My Image

Svanninge Bjerge 22.03.2020


Dagens vandring, Svanninge Bjerge 22.03.2020

Dagens vandring,

Jeg har gået her før, og jeg kommer til at gå her igen.

Det er, for mig, et af de aller mest betagende naturområder vi har i Danmark. Det har sin helt egen sjæl, og det har så mange spændende oplevelser at byde på.

Jeg taler om området på Sydfyn omkring Svanninge – Svanninge Bakker og Svanninge Bjerge.

Turen i dag gik til Svanninge Bjerge. Som nævnt har jeg gået her før, men jeg gik i dag en anden rute.

Skoven er meget varieret. Der er meget tæt nåleskov, og der er gammel bøge- og egeskov, der er mange søer med masser af fugleliv, der er bække og mindre vandløb, og der er luftige områder med store lysninger.

Turen i dag bragte mig forbi det hele. Der er også steder hvor trækunstnere har fået lov at udfolde sig. F. eks er der, ud af et gammelt fældet egetræ, skåret hvilepladser ud i stubben. Meget flot, og meget smagfuldt lavet.

En tur i skoven på denne årstid er dejlig af mange årsager. En af de vigtige er jo at skoven står lige foran at skulle springe ud. Og skoven er jo så ”klog”, at den sørger for at de små træer i bundens af skoven springer ud først således, at de kan få det nødvendige lys til deres vækstprocesser, inden de store trækroner lukker af for lyset i skovbunden. Derfor kan man netop på denne årstid begynde at se at de små træer i skovbunden begynder at springe ud. Det er da forår ☺

Endnu en gang, en tur langs med Rislebækken – og her holdt jeg i øvrigt mit frokosthvil, og nød bækkens løb, og dens konstante rislen. Det er bare så mentalt livgivende at sidde sådan et sted og bare nyde stilheden og skovens lyde et øjeblik.

Turen kom også så langt nordpå, at jeg fin et kig til Arreskov sø. En spændende anekdote vedr. netop Arreskov sø handler om havørnen. Havørnen blev udryddet i Danmark i begyndelsen af 1900 tallet på grund af forfølgelse og ophobning af gifte i naturen og i føden. I 1995 gen-indvandrede havørnen i Tyskland, og i 1997 slog et par sig ned ved Arreskov sø. Året efter fik parret unger på vingerne, og de har ynglet der lige siden. Havørnen er en prægtig fugl, med et vingefang på op til 2.40 meter og er dermed Nordeuropas største rovfugl. Jeg fik dog ikke set havørnene i dag, men det er en af de ting jeg har skrevet på huskesedlen til senere ture. Jeg vil se havørnene ved Arreskov Sø ☺

Men som sagt, er Svanninge Bjerge og Svanninge Bakker områder der har meget at byde på – ikke mindst her hvor foråret lige står for døren, med bl.a. blomstrende træer og med de små træer i underskoven der er i gang med at springe ud. Pragtfuldt syn ☺

Med alt dette sagt, skal det også lige siges, at der ikke var mange mennesker i skoven i dag. Der var nogle, men typisk var de enkeltvis eller to voksne evt. plus en hund eller et barn. Så alle overholder tilsyneladende de gældende regler, og passer på sig selv og hinanden. Jeg gik alene i dag, og jeg sørgede selvfølgelig for at holde god afstand til de relativt få mennesker jeg mødte på min vej.



Klik på billedet for at se flere billeder