Jens Andersen var en iværksætter, som fik opbygget en stor og sund virksomhed i København.
Jens og Ane Marie blev gift i Odense domkirke (Skt. Knuds) den 16. november 1892, og de fik i alt 4 børn. Jens døde desværre relativt ung af lungebetændelse.
Jens Andersen blev født i Guldbjerg sogn på Fyn den 26. februar 1868. Hans forældre var landarbejderfolk på Fyn. Faderen Hans Andersen, var arbejdsmand på Kolshave mark, og moderen var Maren Jensen Serup. De boede og levede i Guldbjerg sogn på Fyn hele livet. Maren døde som 74 årig i 1912, og Hans døde som 90 årig i 1920.
Jens var nummer 2 ud af en børneflok på 13 børn, så man kan vist roligt sige at forældrene var produktive folk. Første barn - Maren Cathrine - født i juni 1859, og sidste barn - Gerda - født i september 1882
Jens var allerede fra barnsben en driftig fyr, og allerede i 1880 som 11 årig var han tjenestedreng hos en Gaardmandsenke i Guldbjerg.
Transkription.
I fortsættelse om at min mand, Mekaniker Jens Andersen, Æblevej 5, i en alder af 54 aar den 21 december 1921 er afgået ved døden, tillader undertegnede, hans Enke Ane Marie Andersen, født Jensen, mig herved at meddele, at Afdøde med hvem jeg levede i fuldstændigt Formuefællesskab, ikke har været i andet Ægteskab, og ikke har efterladt sig andre Livsarvinger en vore 4 fælles børn:
1. Mekaniker Ejnar Andersen, Fuldmægtig
2. Mekaniker Osvald Andersen, Fuldmægtig
3. Mekaniker Edvin Andersen, Fuldmægtig
4. Mekaniker Carlo Andersen, mindreårig
Med disse vore Børn, agter jeg, i henhold til vedlagte Samtykke, for den mindreåriges vedkommende tiltraadt af dennes Kurator, hans under tilnævnte Brødre (jfr. vedlagte Kuratorbeskikkelse) at hensidde i udskiftet Bo.
Det bemærkes at afdøde ikke efterlader adoptivbørn og ikke har oprettet testamente.
Jeg er ikke ude af rådighed over Boet, og paatager mig ansvaret for Boets Gæld
København den 1 februar 1922
Ane Marie Andersen
Tages til følge
Københavns Byrets Skifteafdeling II
den 4/2 1922
Riidinger
Historien om Ane Marie kan minde lidt om et af H. C. Andersens eventyr.
Anne Marie blev født under de fattigste kår man kan tænke sig, og endte med at blive en meget velhavende dame, der kunne sende en veldrevet og velfungerende virksomhed i arv til sine 4 sønner.
For at forstå eventyret rigtigt, må vi starte med at berette lidt om Ane Maries ophav.
Det at der står "tilstede hos Snedker Hans Nielsen Frederiksen i Abildrod" i dåbsopslaget betyder, at moderen ikke havde en fast bopæl, og ikke kunne forsørge sig selv. Hans Nielsen Frederiksen var Ane Cahthrines svoger, hendes yngre søster Else Maries mand.
Med andre ord - Ane Cathrine var fattiglem, som det så poetisk hed dengang, og hun boede på fattighuset i Skovby. For ugifte kvinder var der dengang ikke mange andre muligheder for at slippe ud af fattigdommen end at gifte sig. Dette lykkedes aldrig for Ane Cathrine, så hun levede langt det meste af sit liv på fattighuset og under fattigforsørgelse.
At være gravid uden for ægteskab i 1864/1865 var derudover en meget alvorlig sag, fordi kvinders stort set eneste mulighed for at forsørge sig selv var at blive godt gift.
Så udsigterne for Ane Cathrine var ualmindeligt meget mørke. Derfor er hun "tilstede hos" svogeren Snedker Hans Nielsen Frederiksen da Ane Marie blev født. Men hun boede der ikke - hun boede på fattighuset. Det var den eneste mulighed for Ane Cathrine, og nu også for Ane Marie
Fattighuset i Katterød på Sydfyn
Fattighuset i Lunde på Nordfyn
Sådan så et fattighus ud i 1700 og1800 årene.
I de små værelser bode der let 20 familier eller mere, samtidigt med at der også var fællesrum til spisning og værksted. Gulvene var typisk lerstampede, og hele huset var opvarmet med en enkelt kakkelovn eller et ildsted.
Isolering af huse var slet ikke noget man havde i tankerne dengang, så det har været både meget trangt, meget koldt, klamt og vådt at bo i fattighuset.
Det har sikkert været ved en sådan festlig lejleighed at Ane Marie har truffet den driftige ungersvend, smedesvend Jens Andersen som kom fra Guldbjerg Sogn der ligger lige ved siden af Harristlev og Skovby på nordfyn.
Som beskrevet ovenfor under Jens Andersen, blev de gift 26 november 1892, hvor Ane Marie flyttede ind hos Jens i Thorsgade 75 i Odense hvor Jens var flyttet ind det samme år.
I Odense fik Ane Marie og Jens deres 4 børn og de husede også i en periode Ane Maries moder Ane Cathrine som fortsat var på fattighjælp.
I 1907 flyttede hele familien til København hvor Jens havde købt en villa på Æblevej 5 på Bellahøj, og hvor han ca samtidigt grundlagde virksomheden Jens Andersen og Sønner A/S, som blev en meget succesfuld elektromekanisk virksomhed.
Jens døde allerede som 54 årig i 1921, og efterlod hele boet - villa, virksomhed og formue, til Ane Marie. Virksomheden blev drevet videre af sønnerne Ejner, Oswald, Edwin, og Carlo, men var fortsat ejet af Ane Marie.
Så Ane Marie havde på 56 år, fra sin fødsel i 1865 og til 1921, gennemlevet en eventyrlig rejse fra at leve i yderste fattigdom i fattighuset til at være en meget velhavende enke - både ejendoms- og virksomhedsejer - og med 4 driftige sønner.
Ane Marie døde den 23. november 1927 i en alder af 62 år, og kunne overdrage en velfungerende virksomhed til sine 4 sønner, som det fremgår af nedenstående.
Transkription.
I fortsættelse af tidligere gjort anmeldelse om, at vor Moder Ane Marie Andersen, der hensad i uskiftet bo efter vor den 21 december 1921 afdøde Fader Fabrikant Jens Andersen, er afgået ved Døden den 23 november 1927 på sin Bopæl, Æblevej 5, 62 år gl., tillader vi os at meddele at ingen af de afdøde har været i andet Ægteskab at ingen af dem havde andre livsarvinger - ej heller adoptivbørn - ens od undertegnede deres fælles børn.
1. Hans Ejnar Arnold Andersen
boende Nøjsomhedsvej 5
2. Edvin Marinus Ellemann Andersen
boende Hjortøgade 7
3. Carlo Evald Herluf Andersen
boende Æblevej
4. Osvald Andersen
boende Guldbergsgade 78
at vi alle er myndige og rådige over vore Boer, og at vi er arveretlige i Fællesboet efter afdøde Forældre uden Skifterettens mellemkomst , idet vi tilsvarer den boet påløbende gæld og indestaar for berigtigelsen af Arveafgiften.
De afdøde efterlod ikke noget testamente, og sidstafdøde havde ingen Særformue.
København den 2/12 - 1927
Ærbødigst
Hans Ejnar Arnold Andersen
Edvin Marinus Ellemann Andersen
Carlo Evald Herluf Andersen
Osv. Andersen
Tages til Følge
Københavns Byrets Skifteafdeling
den 12/12 1927
Riidinger
Peter Kroman ©