meget større sø, der er utroligt smukt beliggende i det nordalsiske landskab. Her er mulighed for en ca 4,5 km vandretur rundt om søen. På den ene side af søen er stien højt beliggende, så her får man en fantastisk flot udsigt over søen. Søen er fyldt med fugleliv – sjældent har jeg hørt så meget rappen og skræppen fra beboerne på en sø. Det var dejligt og livgivende. Denne sø kalder bestemt på en tur med vandrestøvler på.

Videre til Mjels sø, der ligger tæt på, og som er en sø på størrelse med Oldenor, men her er et gammelt pumpehus blevet stående, og det fungerer i dag som madpakkested for naturelskere, og så har det en lille udsigtsplatform (a la en altan) på 1. sal, hvorfra man har en ganske god udsigt over søen.

Lige på den anden side af vejen ligger Mjels Vig, som, sammen med Dyrvig, er den inderste af tre vige fra Als Fjord ind mod det nordalsiske fastland.

Der er en sti på ca. 1 km, der forbinder de her nævnte steder, som kaldes ”E’ Govl”. Den sti skal også prøves med vandrestøvlerne på ved lejlighed.

Den sidste sø jeg ville tjekke ud var Farredam Sø, som er relativt lille sø lidt inde i landet. Google Maps dirigerede mig ned ad en markvej – og lige pludselig var denne markvej fyldt med store krat på den ene side og en mindre vold på den anden. Jeg kunne ikke vende bilen – det var stien alt for smal til, så jeg måtte fortsætte. Det kostede en god lang ridse i bilen forneden i den ene side. Heldigvis kun på noget plastic
😲. Nå men lige pludselig var stien ikke længere, og så var gode råd dyre. Der var kun én eneste mulighed – jeg måtte bakke hele vejen tilbage ad den smattede markvej og igennem alt krattet. Det gik heldigvis – uden flere ridser i bilen 🙏

Nu var jeg færdig på Nordals for denne gang, og skulle videre til Padborg grænsen. Så jeg tog færgen Bitten Clausen over Als Fjord fra Hardeshøj på Nordals til Ballebro i Sønderjylland. En hyggelig lille færgetur på 10 minutter.

Efter at have fået foretaget indkøb i grænsebutikken, tænkte jeg at jeg ville tage Hærvejen op igennem Sønderjylland. Her kom jeg igennem den lille by Gejl, som har et ret stort naturområde, Bommerlund Plantage, der kaldes paradiset. Jeg kiggede på det, og konstaterede at her skal jeg også tilbage til med vandrestøvler på
😆 Men jeg fik et par billeder af den bemærkelsesværdige bro over Gejl Å, som er bygget i 1818 af kløvede kampesten i to flotte rokokko-buer. Her var også et par flotte, og temmelig sociale, heste 😃

Når jeg nu alligevel var på vej ad hærvejen, så opdagede jeg at der faktisk ikke var langt til Ribe – og hvis der ikke var langt til Ribe, så var der heller ikke lang til Rømø. Så jeg besluttede at Rømø skulle være min sidste destination i dag. Jeg har faktisk aldrig være på Rømø – jeg har været på Sylt, som jo ligger lige ved siden af og er tysk – men ikke på Rømø.

Jeg var heldig at ramme Rømø i det flotteste solskinsvejr. Det var skønt, for Rømø har en smuk natur, men masser af hede og selvfølgelig vadehavet hele vejen rundt. Det er interessant at betragte byggestilen her. Den er meget tæt på stilen i ”Altes Land” som er det område syd for Tønder i Tyskland man kan køre igennem når man kører mod Holland og den vej ned. Smukke, smukke huse – og langt de fleste med stråtag der går ret langt ned over husmurene.

Jeg sluttede turen med at runde omkring Rømø Campingplads, og så var det tilbage over den 10 km lange dæmning, og hjemad igen.

En spændende rekognosceringsdag, som har givet en masse inspiration til fremtidige vandringer, og derudover også en masse gode oplevelser i dag
😄Klik på billedet for at se flere billeder